Peči na pelete so najbolj okolju prijazen način ogrevanja


Peči na pelete so zelo priljubljen način ogrevanja. V njih kurimo pelete, torej ostanke lesa. Poznamo sicer dve vrsti kaminov na pelete – toplozračne kamine in toplovodne peči. Slednje so precej kompleksnejše, saj v njih ne segrevamo zraka, temveč vodo. Le-to potem črpalka požene do radiatorjev ali bojlerja. Z najboljšimi pečmi na pelete lahko segreto vodo potisnemo tudi do talnega ogrevanja.

Toplozračni kamini na pelete so primernejši za počitniške hišice ali manjše prostore, saj delujejo zelo podobno kot kamini na drva. Prostor, v katerem se nahaja kaminska peč na pelete, se zelo hitro ogreje, medtem ko je potrebno za ogrevanje ostalih prostorov poskrbeti za razvod zraka. To zna biti precej velik poseg v hišo, zato to morda za vas ni najboljša izbira, če si ne želite visokih stroškov. V primeru, da izbirate med najboljšimi pečmi na pelete za počitniško hišico, je tovrstni kamin vseeno super izbira.

Ali boste izbrali toplovodno kaminsko peč na pelete ali toplozračni kamin, je odvisno od tega, kakšno je vaše obstoječe ogrevanje in kakšen poseg v prostor ste pripravljeni storiti. Če je trenutno v vaši hiši nameščeno centralno ogrevanje, je vsekakor vredno razmisliti o opciji, da jo priključite kar na obstoječi sistem.


kamini na pelete

Zakaj izbrati peč na pelete / kamin na pelete?

Kamini na pelete imajo ogromno prednosti, zato se kupci zanje vse pogosteje odločajo. Ne glede na to ali boste izbrali toplovodno peč na pelete ali toplozračni kamin, boste z izbiro zagotovo več kot zadovoljni.


Trajnost

Najboljše peči na pelete so najbolj ekološki način ogrevanja, saj ostanki lesa nastajajo v vsakem primeru. Če jih ne zakurimo v kaminski peči na pelete, bi jih odpeljali na smetišče. Tudi sama kurjava je trajnostna in ogljično nevtralna, zato ni nič čudnega, da so med kupci vedno bolj priljubljeni. V današnjem času je zelo pomembno, da poskušamo delovati čimbolj zeleno ter okolju škoditi v karseda majhni meri. Le tako bomo lahko še naprej živeli v neokrnjeni naravi, ki nas obdaja.


Enostavna uporaba

Najboljše peči na pelete so tiste, ki brezhibno opravljajo svojo nalogo in so enostavne za uporabo. V primerjavi s kamini na drva, imamo pri peletih precej manj dela, saj stalno nalaganje lesa in dnevno čiščenje pepela ni potrebno. Peči na pelete delujejo avtomatizirano, kar pomeni, da v zalogovnik natresete gorivo le enkrat dnevno. Delovanje je pod stalnim nadzorom termostata, tako da lahko zalogovnik napolnite le enkrat na teden. To pa je super, kajne? S kamini na pelete tako praktično ni nobenega dodatnega dela.

najboljše peči na pelete

Enostaven nakup

Če spet naredimo primerjavo s kamini na drva, je pri kaminskih pečeh na pelete veliko lažje priskrbeti gorivo. V primeru, da imate lasten gozd, morate drevesa najprej podreti, nato nažagati in štor razklati na manjše dele, na koncu pa vse skupaj še transportirati do svojega doma in drva ustrezno zložiti. Tudi če drva kupujete v trgovini, imate še vedno delo z zlaganjem in skladiščenjem. Peči na pelete delujejo drugače, zato je nakup precej enostavnejši. V 15 kg vrečah jih prodajajo praktično povsod – v trgovinah za dom, bencinskih servisih in kmetijskih zadrugah. Zlaganje le teh ni potrebno, temveč jih lahko brez težav postavimo kar v garažo, klet ali na neko mesto blizu zalogovnika peči na pelete.


Ugodna cena peči na pelete

Razmišljate o kaminu na pelete, a se bojite, da je cena previsoka za vaše zmožnosti? Brez skrbi. Tudi najboljše peči na drva je sedaj mogoče kupiti po zelo ugodni ceni, saj lahko pridobite subvencijo Eko sklada. Tudi sami peleti, ki jih kurimo v kaminu, so cenovno zelo dostopni. Še več! V primerjavi z drugimi energeti so celo cenejši, njihova cena pa bolj stabilna. Če se odločite za peči na pelete, ste lahko glede stroškov ogrevanja popolnoma pomirjeni – le ti bodo kar 30 % do 60 % nižji, kot so sedaj.


Visok izkoristek

V kaminih, v katerih kurimo drva, je izkoristek v resnici precej nizek, saj ostane veliko neizkoriščenega pepela. Pri najboljših pečeh na pelete tega ostanka ni, zato je tudi čiščenje in vzdrževanje veliko enostavnejše. Svetujemo vam, da ste pri nakupu zares pozorni. Za karseda visok izkoristek morajo vsebovati čim manj vlage, torej manj kot 10 %.

Preden jih kupite, preglejte da v vreči ni veliko prahu, peleti pa naj bodo dolgi nekje med 2,5 do 3 cm. Če želite svoj kamin na pelete karseda dobro izkoristiti, vam priporočamo, da naredite zelo preprost test. Ali je v peletu veliko zraka, preverite tako, da ga spustite v kozarec z vodo. Če bo potonil na dno, ste lahko prepričani, da kupujete res kakovostno gorivo. Posledično bo izkoristek zares visok, stroški ogrevanja pa nizki. Tako boste lahko pomirjeni, da je bil nakup najboljše peči na pelete pravilna odločitev.

kaminske peči na pelete