Pošlji povpraševanje

Antikorozijska zaščita poskrbi za večjo obstojnost kovin

Antikorozijska zaščitaoz. protikorozijska zaščita kovin zagotavlja daljšo obstojnost izdelkov ter lep videz tudi po večletni uporabi. Korozija je naravni proces, v katerem kovina teži k temu, da bi se vrnila v svoje prvotno naravno stanje, v oksidirano obliko. Kovine, denimo železo, ki se uporabljajo v tehniki, so v naravi v drugačnem stanju, saj se nahajajo v rudah, najpogosteje v obliki oksidov.

Kovine so podvržene koroziji, ki je posledica dveh vzrokov. Prvi je vrsta različnih kemičnih/elektrokemičnih reakcij na njihovi površini in v njihovi strukturi, drugi pa je mehansko propadanje zaradi obrabe. Kovina, ki je nezaščitena in podvržena vremenskim vplivom, začne korodirati oziroma gre za pretvorbo železa v njegovo termodinamsko stabilnejše stanje železovega oksida. Najbolj razširjen način zaščite kovin pred rjo je s premazi, saj so stroški izvedbe in vzdrževanja nizki, s tem pa zagotovimo ohranjanje konstrukcijske stabilnosti, lastnosti in videza. Antikorozijska zaščita kovin pogosto vključuje tudi galvanizacijo.

Zaščita kovin pred rjo

ZAŠČITA IN OBDELAVA KOVIN

Galvanska antikorozijska zaščita barvnih kovin in ostalih izdelkov

V podjetju Žlindra izvajanje antikorozijske zaščite kovin poteka na različne načine. Površinska obdelava in protikorozijska zaščita vključuje galvanizacijski postopek, kjer s pomočjo elektrolize nanašamo kovinsko plast, ki skrbi zaantikorozijsko zaščito kovin, pri nanašanju zaščitnega sloja na kovine pa lahko dosežemo celo estetsko privlačne dekorativne efekte.

Galvanska obdelava kovin predstavlja eno od tehnologij za površinsko zaščito kovinskih delov. Gre za elektrokemijski postopek obdelave površin kovin in predmetov iz drugih elektroprevodnih snovi, pri čemer nanašamo kovinsko plast ene kovine na predmet iz druge kovine s pomočjo elektrolize. Kovinski predmet, ki prevaja električni tok, priključimo v elektrolitski celici kot negativno elektrodo - katodo. Kot anodo pa uporabimo kovino, ki naj bi služila kot prevleka.

Strankam ponujamo zahtevnejše obdelave antikorozijske zaščite kovin, kot so: bakrenje, kositranje, nikljanje, kromiranjein zlatenje. Nenehno izpopolnjevanje je temeljno načelo nadzora kakovosti in je glavni cilj v podjetju Žlindra. S pomočjo najnovejših tehnologij pri našem podjetju Žlindra poskrbimo, da postane korozija kovin stvar preteklosti, poleg tega pa so vsi postopki obdelave kovin tudi cenovno dostopni ter prilagojeni vašim individualnim potrebam in željam.

Različne tehnike galvaniziranja

Selektivna galvanska zaščita kovin pred rjo predstavlja popolnoma avtomatiziran proces galvanizacije in omogoča uporabo povsem individualiziranih programov galvanske obdelave. Galvaniziranje omogoča zelo precizno nanašanje galvanskih nanosov na točno določeno mesto. Galvanska obdelava na obešalih omogoča natikanje artiklov na namenska obešala, ki omogočajo enakomerno in kakovostno galvansko prevleko na artikle. Te nato obdelujemo s potapljanjem v ustrezne kopeli, po predpisanemu postopku glede na individualne želje stranke. Tovrstno galvaniziranje je primerno za večje artikle in artikle s posebnimi karakteristikami. Obenem pa takšen način obdelave omogoča individualen pregled kakovosti posameznega kosa že med obdelavo.

Cenovno ugodna in učinkovita pa je galvanska antikorozijska zaščita izdelkov, kjer galvaniziranje poteka v bobnih. Artikle pretresemo v ustrezen boben glede na tehnološke potrebe artikla. Boben se nato potopi v predpisane kopeli glede na individualne potrebe kupca. Želen galvanski nanos se enakomerno nanese s pomočjo kontaktov v bobnih, ki se med vrtenjem bobna dotikajo kosov. Galvanska obdelava v bobnih nam omogoča, da lahko galvanski nanos nanesemo na večje število kosov. S tem postopkom je možna galvanska obdelava velikega števila kosov, pri katerih ni možnosti mehanskih poškodb. Zaradi specifike obdelave je med procesom možen medfazni pregled določenih karakteristik kakovosti.

Antikorozijska zaščita kovin

Primerna priprava površine je pogoj za kakovostno izvedbo antikorozijske zaščite

Vsako površino, ki jo želimo zaščititi, je treba najprej pripraviti - čistost površine je ključnega pomena. Priprava površine je različna, odvisna je od izhodiščnega stanja in predvidenega sistema zaščite. V podjetju Žlindra uporabljamo zaprt sistem strojnega pranja - pralno sredstvo isoparafin. Pranje nam služi kot odlična priprava kosov za galvaniziranje, saj odstrani vse maščobe in nepritrjene delce, ki ostanejo v odprtinah po izdelavi kosov. Taka priprava nam omogoča kakovostno antikorozijsko zaščito barvnih kovin v vseh procesih galvanizacije.

Vas poleg antikorozijske zaščite kovin zanima tudi površinska zaščita aluminija? Obiščite nas.