Primož Roglič kot feniks do olimpijske zlate medalje

Primož Roglič kot feniks do zaslužene olimpijske medalje v Tokiu


Primož Roglič je spisal pravljico in v kronometru osvojil sam vrh ter zlato olimpijsko medaljo. Roglič je že v samem začetku dirke pokazal izjemno osredotočenost, motiviranost in željo po osvojitvi tako želene olimpijske medalje.

Roglič se je na štart podal ob 09.01 uri, ko je tisoče Slovencev stiskalo pesti in navijalo za tega odličnega Slovenca. Štartal je na vse ali nič in tudi med tekmo ni popustil. Svojo tempo je ves čas stopnjeval in pridobival na prednosti pred tekmeci. Na prvem vmesnem merjenju časa je bil sicer drugi za Italijanom Fillipom Ganno, razlike je bilo dobre pol sekunde. Po drugem merjenju časa pa je bil Primož Roglič že v vodstvu, tik za petami pa je bil Belgijec Wout van Aert, vendar v potem v nadaljevanju Rogličevemu tempu bi zmogel konkurirati. Primož Roglič je prvi krog odpeljal brezhibno in izjemno hitro ter postavil daleč najboljši čas. 

Tudi v drugem krogu Roglič ni popustil in šel zmagi naproti. Njegova največja tekmeca Tom Domoulin in Van Aert sta virtualno zaostajala že za več kot pol minute, Roglič pa je kot ekspresni japonski vlak drvel proti cilju. Tekmeci so eden za drugim odpadali v tekmi proti Primožu Rogliču, ki je vozil kot iz drugega sveta.

V zadnjih kilometrih se je Roglič priključil dvema kolesarjema, s katerimi so v skupini izmenično vozili so v ciljno areno na dirkališču. Tam se je Roglič ločil in sam oddrvel olimpijskemu prestolu nasproti. V cilju je čas pokazal, da je najbližjega tekmeca Domoulena v cilju prehitel za 1 minuto in 4 sekunde. Ko je v preveliki želji pregorel še Van Aert je bilo jasno, da bo Roglič osvojil srebrno ali zlato medaljo. Lesk olimpijske medalje je bil odvisen le še od Italijana Filippa Ganne. Tudi Italijan je v zadnjih metrih olimpijske tekme v primerjavi s Primožem Rogličem pridobil dodatne sekunde, v cilj pa pripeljal kot peti. V tem trenutku se je tudi fantastični Kisovčan zavedel svojega uspeha in začel proslavljati. Pravo veselje in 

Primož Roglič je s to predstavo dokazal, da mu ni para in pustil vse neprijetnosti v zadnjem obdobju daleč za seboj, prav tako pa tudi vse druge kolesarje na tekmi. 


Končne uvrstitve v kronometru na olimpijskih igrah v Tokiu:

1. Primož Roglič(Slo) 55:04,19
2. Tom Dumoulin (Niz) +1:01
3. Rohan Dennis (Avs) +1:03
4. Stefan Küng (Švi) +1:04
5. Filippo Ganna (Ita) 1:05
6. Wout van Aert (Bel) +1:40
7. Kasper Asgreen (Dan) +1:48
8. Rigoberto Uran (Kol) +2:14
9. Remco Evenepoel (Bel) +2:17
10. Patrick Bevin (N.Zel) +2:20


Iskrene čestitke Primožu Rogliču, ki je osvojil sam vrh, zlato olimpijsko medaljo in postal olimpijski prvak.


Olimpijski prvak Primož Roglič v vožnji na kronometer

foto: https://www.primorski.eu/sport/primoz-roglic-olimpijski-prvak-EH898565