Obdelava kovin je človeštvu omogočila marsikaj

Obdelava kovin je lahko ključnega pomena v številnih industrijah. Ne gre za nov proces, ampak za proces, ki sega že v daleč nazaj, ko je človeštvo začelo uporabljati dekorativno zlato 4000 let pred našim štetjem.

Danes je lahko več razlogov, zakaj je treba spremeniti površinske lastnosti kovin. Na primer površinska obdelava kovin, ki se uporabljajo za:

  • dekoracijo in / ali odsevnost,
  • izboljšanje trdote (npr. za odpornost proti poškodbam in obrabi),
  • preprečevanje korozije.

korozija kovin

Površinska obdelava kovin ima ogromno vlogo pri podaljševanju življenjske dobe kovin, na primer v avtomobilskih karoserijah in gradbenih materialih.

Obdelava kovin je namreč postopek dela s kovinami za ustvarjanje posameznih delov, sklopov ali velikih konstrukcij. Izraz zajema širok obseg dela od velikih ladij in mostov do natančnih delov motorja in občutljivega nakita. Zato vključuje ustrezno širok nabor znanj, procesov in orodij.

Obdelava kovin je znanost, umetnost, hobi in industrija. Njene zgodovinske korenine segajo v kulture, civilizacije in tisočletja pred nami. Obdelava kovin se je razvila od odkritja taljenja različnih rud, ki proizvajajo uporabna orodja in okraske iz kovine. Sodobne postopke obdelave kovin, čeprav raznolike in specializirane, je mogoče opredeliti kot procese oblikovanja, rezanja ali spajanja. Današnja prodajalna strojev vključuje številne obdelovalne stroje, ki lahko ustvarijo natančen, uporaben obdelovanec.

Kot omenjeno je obdelava kovin na splošno razdeljena na tri kategorije: oblikovanje, rezanje in spajanje. Vsaka od teh kategorij, pa vsebuje različne procese.

Pred večino postopkov je treba kovino označiti in / ali izmeriti, odvisno od želenega končnega izdelka.

Označevanje (znano tudi kot postavitev) je postopek prenosa oblikovanja ali vzorca na obdelovanca in je prvi korak v ročnem obdelovanju kovin. Izvaja se v številnih panogah ali hobijih, čeprav v industriji ponavljanje odpravlja potrebo po označevanju vsakega posameznega dela. Na področju trgovanja s kovino je označevanje sestavljeno iz prenosa inženirskega načrta na obdelovanec v pripravi na naslednji korak, strojno obdelavo ali izdelavo. Kadar je treba večje predmete meriti z manj natančnosti, se pogosto uporablja merilnik traku.

obdelava kovin

Prekrivanje kovin s kovino, znano tudi kot obloga, strojna obdelava, varjenje ali varjenje obloge, je postopek, pri katerem se ena ali več kovin povezuje z varjenjem na površino osnovne kovine kot sloja. To se običajno naredi za izboljšanje materiala z dodajanjem korozijsko odpornega ali trdega sloja. Tako pripravljene površine je mogoče celo zelo prilagoditi s plastjo in zlitjem več različnih materialov skupaj.

Obstaja več različnih metod za prekrivanje kovin s kovino, vsaka ima svoje edinstvene aplikacije in načine uporabe. Odločitev za določeno tehniko je odvisna od dostopa, varilnega položaja, vrste zlitine in hitrosti raztapljanja sestavnega dela, skupaj z lastnimi ekonomskimi razmerami. Glavne metode prekrivanje kovin s kovino: zaščiteno kovinsko točkovno varjenje, CO2 varjenje, varjenje s kovinskim inertnim plinom (MIG) / varjenje z volframovim inertnim plinom (TIG), varjenje s potopljenim oblokom in varjenje s plazemskim lokom (PTA).

Najpogostejše med njimi je zaščiteno kovinsko točkovno varjenje, ki se najpogosteje uporablja z železnimi materiali in uporablja palice kot zvarni material. Pri tej metodi je jedrna žica prekrita s prevleko, ki doda posebne elemente za varjenje kovine, kovinski zvar pa je zaščiten z žlindro, ustvarjeno med varjenjem.

obdelava kovin Žlindra

Zaščita izdelkov iz kovin

Antikorozijska zaščita kovin se nanaša na zaščito kovinskih površin pred korozijo v visoko tveganih (korozivnih) okoljih. Ko se kovinski materiali dajo v korozivno okolje, imajo ponavadi kemične reakcije z zrakom in / ali vodo. Učinki korozije postanejo vidni na površinah teh materialov. Na primer, ko košček železa za dlje časa postavite v jedko atmosfero, začne po površini rjaveti zaradi interakcije s kisikom in vodo kosa železa.

Kovinska oprema, ki nima nobenih preventivnih (protikorozivnih) ukrepov, lahko postane zarjavela znotraj in zunaj, odvisno od atmosferskih razmer in tega, koliko opreme je izpostavljeno zraku. Obstaja več metod za antikorozijsko zaščito kovin, zlasti pri morskih aplikacijah. Antikorozijska zaščita kovin je še posebej pomembna v okoljih, kjer so dejavniki visoka vlažnost, meglica in sol.

PREVERITE ŠE OSTALE STORITVE PODJETJA ŽLINDRA