Prva slovenska medalja na olimpijskih igrah v Tokiu 2021

Tadej Pogačar priboril prvo olimpijsko medaljo v Tokiu


Po zaslugi izjemnega finiša Tadeja Pogačarja je Slovenija že prvi dan tekmovanj na olimpijskih igrah med dobitnicami medalj. Cesta dirka v kolesarstvu se je začela že v zgodnjih jutranjih urah in se je zapisala kot najtežja dirka na olimpijskih igrah do sedaj. Kolesarji so morali v olimpijski preizkušnji prevoziti 234 kilometrov, od tega tudi 4865. višinskih metrov. Slovenske barve so zastopali Tadej Pogačar, Primož Roglič, Jan Polanc in Jan Tratnik. 

Jan Tratnik se je izkazal kot izjemen pomočnik celotni ekipi in je zaslužen za to, da so kolesarji izničil 17 minut prednosti ubežnikov. Skupino ubežnikov je predstavljala skupina osmih kolesarjev, med katerimi pa ni bilo nobenega specialista za vzpone, zato ni predstavljala večje nevarnosti za preostale kolesarje. Jan Tratnik je vozil na čelu kolone in praktično sam vlekel množico zasledovalcev.

Izjemno delo v ekipi je opravil tudi Jan Polanc, ki je skrbel za to, da so moštveni kolegi dobili okrepčila ob pravem času. Kasneje je sicer imel tehnične težave in po padcu izgubil stik z glavnino.

Primož Roglič je bil med najboljšimi kolesarji vse do 197. kilometra, ko je imel težave s krči na najbolj strmem klancu preizkušnje in nekoliko popustil.

25 kilometrov pred ciljem sta najhitrejši ekipi pobegnila ekvadorec Richard Carapaz in Američan Brandon McNulty, ki sta si pridobila dobrih 30 sekund prednosti. McNulty sicer ni mogel slediti tempu Carapaza, ki je sam odpeljal proti cilju, v zasledovalni ekipi pa je pobudo prevzel Belgijec Wout Van Aert. Medtem ko je Carapaz proslavljal za ciljno črto, se je v ozadju odvijal hud boj za preostali odličji. Tadeju Pogačarju so tekmeci povsem zaprli pot, s katero bi si lahko privozil prednost. V zadnjih metrih te težke dirke, ko so bili že vsi kolesarji na koncu z močmi, je Tadej Pogačar v gneči kolesarjev izkoristil priložnost, prehitel tekmece in v cilj privozil skupaj z Van Aertom. O barvi odličja je odločlil fotofiniš, ki je pokazal, da ga je Belgijec ugnal za debelino kolesarske gume.


Tadej Pogačar je osvojil prvo olimpijsko medaljo

Foto: www.alesfevzer.com


Končne uvrstitve na cestni dirki na olimpijskih igrah v Tokiu:

1. Richard Carapaz (Ekv) 6:05:26
2. Wout Van Aert (Bel) + 1:07
3. Tadej Pogačar (Slo) +1:07
4. Bauke Mollema (Niz) + 1:07
5. Michael Woods (Kan) + 1:07
6. Brandon McNulty (ZDA) + 1:07
7. David Gaudu (Fra)+ 1:07
8. Rigoberto Uran (Kol)+ 1:07
9. Adam Yates (Vbr)+ 1:07
10. Maximilian Schachmann (Nem) +1:21

28. Primož Roglič (Slo) 6:20
43. Jan Polanc (Slo) 10:12
67. Jan Tratnik (Slo) 16:20


Tadeju Pogačarju čestitke za bronasto medaljo, Primožu Rogliču, Janu Poljancu ter Janu Tratniku pa čestitamo za odlično vožjo v tej preizkušnji.