Galvanizacija - postopek | Galvanski nanosi

Kaj je pravzaprav galvanizacija? Postopek galvanizacije je namenjen protikorozijski zaščiti kovin. Postopek obdelave kovin in drugih elektroprevodnih snovi, pri katerem na površino nekega predmeta nanesemo plast kovine. Gre za zelo tanko plast (galvanski nanosi), s čimer želimo izboljšati lastnosti tega predmeta, na primer videz, zaščito pred korozijo, elektroprevodnost itd. Za vse to se uporablja galvanizacija - nikljanje, kromiranje, bakrenje, kositranje itd. Elektro galvanizacija (kromiranje, na primer) se izvaja tako, da se nanese kovinsko plast na nek kos s pomočjo elektrolize. Postopek galvanizacije je treba opraviti zelo natančno in s kakovostnimi materiali, sicer predmeti nimajo želenih lastnosti. V podjetju Žlindra so vam na voljo različne metode galvanizacije: nikljanje, kositranje, bakrenje, zlatenje, kromiranje.

VEČ O GALVANSKI OBDELAVI KOVIN

Postopek galvanizacije in galvanskih nanosov

Galvanizacija - postopek priprave

Preden se galvanski nanosi lahko nanesejo na določen kos kovine, je potrebna temeljita priprava oziroma čiščenje obdelovancev. Ne glede na to, kako bo potekala galvanizacija - nikljanje, kositranje ... - je treba obdelovance prej pripraviti nanjo. Galvanizacija (postopek priprave) se začne s strojnim pranjem kosov s posebnim čistilnim sredstvom (isoparafin), s katerim odstranimo maščobe in nepritrjene delce z obdelovancev. To je predpogoj, da so kasnejši galvanski nanosi oziroma galvanska zaščita kovin kakovostna. elektro galvanizacija (kromiranje, elektrolitsko kositranje, mat kositranje ...) se lahko po tem postopku začne. Kose oziroma obdelovance lahko obesimo na obešala ali pa jih stresemo v velik boben z ustrezno perforacijo - odvisno od nadaljnjega postopka.

Elektro galvanizacija

Galvanizacija - nikljanje

Galvanizacija - postopek je približno enak ne glede na to, katero vrsto 'prevleke' izberemo. Galvanski nanosi se lahko naredijo bodisi s selektivno galvansko obdelavo, galvanska zaščita kovin se lahko opravi na obešalih ali pa v bobnu. Galvanizacija nikljanje je zelo razširjen postopek, ki zagotavlja ne samo lepši videz, ampak tudi protikorozijsko zaščito, odpornost proti obrabi in povišani temperaturi. Galvanizacija - postopek pri katerem nanesemo plast 'zaščite' oziroma odpornejšega materiala na podlago, je v primeru nikljanja mogoča kot sijaj nikljanje, mat-saten nikljanje ali pa kemično nikljanje, pri katerem se postopek ne izvaja z električnim tokom in anodami. Primeren je za obdelovance bolj zapletene oblike, ki zahtevajo enakomeren nanos. Izvedite več o naši opremi za galvanizacijo.