Antikorozijska zaščita kovin: profesionalna površinska zaščita

Antikorozijska zaščita kovin – običajno je to t. i. galvanizacija –  močno podaljša življenjsko dobo posameznih izdelkov/materialov, hkrati pa pripomore k lepšemu videzu obdelovanca. Galvanizacija pa ni smiselna le pri kovinah, kot so denimo jeklo, baker, aluminij, medenina, železo in zamak, ampak na primer tudi pri stisnjenem grafitu.

Antikorozijska zaščita barvnih kovin

S katerimi materiali se izvaja antikorozijska zaščita kovin?

Površinska zaščita barvnih kovin ali nebarvnih se loči na več podtipov. Poznamo bakrenje, kositranje, kromiranje, zlatenje in niklanje. Postopek, ki bi bil najprimernejši, se izbere glede na osnovni material in želje naročnika, s čimer imamo v mislih tako estetiko kot funkcionalnost izdelka. Najpogostejša izbira je sicer niklanje. Postopek, katerega glavni namen je površinska antikorozijska zaščita kovin, tu poskrbi še za povečano odpornost na visoke temperature in na mehanske obremenitve. Možna sta sistema Cu/Ni/Cr in Ni/Cr – v obeh primerih je zagotovljena zelo visoka stopnja antikorozijske obstojnosti.

Tehnike, s katerimi poteka površinska zaščita kovin (galvanizacija)

Tako površinska zaščita barvnih kovin kot nebarvnih lahko potekata z uporabo različnih metod galvanizacije. Ena izmed možnosti je t. i. selektivna galvanska obdelava. Proces je tu v celoti avtomatiziran, pri čemer pa je možna nastavitev naročniku povsem prilagojenih programov, kar pomeni, da je možen izjemno natančen nanos. Zaradi avtomatizacije je tovrstna galvanizacija nadpovprečno hitra. Možni sta še galvanska antikorozijska obdelava na obešalih in v bobnih. Prva se uporablja predvsem pri večjih in nekoliko bolj specifičnih kosih. Največja prednost galvanizacije v bobnih je ugodna cena, vendar pa pride ta opcija v poštev samo pri tistih kosih, kjer ne obstaja nevarnost za mehanske poškodbe. Ne glede na to, za kateri tip oziroma kombinacijo se odločite, bomo v podjetju Žlindra, specializiranem prav za antikorozijsko obdelavo, poskrbeli, da bo delo opravljeno resnično kvalitetno in obenem hitro. Naše dolgoletne izkušnje in številne zadovoljne stranke so najboljši dokaz natančnosti storitev, ki jih ponujamo.

Zaščita barvnih kovin