Galvaniziranje plastike: kromiranje in bakrenje poskrbita za površinsko zaščito

Galvaniziranje plastike je elektrokemijski proces obdelave površin, pri čemer nanašamo kovinsko plast na izbrani predmet iz plastike s pomočjo elektrolize. Galvanski nanos, ki je lahko iz kroma, bakra, niklja ali zlata poskrbi, da postane plastika bolj obstojna, električno prevodna in korozijsko zaščitena.

Kromiranje plastike

V podjetju Žlindra d.o.o. se že več desetletij ukvarjamo z galvanskimi nanosi na kovinske in grafitne izdelke. Galvaniziranje plastike je odvisno od naročnikovih zahtev glede korozijske obstojnosti, želenih lastnosti galvanskega nanosa, od vrste materiala, ki ga želimo zaščititi, in končnega namena uporabe izdelka. Ker ves čas stremimo k temu, da je galvaniziranje plastike najvišje kakovosti, izvajamo različne teste kontrole kakovosti, ki nam omogočajo vzdrževanje in izboljševanje kakovosti obdelave. Med njimi je tudi metoda XRF, ki jo izvajamo s certificiranimi aparati, ki nam omogočajo precizne meritve debeline posameznih nanosov na artiklih.

NUDIMO TUDI ZLATENJE

Izjemno kakovostno kromiranje plastike

Kromiranje plastikeje v zadnjem desetletju postopek, ki je vedno bolj iskan in želen, predvsem, ko je govora o zunanjih avtomobilskih delih, delih v notranjosti avtomobila. Vse bolj priljubljeno postaja tudi kromiranje izdelkov in predmetov iz plastike, ki se morda na videz ne zdijo primerni za kromiranje, kot so npr. računalniški deli in glasbila.

Kemijsko kromiranje plastike je trenutno najbolj privlačen in najpogosteje uporabljen način kromiranja, saj se lahko na takšen način kromira praktično vso plastiko različnih namembnosti.

Kromirani nanosi na plastičnih delih so lepega sijaja, trajni, odporni na obrabo, na temperature in na vreme.

Galvaniziranje in kromiranje plastike

Bakrenje plastike - galvaniziranje z nanosom iz bakra

Galvaniziranje plastike s pomočjo bakra omogoča nanos različnih vrst bakra, glede na zahteve kupca. Bakrenje plastike poteka s pomočjo električnega toka v ustrezni kopeli. Glavna namena bakrenja plastike sta predpriprava površine za naslednje nanose ali izboljšava prevodnosti artiklov in pa tudi kot dekorativen nanos.

V podjetju Žlindra izvajamo različne postopke bakrenja. Cianidno bakrenje omogoča nanašanje finozrnatih in duktilnih prevlek bakra na železo, cinkovo litino, medenino. Površina dobi prevleko, ki omogoča dobro preprečevanje difuzije. Zaradi narave nanašanja cianidnega bakra, je prevleka posledično zelo enakomerno razporejena po površini artikla. Postopek (kislega) sijajnega bakrenja ponuja duktilne, sijajne in dobro izravnane bakrove prevleke. Ta postopek je najbolj primeren za dekorativne artikle, ki zahtevajo visoki sijaj.

S postopkom patiniranja dobijo bakreni predmeti med kratkim potapljanjem temno do črno barvo, ki jim daje po naknadnem drgnjenju videz starega bakra. Debeloslojno bakrenje plastike pa je postopek, ki omogoča nanašanje večjih debelin bakra, do 200 µm. Zaradi večjih debelin nanosov je primeren za naknadno mehansko obdelavo.

Vas zanima galvanizacija in brizganje plastike? Vabljeni k ogledu naše spletne strani.