Zobna prevleka ali zobni mostiček?

Zobna prevleka in zobni mostiček sta namenjena nadomeščanju enega ali več manjkajočih zob. Oba sta pritrjena na že obstoječe zobe, zato sta trajna rešitev, ki ob dobri negi lahko služi tudi več kot deset let.

Zobna prevleka je narejena po meri, njen videz, oblika in funkcionalnost so kot pri naravnem zobu. S posebnim postopkom se jo pritrdi na zob, ki se ga ne da več popraviti z zalivko, da dosežemo sledeče:

  • zaščita poškodovanega zoba pred zlomom ali krušenjem,
  • obnova zlomljenega ali močno obrabljenega zoba,
  • prekritje in podprtje zoba, ki ima že veliko zalivko in ni več dovolj naravnega zoba,
  • da se pritrdi zobni mostiček,
  • prekritje neravnih in močno obarvanih zob,
  • da se prekrije zobni vsadek.


Zobni mostiček je podobna rešitev kot zobna prevleka, ki se ga uporabi, kadar obstoječi poškodovani zob ne more sam nositi prevleke. Zobni mostiček pride v poštev tudi, če manjka eden ali več zob. Manjkajoči zobje lahko povzročijo številne, ne le kozmetične, preglavice, vključno s spremembo ugriza, premikom preostalih zob, motenj čeljustnega sklepa, govornih ovir, parodontalnih bolezni in večjo možnost zobne gnilobe. Zobni mostiček je permanentna rešitev, saj je z zobnimi prevlekami pritrjen na zobe okoli manjkajočega zoba ali zob, zaradi sodobnih tehnik in odličnih materialov pa se mostiček praktično ne loči od naravnih zob.

Estetsko zobozdravstvo nudi številne možnosti ljudem, ki niso zadovoljni s svojim nasmehom, med drugim: