Nikljanje je odlična galvanska prevleka za različne izdelke

Nikljanje je ena od vodilnih storitev podjetja Žlindra, kjer smo strokovnjaki za različne vrste galvanske zaščite.

niklanje Žlindra

Gre za postopek, pri katerem na določenem materialu nastane prevleka niklja. To poteka z elektrokemijskimi procesi. Nikelj je srebrno-belkasta kovina s posebnimi elektrokemijskimi lastnostmi, ki omogočajo zaščito pred korozijo in obrabo. Veliko se ga uporablja tudi v dekorativne namene, zato temu rečemo dekorativno nikljanje. Nanaša se s pomočjo električnega toka, lahko pa se uporabi tudi kemično nikljanje. Več o tem, kaj je nikljanje, kakšni so postopki in kakšna naša ponudba v nadaljevanju.

Kaj je nikljanje: funkcije in uporabnost

Galvanska prevleka iz niklja zagotavlja lepši videz in korozijsko zaščito, poleg tega pa tudi boljšo odpornost na povišane temperature in obrabo. Po nikljanju se običajno čez nanese še tanka prevleka kroma. Da bi v celoti razumeli, kaj je nikljanje, moramo razumeti različne sisteme nikljanja in njihovo uporabnost. Nikelj se po navadi nanaša v sistemih Cu/Ni/Cr ali pa Ni/Cr. Oba sta zelo korozijsko obstojna. Pri izbiri postopka nikljanja upoštevamo funkcijske zahteve izdelka, želje za zunanji videz in predvideno korozijsko obremenitev. Dekorativno nikljanje se uporablja za zelo širok spekter izdelkov, veliko se takšne prevleke uporabljajo tudi v avtomobilski industriji, a le kot podlaga za sistem nikelj-krom ali baker-nikelj-krom.

Različni vrste in postopki nikljanja

kromiranje kovin

Uporabljamo visoko učinkovite postopke za nanašanje različnih vrst niklja, s čimer se lahko popolnoma 

prilagodimo zahtevam naročnika. Uporabljamo odlične surovine priznanih blagovnih znamk, naše delo pa temelji na bogatem znanju in izkušnjah. Nikelj nanašamo s pomočjo električnega toka v ustrezni kopeli. Za nikljanje pa je postopek mogoče izpeljati tudi kemično. Kemično nikljanje se nanaša na artikle grafitne osnove.

Za izdelke z neenakomerno površino osnovnega materiala priporočamo sijajno nikljanje, ki ima izreden izravnalni učinek. Poleg tega je zagotovljena visoka zmožnost kromanja, pridobimo pa še izrazit sijaj. Možno je tudi mat - saten nikljanje. Satenast nikljev elektrolit izloča enakomerne svilnate prevleke in naredi fino zaščito v celotnem območju gostote toka. Za nanos zlitine niklja in fosforja pa je na voljo kemično nikljanje.

Kemično nikljanje brez električnega toka

Kaj je kemično nikljanje? Gre za postopek nikljanja, pri katerem ne uporabljamo električnega toka in anod. Prevleka iz kemičnega niklja omogoča popolnoma enakomeren nanos, ne glede na obliko. Ta tehnika dekorativnega nikljanja je zato najbolj primerna za zapletene oblike. Pri nas ponujamo nanos nemagnetne nikljeve prevleke z visoko vsebnostjo fosforja (10-12 %), kar je odlična za izdelke elektronske industrije.

Ko zaradi različnih vrst nikljanja potrebujete pomoč pri izbiri, vam z veseljem svetujemo. Imamo širok spekter izkušenj in veliko znanja, s katerim vam lahko pomagamo pri tem, da si zagotovite najboljšo zaščito. Ne ustrašimo se niti najzahtevnejših izzivov. Galvanska obdelava poteka na obešalih, z modernimi pripomočki in tehniko. Z natančnim delom zagotavljamo zares visoko raven kakovosti, ki jo boste hitro prepoznali in za vedno cenili.

Ponudba in vizija podjetja Žlindra

V podjetju Žlindra d.o.o. se ukvarjamo z galvansko zaščito izdelkov iz kovin in stisnjenega grafita. Smo strokovnjaki za več različnih vrst obdelave in sprejmemo tudi zahtevnejše izzive. Med našimi dejavnostmi so bakrenje, nikljanje, kositranje, kromiranje in zlatenje.

proizvodnja Žlindra

Naša zgodba se je začela že daleč v letu 1948, ko smo bili družinsko podjetje, od takrat pa smo že močno zrasli in se uveljavili tako na domačem kot na mednarodnem trgu. Usmerjeni smo na naročnikove potrebe, nenehno izpopolnjevanje tehnik ter sposobnost prilagajanja svetovnemu povpraševanju. Naša galvanska zaščita izdelkov je sestavni del različnih področij: pohištvena industrija, elektro industrija, finomehanična industrija, avtomobilska industrija, vodovodne armature ... Če tudi vi potrebujete zanesljivega partnerja za kemično nikljanje in druge storitve, se vsekakor obrnite na nas.