Galvanizacijski postopek za površinsko zaščito kovin

Galvanizacijski postopek vključuje nanos kovinske prevleke na kovinske in grafitne izdelke z namenom povečati njihovo obstojnost. Boljša sta tudi njihova električna prevodnost in korozijska zaščita. Za galvanizacijski postopek se od kovinskih prevlek največ uporablja kromiranje, nikljanje in cinkanje. Kovine se lahko nanaša na železne predmete z elektro galvanizacijo ali s potapljanjem predmetov v raztaljeno kovino.
Cink se za zaščito pred korozijo uporablja že več kot 150 let, v primerjavi z drugimi načini antikorozijske zaščite pa ga odlikuje predvsem mnogo večja odpornost proti mehanskim obremenitvam, veliko daljša življenjska doba in nizka cena. Poleg vročega cinkanja lahko uporabimo tudi galvanizacijski postopek. Kakšen je postopek galvanskega cinkanja, si preberite v naslednjem odstavku.

PREVERITE NAŠE REFERENCE

Galvanizacija kovin

Postopek galvanskega cinkanja za drobne in majhne kose

Postopek galvanskega cinkanja se od vročega razlikuje v tem, da pri njem poteka elektrokemijska reakcija. Pri vročem cinkanju poteka metalurška reakcija med železom in cinkom, kjer se oblikuje serija železocinkovih plasti. Nanos cinkove prevleke je pri vročem pocinkanju debel med 80 do 200 mikronov, pri galvanskim pocinkanju pa je veliko tanjši, debel le približno 15 mikronov. Cinkova prevleka, ustvarjena z vročim pocinkanjem, je tako bistveno obstojnejša od tiste, ki jo ustvari galvanizacijski postopek, prav tako pa je vroče pocinkan material bolj obstojen, če je izpostavljen težjim razmeram.
Po drugi strani pa vroče pocinkane prevleke niso gladke in zato niso primerne za drobne in majhne kose, medtem ko so galvansko pocinkane prevleke zelo gladke in primerne za notranjo uporabo. Zato se postopek galvanskega cinkanja uporablja predvsem za manjše izdelke, večji izdelki, kot so konstrukcije, daljnovodi, ograje ali elementi, ki jih vidimo ob avtocestah, pa so antikorozijsko zaščiteni z vročim pocinkanjem.

Vas zanima galvanska zaščita nebarvnih kovin? Obiščite nas. Galvanizacijski postopek, npr. galvanskega cinkanja, poteka na različne načine, pri vseh pa stremimo k izvedbi obdelave najvišje kakovosti. Vabljeni.

VEČ O GALVANIZACIJSKEM POSTOPKU

Galvanizacijski postopek