Obdelava kovin: strojna obdelava zahteva dodatno zaščito


Obdelava kovin zajema več faz. Osnova je mehanska oziroma strojna obdelava kovin, s katero dosežemo želene oblike, vendar ni nič manj pomembna kakovostna površinska obdelava, s čimer je večinoma mišljena galvanizacija ... Šele kombinacija obeh postopkov prinaša zares optimalen rezultat.

GALVANSKA ZAŠČITA KOVIN


Zakaj je površinska obdelava kovin izjemno pomembna?

Površinska obdelava kovin, ki sledi strojni, zagotavlja daljšo življenjsko dobo, zato na dolgi rok pomen precejšen prihranek/dobro naložbo. S tem se namreč močno poveča odpornost na najrazličnejše vrste potencialnih poškodb - tako kemične kot mehanske. Tudi manj ugodni vremenski vplivi in druge neugodne okoliščine ne spremenijo videza ter funkcionalnosti izdelka. Glavno težava pri kovinah seveda večinoma predstavlja korozija, ki jo galvanizacija uspešno prepreči ali vsaj močno zmanjša negativen vpliv. Ne nazadnje pa je treba tu poudariti še estetski vidik. Dodatna obdelava kovin po klasični strojni omogoča želeni videz, prilagojen vašim specifičnim zahtevam in željam končnih uporabnikov/kupcev. Pri tem je seveda izjemno pomembna izbira primernega postopka in profesionalna izvedba storitve.

Površinska obdelava kovin


Ko je zaključena strojna obdelava kovin, pridemo na vrsto mi

V podjetju Žlindra iz Ljubljane (Kumerdejeva 11) se lahko pohvalimo z bogatimi izkušnjami z različnimi vrstami galvanizacije. Ko je strojna obdelava kovin končana, poskrbimo za nadgradnjo izdelkov iz številnih materialov - iz železa, jekla, medenine, bakra ali zamaka, obenem pa se ukvarjamo z galvanizacijo izdelkov iz stisnjenega grafita. Galvanizacija je lahko selektivna, na obešalih ali v bobnih. Selektivno galvanizacijo odlikuje še posebej visoka hitrost, hkrati pa je možen zelo natančen nanos in individualna nastavitev programov. Pri večjih, bolj kompleksnih oziroma specifičnih obdelovancih se običajno odločimo za obdelavo na obešalih, galvanizacija v bobnih pa je dobra izbira predvsem za tiste, ki vas zanima čim bolj ugodna cena, obenem pa gre za artikle, kjer ni nevarnosti za mehanske poškodbe. Še pred samo galvanizacijo je potrebna ustrezna priprava, kar načeloma pomeni strojno pranje. Pri strojnem pranju uporabljamo isoparafin, ki poskrbi za odstranitev vseh nepritrjenih delcev in maščob. Na koncu (včasih pa že med samim postopkom) izvedemo temeljito testiranje kakovosti: meritev debeline nanosov, preverjanje po plasteh, mrežni test medplastne oprijemljivosti, preverjanje spajkljivosti, temperaturno testiranje (»šok test«) ter kontrolo krivljenja in navoja. Tako ni bojazni, da bi prišlo do kakršnih koli nepravilnosti oz. odstopanj.


Dodatna zaščita kovin (galvanizacija) se izvaja z različnimi materiali

Poleg različnih tehnik, ki smo jih omenili, je mogoče izbirati med več materiali za galvanizacijo za zaščito kovin. Ponujamo vam postopke bakrenja, nikljanja, kromiranje, kositranja, kromiranja in zlatenja. Hkrati pa je mogoče izbirati med več podvrstami. Pri bakrenju to na primer pomeni možnost cianidnega, kislega (sijajnega), patiniranega in debeloslojnega bakrenja. Nikljanje je lahko mat-saten, sijajno ali kemično, kositranje sijajno ali mat itn. Podrobnosti glede posameznih postopkov so vam dostopne na naši spletni strani. Tam pa si je mogoče ogledati tudi, kateri materiali pridejo v poštev pri določenih tehnikah (selektivna oziroma povsem avtomatizirana obdelava kovin, postopek galvanizacije na obešalih in na bobnih). Če niste povsem prepričani, katero kombinacijo tehnike in materiala izbrati, vam z veseljem ponudimo strokovni nasvet. Upoštevali bomo vaše želje glede končnega videza in drugih lastnosti izdelkov.

Zaščita barvnih kovin


Možna tako zaščita barvnih kovin kot nebarvnih

Obdelava različnih kovin pride v poštev pri mnogih vrstah, obenem pa je galvanizacija možna tako pri nebarvnih kot barvnih kovinah. Sporočite nam svoje želje in poiskali bomo najustreznejšo rešitev za vas, ne glede na želeni postopek/material in lastnosti obdelovanca (barvna kovina ali nebarvna itn.). Začetki našega podjetja, ki je danes uveljavljeno na slovenskem in mednarodnem trgu, segajo vse do leta 1948, kar pomeni, da imamo ogromno izkušenj in znanja. Zaradi vsega tega verjamemo, da bomo poiskali resnično najboljšo možnost za vas, nato pa delo izvedemo profesionalno, kakovostno in v dogovorjenem roku. Pri vseh storitvah uporabljamo najsodobnejše stroje, ki poskrbijo za vrhunsko kakovost.