Infrardeče ogrevanje kot učinkovito dopolnilno ogrevanje sob

Infrardeče ogrevanje (IR radiatorji oz. paneli) je učinkovito, ekonomično, zdravju in okolju prijazno ogrevanje, primerno za različne prostore: stanovanja, hiše, vikende, apartmaje, poslovne prostore, industrijske prostore, lokale... Infrardeči paneli so izredno učinkoviti v prostorih, kjer je odpiranje vrat pogosto. IR paneli so cenovno ugodni pri namestitvi, uporabi in vzdrževanju ter prijazni tako do okolja kot vašega zdravja.

ir paneli ogrevanje

Infra ogrevanje posnema delovanje in učinek osnovnega vira energije planeta - Sonca

Sonce je osnovni vir energija na našem planetu. Sončno sevanje sestavlja elektromagnetno valovanje različnih dolžin, od gama žarkov do UV svetlobe ter toplotnih infrardečih valov. Prav slednji so poleg vidne svetlobe edini, ki jih zaznavamo s čutili. IR radiatorji ali IR paneli oddajajo infrardečo energijo, ki se enakomerno razprši po celotnem prostoru. Njen namen ni ogrevanje zraka, ampak stvari v prostoru, zato se tudi energija z gibanjem zraka ne izgublja.

VEČ O OGREVANJU Z IR PANELI TUKAJ!


Infrardeče ogrevanje s paneli in njegov učinek na vaše zdravje

O tem, da infrardeče sevanje pozitivno vpliva na zdravje, je napisanega že veliko, saj so že dolgo znane tudi IR savne. Infra ogrevanje poleg tega, da vas greje, odpravlja tudi napetost, pomaga pri zdravljenju bolečin v mišicah in sklepih, izboljša prekrvavitev, krepi srce, ožilje, omejuje razvoj bakterij in krepi imunski sistem, razstruplja telo in čisti kožo (celulit, akne). Ker za IR ogrevanje ni potrebno kroženje zraka, ki bi dvigovalo prah, je primerno tudi za ljudi z dihalnimi obolenji (astma, bronhitis). Veliko je tudi pozitivnih učinkov na sam prostor, saj ne vsebuje nevarnih kemikalij, izsušuje vlago v zidovih, a ne izsušuje prostora in ne proizvaja elektrosmoga.


Infrardeče ogrevanje z IR paneli je izbira varčnih posameznikov


ir ogrevanje paneliIR grelni paneli so v ponudbi na voljo v različnih izvedbah, saj so poleg estetskega doprinosa tudi ekonomična rešitev za dogrevanje prostorov. Ekonomičnost se pri IR ogrevanju začne že pred namestitvijo, saj ni potrebna projektna dokumentacija ali dodatna infrastruktura. Občutno manjši kot pri drugih oblikah ogrevanja so tudi začetna investicija, stroški montaže in poraba ogrevanja. Celotno investicijo lahko razdelite tudi na več manjših, saj paneli niso vezani v centralni sistem za ogrevanje in jih zato lahko dopolnjujete. Stroški vzdrževanja so zanemarljivi. In nenazadnje prihranite veliko tudi na prostoru - infra paneli se namreč lahko namestijo tudi na strop. In zakaj ob vseh teh ekonomskih prednostih govorimo le o dogrevanju z IR paneli? Zakoni v Sloveniji dovoljujejo električno gretje izključno le za dopolnilno ogrevanje (talno, stensko ali stropno). Kot osnovno ogrevanje je električno ogrevanje dovoljeno le v primerih, kjer ni možna uporaba primarnega energetskega vira za ogrevanje. To je tudi razlog, zakaj običajno najdete infrardeče panelno ogrevanje ali električno talno gretje opisana le kot načina dogrevanja prostorov.