Korozija je pogost vzrok za propad kovin

Korozíja je razdiralni napad na kovino in najpogosteje temelji na elektrokemijskih reakcijah, ki potekajo zaradi termodinamične nestabilnosti materiala v nekem okolju. Je kompleksen proces, ki je odvisen od mnogih dejavnikov, predvsem pa od metalurških značilnosti kovine oz. zlitine (kemična sestava, mikrostruktura, vključki, faza snovi), lastnosti korozijskega medija (prevodnost, temperatura, pH) in prisotnosti različnih površinskih filmov, ki lahko kovino ščitijo.

Korozija zaščita

Kovina, ki korozira, je pravzaprav kratkostično zvezan galvanski člen, ki obsega tri primarne elektrokemijske procese: anodno reakcijo, transport elektronov po kovini in ionov po elektrolitu, ter katodno reakcijo. Kovine oziroma njihove zlitine so vedno nekoliko heterogene, že zaradi različne orientacije kristalnih zrn in nepravilnosti v kristalni mreži. V večini primerov vsebujejo posamezne vključke in različne faze, ki se med seboj razlikujejo glede na njihov elektrodni potencial. Zato v raztopini elektrolitov posamezna mesta delujejo kot anoda, preostale površine pa kot katoda. Korozijske poškodbe povzroča anodna reakcija (oksidacija), pri kateri se iz kovine v elektrolit odtapljajo pozitivno nabiti kovinski ioni v kovini pa ostajajo elektroni. Elektroni po kovini potujejo do mesta katodne reakcije (redukcija), kjer se vežejo s kationi (npr. H+) ali nevtralnimi molekulami v raztopini (npr. O2). Procesa oksidacije in redukcije sta vedno uravnotežena: kolikor elektronov se sprosti pri anodni reakciji, toliko se jih porabi pri katodni reakciji. Korozijska reakcija se ustavi, ko preneha delovati katodna oziroma anodna reakcija.

Podjetje Žlindra

Podjetje Žlindra d.o.o. se ukvarja z galvansko zaščito izdelkov iz kovin in stisnjenega grafita. Ponujajo zahtevne obdelave materialov, kot so: bakrenje, nikljanje, kositranje, kromiranje ali zlatenje.

Današnje podjetje izhaja iz starega družinskega podjetja, ki je odprlo svoja vrata v daljnem letu 1948. Z leti so se uveljavili na domačem in mednarodnem trgu. Danes so sestavni del pohištvene, elektro in finomehanične industrije, sodelujejo s proizvajalci vodovodnih armatur in so del svetovne avtomobilske industrije.

Žlindra

V podjetju se zavedajo odvisnosti od svojih odjemalcev in razumejo, da je za dolgoročno poslovanje pomembno razumevanje naročnikovih potreb in pričakovanj, ki si jih prizadevajo brezhibno  izpolnjevati ter celo presegati. Zavedajo se, da le polna vključenost zaposlenih omogoča, da se njihove sposobnosti uporabijo v dobro delovanje podjetja. Vsi njihovi zaposleni, se zavedajo, da so del delovnega procesa ter da na izvedbo storitve s svojim delom vpliva prav vsak posameznik. Temeljno načelo podjetja je nenehno izpopolnjevanje in nadzor kakovosti.

Njihovi strokovnjaki nas bodo rade volje poučili o različnih postopkih, materialih ipd. Na podlagi svojega širokega znanja nam bodo po želji svetovali in odgovorili na vsa morebitna vprašanja. Za vse informacije so na voljo na njihovi spletni strani.

Izvajanje antikorozijske zaščite kovin in grafita

V podjetju Žlindra ponujajo več različnih tipov antikorozijske zaščite, kot je nikljanje, ki poleg zaščite proti rjavenju zagotavlja tudi lep videz ter odpornost na obrabo in visoke temperature. Nikelj se običajno lahko nanaša po dveh postopkih, ki sta Cu/Ni/Cr ali Ni/Cr. Zaradi aktivnosti površine iz tega elementa so z njim obdelani predmeti zelo primerni tudi za kromiranje.

Drug priljubljen način zaščite kovin je kositranje, ki ima odličen globinski učinek. Predmeti obdelani z mat postopkom kositranja pridobijo prijeten žameten izgled, tak postopek pa zagotavlja tudi izredno dobro spajkljivost in odlično korozijsko obstojnost.

Za bakrenje je značilno, da se bakrene dele, ki so največkrat dekorativnega značaja pasivira in prelakira, da bi ohranili svetel in sijoč videz.

Podjetje pa izvaja tudi dekorativno kromiranje predmetov iz železa, bakra, medenine, aluminija in zlitine zamaka. Sama prevleka kroma ne nudi zadostne antikorozijske zaščite, zato je pomembno katera prevleka je bila nanešena pred njim. Sijajno kromiranje se uporablja za kovinske okvirje pohištva in avtomobilske dele.

Podjetje Žlindra pri vseh postopkih uporablja le surovine najvišje kakovosti, ki bodo zagotavljale vrhunsko zaščito. V njihovi ponudbi je zajeto veliko znanja, saj obdelujejo predvsem zahtevnejše izdelke, ki so namenjeni za svetovno tržišče.