Zelene strehe v izvedbo ne zaupajte komurkoli

Zelene strehe so vsestransko odlična odločitev za kateregakoli investitorja. Zelene ravne strehe so estetsko lepe in moderne. Z njimi narava zaživi kot del vašega objekta. Na drugi strani zelena streha na hiši omogoči tudi številne funkcionalnosti. Tako vam bo v času dolgotrajne in vztrajne poletne vročine ekstenzivna zazelenitev pomagala,  da boste znižali obratovalne stroške, saj boste v zgornjih prostorih dosti manj uporabljali klimatsko napravo. Umetni izolacijski materiali se namreč po dolgotrajni vročini pregrejejo slej ko prej. Zelene strehe pa se nikoli ne pregrejejo, ker bi za rastline to pomenilo gotovo smrt, saj se morajo ohlajati. Odličen stranki učinek za vas je to, da bodo hladnejši tudi spodnji prostori. Na drugi strani strešni vrt nase veže prašne in strupene delce, zato bo dihanje v bližini ozelenjene strešne površine lažje in bolj prijetno. Toda, da boste deležni vseh teh prednosti, je ključna izdelava zelene strehe.

Zelene strehe

Zelene strehe številni izvajalci podcenjujejo

Zelene strehe navidezno izgledajo zelo enostavne. Ko jih vgrajujemo, se številni investitorji in celo gradbeniki čudijo, ker se jim zdijo postopki zelo enostavni. Toda videz vara. Sama tehnika vgradnje je morebiti res enostavna, toda pri izdelavi zelene strehe ni naključij. Vse je preračunano in analizirano do potankosti. Če izvajalci zelene strehe le malo spremenijo debelino ali vrsto rastnega substrata, količino vgrajenih rastlin ali podobno, lahko pride do težav, ki povzročijo, da ozelenjene strešne površine ne delujejo optimalno ali pa celo popolnoma propadejo, kar seveda neizbežno pomeni razočaranje investitorja.

Izdelava zelene strehe mora biti strokovna

Izvajalci zelene strehe, ki niso za delo specializirani in ki področje poznajo preslabo, grešijo in posledice so hude. To je tako, ker so na strehah zelo zaostreni življenjski pogoji. Ekstenzivna zazelenitev se mora boriti, da dobi dovolj snovi, ki ji omogočajo preživetje. Izpostavljena je močnemu vetru, žgočemu soncu, raznovrstnim padavinam in velikim temperaturnim spremembam. Življenje rastlin na zemlji je bistveno bolj enostavno in lažje. Na drugi strani pa bi ga v primeru, če bi strešnemu rastlinju omogočili predobre pogoje, spet polomili. Gre namreč za predstavnike rastlinskega sveta, ki so zelo odporni in so tudi v naravi vajeni hudih razmer: uspevajo tam, kjer drugim ne uspe. In če so na strehi predobri pogoji, se hitro naselijo pleveli, ki originalno rastje izpodrinjajo. Na dolgi rok pa pleveli v tako hudem okolju ne uspejo preživeti, zato originalnih rastlin ne morejo nadomestiti. Zelene ravne strehe zato zahtevajo ravno prave pogoje in tega naključno ne more zagotoviti nihče.

Ozelenitev nadstreška

Zelene strehe danes izvajajo različni profesionalni profili

Zelene strehe v današnjem času izvajajo krovci, »zemeljski« vrtnarji in celo gradbeniki oz. zidarji. Skupna značilnost vseh teh profilov je v tem, da je to za njih dopolnilna dejavnost, preučevanju katere se prav dosti ne posvečajo. Nekateri to dejavnost podcenjujejo, drugi pa se sploh ne zavedajo, kaj vse lahko gre narobe, dokler ne gre.

PREBERITE SI O PREDNOSTIH, KI JIH PRANAŠAJO ZELENE STREHE

Izdelavo zelene strehe raje prepustite specialistom

Če želite dobiti najboljše, je najbolje, da se obrnete na specialista, ki se ukvarja izključno s tisto dejavnostjo, za katero ga najamete. Tudi pri ozelenjevanju streh je tako. Naše podjetje je specializirano izključno za to dejavnost, ki jo preučujemo že desetletje in še sedaj dodajamo vedno nove izboljšave. Zato so naše zelene strehe v primerjavi s konkurenco bolj učinkovite oziroma lepše, hitreje se zarastejo in so bolj vzdržljive. Vedno se prilagajamo tudi geografski mikrolokaciji vsakega objekta, saj je tudi ta zelo pomembna.