Galvanizacija ima celo vrsto odličnih prednosti

Galvanizacija je elektro-kemijska zaščita jekla ali barvnih kovin. Galvanizacija tako omogoči korozijsko zaščito in lep videz. Predmete, ki so obdelani s postopkom galvanizacije, je tako mogoče bistveno bolj obremeniti, kot če ne bi bili izpostavljeni galvanski obdelavi. V podjetju Žlindra med drugim opravljamo tudi selektivno galvansko obdelavo.

Obstaja več različnih vrst oziroma tehnik galvanizacije

Galvanizacijo lahko razdelimo na selektivno galvansko obdelavo (cianidno bakrenje, mat kositranje in sijajno kositranje), galvansko obdelavo na obešalih (bakrenje, nikljanje, kositranje, kromanje in zlatenje) in galvansko obdelavo v bobnih (bakrenje, nikljanje in kositranje). Pred selektivno galvansko obdelavo je potrebno material ustrezno pripraviti, saj moramo kemijski postopek izvajati le na kemijsko čisto površino. To dosežemo s strojnim pranjem, med katerim uporabimo isoparafin. Tako odstranimo vse maščobe in morebitne delce, ki ostanejo na produktih po strojnem obdelovanju.

Galvanizacija

Za galvansko obdelavo je vse potrebno pripraviti

Preden sploh začnemo s postopkom galvanizacije, je potrebno predmete, ki jih bomo obdelovali natakniti na obešala (med obdelavo jih bomo potopili v ustrezne kopeli v skladu s postopkom, ki ga bomo določili na podlagi želja stranke; ta metoda je primerna za večje kose) oziroma z njimi napolniti bobne z ustrezno perforacijo (med postopkom se bobni potopijo v ustrezne kopeli; ta postopek je cenejši, vendar je primerne za manjše kose, ki se med vrtenjem bobnov med seboj ne morejo mehansko poškodovati). Predmeti, ki so primerni za galvansko obdelavo, so narejeni iz zamaka, bakra, medenine, jekla, aluminija, železa ali grafita.

Selektivna galvanska obdelava je v celoti avtomatizirana

Selektivna galvanska obdelava omogoča, da se lahko posameznim predmetom posvetimo povsem selektivno. To pomeni, da za vsak posamezen predmet lahko razvijemo določen postopek, ki je v skladu z željami oziroma potrebami našega naročnika. Ker je celotna linija avtomatizirana lahko predmete obdelujemo hitro in v velikem številu. Na koncu opravimo natančen pregled, ki je prav tako prej usklajen z našim naročnikom, saj lahko med njim ugotavljamo več različnih karakteristik obdelanega proizvoda.