Svetlobne kupole za naravno osvetlitev prostorov

Svetlobne kupole in svetlobni trakovi omogočajo pronicanje naravne dnevne svetlobe v prostore, ki so običajno temni ali slabo osvetljeni. Ustrezna količina naravne svetlobe v vašem domu ali poslovnem objektu ima velike koristi za vaše duševno in fizično počutje. Ne samo, da na soncu človeški možgani ustvarjajo serotonin – hormon, ki izboljšuje počutje, lajša bolečine in nas pušča spočite, naravna sončna svetloba prav tako producira endorfine, ki so drugače znani kakor »hormoni dobrega počutja.«

Naravna osvetlitev prostora, v primerjavi z umetno, povečuje vašo energijo, koncentracijo in fokus, prav tako pa vas napolni s potrebno dnevno količino vitamina D.

Vsak objekt ima nekaj temnejših predelov, ki jim zaradi nezmožnosti montiranja oken manjka občutek toplote in domačnosti. Svetlobne kupole postajajo vedno bolj priljubljena izbira za takšne zagate, saj pomagajo pri osvetlitvi prostora na zelen in ekološki način, zaradi česar boste njihovo prednost zagotovo videli tudi na naslednjem računu za elektriko.

svetlobni trakovi

Prednosti montaže svetlobne kupole in svetlobnih trakov na vaše poslovne objekte ali vaš dom

Medtem, ko so svetlobne kupole fantastična izbira za ljudi z omejenim prostorom (kakor so kakšna mansardna stanovanja), so svetlobni trakovi zelo primerni tudi za večje objekte – trgovske centre, proizvodne objekte, skladišča ali športne dvorane. Svetlobni trakovi so ponavadi večji in daljši in poskrbijo za dobro prepustnost in razpršenost naravne luči v večjem osvetljenem objektu, kjer montaža zgolj strešnih oken ni smiselna.

Verjetno ni potrebno poudarjati, da je okolje, kjer namesto fluorescentnih in ostrih umetnih luči, prostor napolnjuje naravna svetloba, bolj prijazno počutju vseh posameznikov v tem prostoru. Poleg tega, da poskrbijo za boljši ambient, pa imajo svetlobne kupole in trakovi še ostale dobre lastnosti, saj zelo dobro prezračujejo prostore, povišujejo protipožarno zaščito in s tem izboljšujejo požarno varnost. Ob vsem tem pa seveda še močno zmanjšajo stroške, ki jih sicer terja osvetlitev prostorov.  

Za razliko od strešnih oken, vas svetlobne kupole zaščitijo pred različnimi motečimi zunanjimi vplivi, pa naj gre samo za rahle padavine, moteč zvok ali pa prah, ki se nahaja v zraku. So pa trakovi in kupole tudi prava estetska posebnost in bodo brez dvoma na vaš objekt pritegnili marsikatero mimoidoče oko.

osvetlitev prostorov

Različni modeli svetlobnih kupol in svetlobnih trakov

Svetlobne kupole in svetlobni trakovi so na voljo v različnih izvedbah, velikostih in v različnih materialih, vse pa je odvisno od vaših želja, prostorskih dimenzij in od tipa strehe in stene, ki obdaja vaš objekt. Strešne površine, na katere se montirajo kupole, so običajno po površini zelo velike in so ravne, saj s takšnimi pogoji v prostoru zagotovimo kar najboljšo razpršenost naravne sončne svetlobe.

Ko si boste izbirali svojo kupolo, je dobro vedeti, da imate na voljo več različnih materialov, ti materiali pa niso zgolj estetskega pomena, ampak imajo vpliv tudi na to, kako bosta svetloba in toplota prodirala v notranjost prostora. Izbirate lahko med prozornimi in barvnimi strešnimi kupolami, prosojnim akrilnim steklom in polnim polikarbonatom. Le ta ima zaradi močnejše notranje strukture nekoliko bolj poseben videz površine, njegove plošče so transparentne ali pa mlečno bele.

naravna osvetlitev prostora

Poleg različnih materialov, tudi različni načini odpiranja

Svetlobni trakovi in kupole pa se poleg različnih materialov razlikujejo tudi v načinih odpiranja – tako imate na voljo fiksne modele (tj. tiste, ki se jih ne da odpreti) in takšne, pri katerih je odpiranje mogoče. Tudi med slednjimi pa obstaja več različnih možnosti, saj si lahko izberete takšne, ki se odpirajo ročno, električno ali pa pnevmatsko. Vsaka pa ima svoje prednosti in slabosti in vpliva na to, kakšna bo vaša naravna osvetlitev prostora.

Pri kupoli na ročno odpiranje boste pri nakupu zraven dobili priložena vretena in teleskopsko palico v dolžini dveh metrov. Pri takšnem modelu bo svetlobna prepustnost za razliko od fiksnih modelov nekoliko manjša, imate pa možnost osnovnega prezračevanja. Električen način odpiranja za svoje delovanje ne potrebuje vaše pomoči, saj za svoje funkcioniranje uporablja elektromotor.

Pnevmatski način pa poleg funkcije za odpiranje nudi tudi možnost združitve z nekaterimi drugimi mehanizmi, ki pa poskrbijo za odvajanje odvečne toplote, dima, slabega zraka in vlage. Pnevmatske svetlobne kupole so primerne predvsem za prostore, kjer je veliko vlage in umazanije.

montaža svetlobnih kupol

Montaža svetlobnih kupol in trakov, s katerimi boste vaš prostor napolnili z naravno lučjo

V podjetju Lesokras imajo že dolgoletne izkušnje z montažo svetlobnih kupol. Njihovo usposobljeno in strokovno osebje vam bo z veseljem pomagalo pri izbiri materiala in dimenzije za vašo kupolo, prav tako pa bodo poskrbeli za hitro in profesionalno nameščanje produkta.

Montaža svetlobnih kupol je povsem varen postopek, kjer vam v strehi najprej izrežejo odprtino, kamor potem izdelek vgradijo, za konec pa vam namestijo še odpiralne mehanizme in poskrbijo za kleparske zaključke.

Naravna osvetlitev prostora je zaradi vseh zgoraj naštetih fizičnih in psihičnih koristi definitivno boljša, kakor umetno osvetljen prostor. Kjer tradicionalna okna oz. strešna okna niso primerna, vam svetlobni trakovi in kupole ponujajo stroškovno učinkovit način, s katerim v osrčje vašega prostora vnesete več naravne luči in poskrbite za sproščeno vzdušje in boljše počutje.

svetlobni trakovi in kupole