Obdelava kovin za večjo obstojnost

V periodnem sistemu kemijske elemente – kovine – najdemo nanizane od bora (B) do polonija (Po). Če želimo kovine obdelovati, moramo poznati njihove fizikalne lastnosti. Kovine se lesketajo, imajo večjo gostoto, so raztegljive in kovne, običajno imajo visoko tališče. Na sobni temperaturi so skoraj vse v trdnem stanju, ker so trdne, zelo dobro prevajajo elektriko in toploto. 

Med težke kovine prištevamo baker, nikelj, cink, svinec in kositer. Imajo veliko gostoto, nad 7 kg/dm³, in so zdravju nevarne. Škodljive so zato, ker njihovi ioni nadomeščajo ione drugih kovin, ki tvorijo aktivna mesta encimov v organizmih, zaradi česar ti encimi prenehajo delovati. Njihova obstojnost povzroča, da se kopičijo v tkivih in po selijo prehranjevalni verigi navzgor; temu pojavu pravimo bioakumulacija.

Več o zaščiti kovin

Kromiranje kovine

Kromiranje je končna obdelava kovine z elektrolitskim nanašanjem kroma. Obstaja več vrst in načinov kromiranja. Kovine se z omenjenim postopkom obdeluje zaradi izredne pokrivnosti, trdote in izboljšane sposobnosti aktivacije nikljevih prevlek. Kromiranje se uporablja za različne dele strojev (ležaji, vijaki gredi, zatiči, jeklenke z utori, valji in obloge cilindrov pri motorjih na notranje izgorevanje, vretena stružnic), za merilne naprave, stiskalnice za predelavo materialov in orodja za obdelavo.

Dekorativno kromiranje kovin lahko izvedemo na predmetih iz železa, bakra, aluminija, medenine ali zlitine zamaka. Pri tem postopku obdelave kovine, se na prevleko iz niklja naloži sloj dekorativnega kroma, debeline 0,3 do 0,5 µm, ki daje predmetu prepoznaven modrikast sijaj šest valentnega kroma.

Kromiranje kovine

Antikorozijska zaščita kovin

Korozíja je uničujoč napad na kovino in nastane zaradi elektrokemijskih reakcijah in termodinamske nestabilnosti materiala v določenem okolju. Ko površina kovine pride v stik z elektrolitom, povzročijo razlike v kemijskih lastnostih posameznih področij kovine mikrogalvanski člen, kar sproži korozijo.

Kovinske izdelke lahko zaščitimo in jim podaljšamo življenjsko dobo z antikorzijsko oziroma protikorozijsko zaščito. V postopku galvanizacije s pomočjo elektrolize prekrijemo kovinski izdelek s plastjo kovine, ki ga zaščiti pred rjavenjem ter izboljša njegovo trdnost. Antikorozijska zaščita kovin izbranemu izdelku omogoča izjemno dolgo življenjsko dobo, saj tovrstna zaščita kovin lahko traja tudi do 100 let.

Druge oblike površinske obdelave kovin

Bakrenje – je postopek obdelave kovin z bakrom, ki se ga nanaša s pomočjo električnega toka v ustrezni elektrolitski kopeli. S tem se izboljša prevodnost izdelka in njegov dekorativni videz. Obstaja več načinov bakrenja; cianidno bakrenje, kjer obdelana kovina dobi prevleko, ki dobro preprečuje difuzijo. Sijajno bakrenje je površinska obdelava kovin, primerna za dekorativne izdelke, ki zahtevajo visok sijaj. Antikorozijsko zaščitimo baker tako, da pobakrene dele pasiviramo in prelakiramo. Tako ohranijo svetleč videz. Pri patiniranem bakrenju so bakreni izdelki površinsko obdelani tako, da jih potopijo v temno do črno barvo, jih zdrgnejo, kar jim da starinski videz. Debeloslojno bakrenje je postopek površinske obdelave kovin z nanašanjem debelejših slojev bakra, do 200µm. Zato je izdelek primeren za nadaljnjo obdelavo.

Obdelava kovin

Nikljanje je najbolj razširjen postopek prekrivanja kovin z  dekorativno galvansko prevleko. Običajno je kovina prekrita s kovino – kromom. Ta oblika obdelave kovin je zelo razširjena v avtomobilski industriji. Obstaja več postopkov nikljanja kovin. Sijajno nikljanje, ki ima izravnalen učinek na predmete z neenakomerno površino. Takšna prevleka nudi zelo dobro antikorozijsko zaščito kovinskih izdelkov. Mat-saten nikljanje, kjer nikljev elektrolit ustvari enakomerno svilnato prevleko. Pri kemičnem nikljanju nanašamo nikelj brez električnega toka in anod. Ta tehnika obdelovanja kovin je najprimernejša za obdelavo kovinskih izdelkov zapletenih oblik.

Kositranje  - s kositranjem zaščitimo predmete, narejene iz železa, bakra, niklja in neželeznih materialov. Ločimo postopek sijajnega in mat kositranja, oba načina nudita kovinskim izdelkom zelo dobro protikorozijsko zaščito.

Zlatenje – ta postopek obdelovanja kovin je uporaben tako za tehnično, zahtevno zlatenje (tiskana vezja, razni kontakti, konektorji, preklopniki itd.) kot tudi za dekorativno nanašanje zelo kakovostnih prevlek zlata. Po postopku je priporočljivo lakiranje, saj na tak način obdelani kovinski predmeti nudijo visoko obstojnost nanosa.

Ostale oblike obdelave kovin