Gorenjev veseli december

Veseli december tudi v kuhinji

Spet smo kuhali! Ker je tukaj že praznični december, smo pripravili nekaj jedi za praznični pogrinjek malce drugače. Naslovna tema kuharskega večera, ki je 1. decembra potekal v Gorenjevem salonu v Limbušu, je bila posvečena torej praznovanjem, ko želimo pripraviti nekaj slastnega za naše bližnje in naše goste, hkrati pa se želimo z njimi tudi družiti ... Torej je dobro na jedilnik uvrstiti kombinacijo jedi, ki jih lahko pripravimo vnaprej oziroma nam tudi priprava tik pred zdajci ne vzame preveč časa.


Kuharski dogodek v Gorenjevem salonu Limbuš poteka pod pokroviteljstvom Gorenja, Žita, Dveri Paxa, Rožmarina in priloge Kvadrati. Naš kuharski mojster Tomi Gregorinčič iz restavracije Rožmarin je za tokratno praznično mizo izbral tatarski biftek, smučev file na pšenični rižoti ter piščančji file s testeninsko solato s kvinojo in zelenjavo. Še preden smo se lotili kuhanja, je Veronika Vrbančič iz vinske hiše Dveri Pax postregla s polsladkim vinom, ki je bilo ravno pravšnje za spodbuditev teka in veselja do kuhinjski opravil. In res, delo nam je šlo dobro od rok, vse kar smo pripravili, je bilo zelo okusno.

In kako smo se imeli? Oglejte si foto galerijo! Kliknite za ogled ...

Kulinarični praznični december

Ste se že kdaj doma lotili priprave tatarskega bifteka, smučevega fileja na pšenični rižoti, testeninske solate s kvinojo? Vse te okusne dobrote so pod pokroviteljstvom Gorenja, Žita, Rožmarina, Dveri Paxa in Kvadratov nedavno nastajale v Gorenjevi kuhinji Delta in se bodo najbrž v prazničnem decembru zvrstile na marsikaterem slovenskem jedilniku.


Potem ko so se udeleženci kuharskega večera skozi večerno meglo pripeljali do Gorenjevega studia v Limbušu, je vsakogar od njih ob vstopu v salon pričakal kozarček renskega rizlinga cuvee iz vinske hiše Dveri Pax. Ko je sveža kapljica razkadila meglo, trk kozarcev pa pregnal začetno tremo, je kuharski mojster Tomi Gregorinčič iz restavracije Rožmarin prisotnim oznanil, da bodo nadobudni chefi v kuhinji za uverturo pripravili tatarski biftek, ki je tipična hladna mesna predjed za decembrski čas.

Tatar'c na opečencu

Udeleženci kuharskega dogodka so urno zavihali rokave. Z ostrimi noži so sesekljali surovo pljučno pečenko, v Gorenjev sekljalnik nadevali kapre, mini šalotko, nekaj kapljic konjaka, česen, sol, črni poper Maestro in še nekaj začimb. Dama s črno-belim kuharskim predpasnikom je poskrbela, da so iz opekača kmalu priskakljali sveže opečeni Žitovi toasti, ki smo jih še tople premazali z maslom in na vrh namazali biftek ter ga okrasili z rezinicami kislih kumaric. Okusno predjed smo pospremili z laškim rizlingom, sorto vina, za katero je Veronika Vrbančičiz Dveri Paxa dejala, da razvije lep vonj in aromo, če je skrbno pridelan. To vino s kiselkastim okusom žlahtno dopolni pikantnost tatarskega bifteka, kar smo tudi okusili za mizo.

Smuč(anje) v ponvi

Letošnja zima še ni postregla z veliko snega, zato bo decembra za marsikoga bolj kot kakšno smučišče vabljiv krožnik s smučem - ribo, ki je značilna za štajerske vode. K smuču, ki smo ga spekli na energijsko varčnem in hitro delujočem Gorenjevem indukcijskem kuhališču, je chef Tomi z udeleženci kuharskega večera postregel pšenično rižoto iz Žitove biopšenice Natura, kuhane v kozici s popraženo šalotko in jurčki. Jed so chefi postregli na krožnikih, dekoriranih s čemaževim pestom. K hrani je vinska strokovnjakinja postregla renski rizling letnik 2009 in nam zaupala, da 'gre za vino, ki ga upravičeno imenujemo za kralja vinograda, ker prejema številne nagrade in ker je hkrati občutljiv na vreme kot kakšen kraljevič. To vino se odlično poda h kremastemu okusu žitaric in k ribi.'

Kvinoja - superžitarica

Kot zanimivost večera smo uporabili kvinojo, ki so jo že Inki cenili kot sveto hrano in jo imenovali 'mati vseh semen', saj je nadvse hranljiva in vsebuje več beljakovin kot katerokoli žito, za nameček pa v njej ni glutena.
Kuhano kvinojo je kuhar Tomi umešal v testeninsko solato z zelenjavo in zraven postregel pečenega piščanca. K okusni jedi je Veronika iz Dveri Paxa postregla sivi pinot in dejala, da to vino čudovito zadiši in je idealno, ko po praznovanju novega leta zjutraj odpremo hladilnik in želimo okusiti nekaj svežega: takrat si postrežemo s hladno solato iz testenin in nazdravimo s sivim pinotom.

Sladko presenečenje

Še preden so sledili cmoki Hokus, smo pokramljali z gosti. Cvetka Poslek nam je povedala, da izredno rada kuha in peče. Čeprav se je udeležila že številnih kuharskih tečajev, je kuharski večer Chef v kuhinji opisala kot prav posebno izkušnjo. Novost zanjo sta predstavljali ribja jed z žitaricami in testenine s kvinojo. Zlasti ji je bilo všeč, da so jedilnik bogatili lahki in hitro pripravljeni obroki - takšni so po njenem mnenju nadvse dobrodošli v hitrem času, v katerem živimo.
Najdejavnejši moški večera je bil Franc Vičič, ki je dejal, da je bila udeležba na kuharskem srečanju zanj pravo presenečenje, saj se nanj ni prijavil - dopisnico z njegovim imenom je namreč poslala njegova žena. Nad jedmi in vini je bil vidno navdušen, tako da nam je zagotovil, da bo doma sledila okusna večerja, s katero bo presenetil soprogo.

Recepti

Tatarski biftek

Sestavine za 1 osebo:

pljučna 100 g
kapre 15 g
šalotka mini 30 g
inčuni pasta 20 g
dijonska gorčica brez semen 20 g
kečap 10 g
majoneza 5 g
worcester omaka 5 g
konjak 10 g
česen 3 g
črn poper Maestro
sol Maestro
peteršilj 10 g
maslo 30 g
toast Žito 5 kom


Priprava:

Meso in začimbe na drobno sesekljamo z nožem ali v sekljalniku Gorenje ter vse skupaj dobro zmešamo. K masi primešamo še druge sestavine. Toast popečemo in nanj namažemo najprej maslo, nato tatarski biftek. Zraven lahko ponudimo še kisle kumarice.

Tatarski biftek

Smučev file na pšenični rižoti s pestom

Sestavine za 1 osebo:

150 g fileja smuča
80 g bio pšenice Natura
40 g jurčkov
30 g šalotke
15 g pesta
sol Maestro
poper Maestro
olivno olje
parmezan 10 g

Priprava:

Pšenico skuhamo v osoljeni vodi na indukcijskem kuhališču Gorenje. Na šalotki prepražimo jurčke, jim dodamo kuhano pšenico in na koncu zgostimo s parmezanom. Smuču zarežemo kožo in ga popečemo na olivnem olju. Krožnik premažemo s pestom, nanj damo rižoto in zraven položimo pečeni file smuča.

Smučev file na pšenični rižoti s pestom

Solata s testeninami in kvinojo z zelenjavo ter piščančjim filejem

Sestavine za 1 osebo:

100 g polžki Grande

50 g kvinoje Natura
30 g korenja
20 g stebelne zelene
30 g paprike
20 g bučk
80 g piščančjega fileja
20 g majoneze
olivno olje
sol Maestro
poper Maestro

Priprava:

Polžke skuhamo v osoljeni vodi. Po navodilih proizvajalca pripravimo še kvinojo. Zelenjavo narežemo na kocke in jo na olivnem olju rahlo popražimo na indukcijskem kuhališču Gorenje. Med ohlajene testenine zmešamo zelenjavo in kvinojo ter primešamo majonezo. Vse skupaj damo na krožnik in nanj položimo še na trakove narezan piščančji file, ki smo ga predtem spekli na indukcijskem kuhališču na najvišji stopnji.

Solata s testeninami in kvinojo z zelenjavo ter piščančjim filejem