Kako učinkovito podaljšati življenjsko dobo kovinskim izdelkom?

Kovinske izdelke odlikuje izjemna trdnost in trpežnost, zato so priljubljeni v gradbeništvu, strojništvu in vsakdanji uporabi. Kovine so izjemno uporabni materiali, vendar imajo eno slabost: večina kovin je v neugodnih razmerah podvržena koroziji. Korozija je proces razpadanja kovine pod vplivom vlage in zraka. Kovinske predmete je mogoče učinkovito zaščititi proti koroziji tako, da preprečimo dostop zraka do kovinske površine. To najuspešneje dosežemo s površinsko obdelavo kovin, kot je proces galvanizacije ali kakšen drug proces nanosa kovinske ali barvne plasti na kovino.

Galvanizacija učinkovito zaščiti kovino

Galvanizacija je postopek, pri katerem se na kovinski predmet, ki ga hočemo zaščititi pred korozijo, nanese tanka plast druge kovine, ki je odpornejša na korozijo od kovine, uporabljene za izdelavo predmeta. Za uspešno galvanizacijo je najprej potrebna strojna obdelava kovin. Strojno pranje s površine odstrani vse nečistoče in s tem pripravi predmet na galvanizacijo. Nato pa se na predmete nanese plast zaščitne kovine, kot je baker, kositer, krom, nikelj, v nekaterih primerih tudi zlato. Tudi ta proces je del povsem strojne obdelave kovin, ki se izvaja avtomatizirano. Strojna obdelava kovin v Ljubljani je na voljo v dveh izvedbah, ki omogočajo kvalitetno zaščito za manjše ali večje kovinske predmete. Manjši kosi se galvanizirajo s pomočjo potopa v raztopljeno kovino, večji kosi pa omogočajo selektivno galvanizacijo in sprotno preverjanje kvalitete procesa. Obdelava kovin z galvanizacijo ima še eno dobro lastnost: izdelek s tako obdelavo pridobi nov videz, ki je odvisen od novega sloja kovine. Poznamo sijoče, mat ali patinirane izvedbe, ki ne samo zaščitijo, temveč tudi polepšajo videz kovinskih predmetov.

Obdelava kovin

Zaščita z barvami

Zaščita kovinskih predmetov z barvo je najbolj razširjeno med domačimi mojstri. Redno barvanje izpostavljenih kovinskih predmetov s protikorozijskimi premazi in nato emajli bo zagotovo precej podaljšalo življenjsko dobo kovine. Tudi v tem primeru je potrebno površino kovine primerno pripraviti na nanose: najprej moramo z železno krtačo ali brusnim papirjem odstraniti vse sledove rje, nečistoč ali starih premazov, nato pa zaščititi kovino s protikorozijskim sredstvom. Tega na koncu prekrijemo z barvnim emajlom. Tako zaščitena kovina bo uspešno kljubovala vremenskim vplivom, vendar je pri tem potrebno ostati pozoren na razpoke v emajlu. Te nas opozorijo, da zaščita, ki jo kovini nudi nanošena plast barve, ni več nepropustna in je zato potrebno obnove.

Zaščita kovin s posebno folijo

Kovinske predmete je mogoče pred korozijo zaščititi še s posebno folijo, ki ima protikorozijske učinke. Uporablja se kot plastični film, ki se prilepi na kovinske predmete in tako prepreči dostop zraka do kovine. Obenem deluje folija kot fizična zaščita izdelkov med skladiščenjem in transportom. Posebna plastična folija se lahko uporablja še v obliki plastične  embalaže, v kateri so spravljeni kovinski izdelki in polizdelki. Folija ima posebne protikorozijske lastnosti, ki zaščitijo kovinske izdelke pred propadanjem in tako podaljša njihovo življenjsko dobo za več let. Čeprav zaščitna folija ni trajna zaščita kovine pred korozijo, je še posebej pomembna za proizvajalce kovinskih izdelkov, ki želijo, da pridejo njihovi izdelki do strank v čim boljši obliki.

Galvanizacija

Ustvarimo čim boljše pogoje za kovinske predmete

Kovinski predmeti začnejo pospešeno oksidirati, ko so bolj izpostavljeni vlagi in velikim temperaturnim razlikam. Neobdelani kovinski predmeti zato začnejo hitreje rjaveti, če so na izpostavljenih mestih na prostem, kot pa če jih imamo spravljene varno v notranjosti domovanja, kjer ne prihaja do tako velikih temperaturnih nihanj in je stopnja vlažnosti precej nižja. Kovinske predmete na prostem je tako nujno zaščititi z ustrezno površinsko obdelavo, ki jim bo podelila daljšo življenjsko dobo. Če ustrezne zaščite ne moremo zagotoviti, lahko življenjsko dobo takega predmeta podaljšamo še tako, da ga prestavimo na bolj zaščiteno lokacijo, na primer pod nadstrešek ali celo v notranje prostore. Rjavenja s tem ne bomo ustavili, zagotovo pa ga bomo znatno upočasnili.