Galvanska zaščita kovin

Pod izrazom galvanska zaščita kovin se skriva elektrokemijski postopek zaščite kovin, pri katerem s pomočjo elektrolize delce ene kovine (anode) v galvanski kopeli z elektroliti prenesemo na drugo, ciljno kovino (katodo). Galvanska zaščita kovin nudi izjemno zaščito pred mehansko obrabo, vremenskimi vplivi (npr. kisel dež) ter korozijo. Za galvansko protikorozijsko zaščito kovin pa se podjetja in posamezniki ne odločajo zaradi funkcionalnih koristi, temveč tudi prelepega dekorativnega videza po končanem procesu. Galvanska zaščita kovin za razliko od zaščitnih barv in sprejev nudi zaščito z veliko daljšo življenjsko dobo, saj se delci kovine pri galvaniziranju proizvodov izredno trdno oprimejo oz. združijo s ciljno kovino. Poleg tega je galvanska zaščita kovin postala cenovno zelo dostopna. Poznamo različne vrste galvanske zaščite kovin, našteli jih bomo nekaj, ki jih nudimo v podjetju Žlindra d.o.o. (galvaniziranje -Ljubljana).

Galvaniziranje v Ljubljani

GALVANIZACIJA JEKLA

Elektro galvanizacija - kromiranje

Elektro galvanizacija s kromiranjem predstavlja končno obdelavo izdelka z elektrolitskim nanašanjem plasti kroma, katere debelino v celoti prilagodimo željam stranke. Pri dekorativni elektro galvanizaciji (kromiranju) znaša debelina galvanskega nanosa od 0,3 do 0,5 µm, oprijemljivost nanosa je dobra, naloži pa se na podlago iz niklja. Na ta način dobijo elementi prefinjen modrikast sijaj šest valentnega kroma. Elektro galvanizacijo - kromiranje lahko opravljamo tudi na obdelovancih iz železa, bakra, medenine, aluminija in zlitine zamaka. Postopek nudi izjemno pokrivnost, trdnost in izboljšano sposobnost aktiviranja nikljevih prevlek, sama po sebi pa ne nudi antikorozivne zaščite. Temu namenu služijo prej nanesene podlage iz bakra ter polsijajnega ali sijajnega niklja. Izvajamo dva načina elektro galvanizacije (kromiranja) in sicer sijajno kromiranje in mat kromiranje, katerega rezultat je satenasta prevleka.

Galvanska zaščita barvnih kovin

Galvanizacija - nikljanje

Drug postopek galvanizacije je nikljanje. Tovrstna galvanizacija (nikljanje) sodi med najbolj razširjene oblike dekorativne galvanske prevleke. Galvanizacija z nikljanjem nudi poleg dekorativnega videza tudi korozivno zaščito, zaščito pred mehansko obrabo in povišano temperaturo. Galvanizacija z nikljem (nikljanje) je običajno del sistema baker - nikelj - krom oz. nikelj - krom in se povečini uporablja v avtomobilski industriji. Galvanizacijo (nikljanje) lahko v grobem razdelimo na tri različne vrste: sijajno nikljanje, mat-saten nikljanje in kemično nikljanje. Galvanizacija v Ljubljani v podjetju Žlindra.

NUDIMO TUDI BAKRENJE