Zaščita za les - vosek za pohištvo in olje za parket

Naravni premazi, olja in voski skrbijo za zaščito lesenih površin. Naravna zaščita za les zagotavlja dolgoročno obstojnost, hkrati pa tudi trajen sijaj lesa. Oljenje lesenih površin je postalo aktualno šele pred nekaj leti, kot najboljša zaščita za les pa se je izkazalo tungovo olje. Z oljenjem dobi les svilnat sijaj, na otip je prijeten, njegova površina pa je vodoodbojna. Oljenju lahko sledi tudi voskanje lesa.
Vosek za pohištvo
Voskanje je verjetno najstarejši način zaščite lesa. Vosek ustvarja zelo dober zaščitni sloj na površini lesa, saj v primerjavi z oljem veliko bolje zapolni razpoke v lesu. Po obdelavi je površina po sijaju nekje med oljeno (mat) in lakirano (sijajno). Ker v podjetju Zeleni zajec ponujamo okolju in človeku prijazne izdelke, je med njimi tudi naravna in kakovostna zaščita na les. Za voskanje lesa lahko uporabite čebelji vosek, kot naravni vosek za pohištvo pa vam priporočamo naravni vosek Zelenega zajca.

Naravni vosek za pohištvo Zelenega zajca odlična zaščita za les
Naravni vosek za pohištvo Zelenega zajca lahko uporabljamo kot samostojno zaščito manj obremenjenih notranjih lesenih površin. Zaradi preprostega nanašanja je idealen za nego starega in novega lesenega pohištva, saj poudari naravni karakter lesa in oživi obledeli les. Če želimo les zaščititi pred UV žarki, vosku primešamo želeni naravni pigment.


Površino najprej obrusimo z brusnim papirjem ter odstranimo prah. Po potrebi podlago najprej zaščitimo z oljem za terase ali fasade. Na čisto površino s krpo enakomerno nanesemo vosek za pohištvo. En premaz bo dovolj. Dokler je vosek še mehak (trd lahko postane v od 20 do 60 minutah), lahko površino ročno ali strojno spoliramo.

Tungovo olje najboljše olje za parket

Olje za parketKljub prednostim, ki jih prinaša lakiranje parketa, pa v zadnjih letih vse bolj aktualno postaja oljenje in voskanje parketa. Olje za parket poskrbi za zaščito pred različnimi škodljivimi vplivi, hkrati pa poudari lepoto in naravno barvo lesa. Medtem ko so po lakiranju lesena tla običajno sijajna, pa videz parketa po oljenju ostane bolj naraven. Ker olje v nasprotju z lakom ne zapolni luknjic, razpok, udrtin in prask v lesu, moramo parket pred nanosom olja res fino in natančno zbrusiti.

Za najboljše olje za parket velja tungovo olje, ki ustvari trd, a žilav in fleksibilen premaz, popolnoma neprepusten na vodo, alkohol, aceton, sadne in druge rastlinske kisline, pa tudi na lužnate tekočine, prah in umazanijo.

Zeleni zajec - naravna zaščita za les. Vabljeni na našo spletno stran!

Zeleni zajec d.o.o. | Zaščita za les, vosek za pohištvo, olje za parket - povezave do naše spletne strani: