Čelade za moped nikar ne zanemarite!

Čelade za moped predstavljajo ključen kos opreme tudi za tiste, ki se le občasno zapeljejo z motorjem. Področje šibkejših mopedov je bilo do nedavnega razmeroma slabo regulirano, tako da uporaba zaščitne čelade ni bila obvezna, niti ni bilo treba vozila registrirati in zavarovati ali za vožnjo pridobiti kakšna posebna dovoljenja. Zaradi številnih kršitev pa so v pripravi novosti, ki predvidevajo obvezno uporabo čelade za moped in nekatere druge predpise.

Obvezna uporaba čelade za moped

Čelada za moped je bila do nedavnega le priporočena oprema, že kmalu pa bo obvezna tudi za mopede, ki ne presegajo hitrosti 25 kilometrov na uro. Ukrep meri predvsem na prekrškarje, ki so namenoma izkoriščali pomanjkljivosti tega sivega področja, seveda pa skrbi za varnost vseh motoristov. Posebej obvezna uporaba otroške čelade na takšnih vozilih je dobrodošla sprememba, nad katero ni smiselno negodovati, pa tudi sicer gre obvezno uporabo čelade za moped toplo pozdraviti.

VEČ INFORMACIJ O YAMAHA ČELADAH ZA OTROKE

Zaščitne čelade za otroke

Otroci in najstniki predstavljajo znaten delež potnikov na mopedih, kar pomeni, da bomo na ulicah pogosteje videvali tudi otroške čelade. Pri teh je seveda pomembno, da so kakovostne in varne, nič manj pa ne gre zanemariti udobja, o katerem odloča velikost čelade. Še tako dobra zaščitna čelada ne bo ustrezno opravila svojega dela, če velikost čelade ne bo primerna uporabniku. Čelada za moped naj bo udobna in prijetna za uporabo, s tem pa se bodo tudi otroci hitreje navadili na obvezno uporabo zaščitne čelade.

Seveda za otroke ni treba kupovati profesionalnih čelad HJC ali drugih vrhunskih izdelkov s tega področja - zakon pravi, da zadostujejo tudi kolesarske različice, ki se od čelad za moped seveda nekoliko razlikujejo, a zagotavljajo ustrezno zaščito. Kakorkoli že, pri vožnji z mopedom ne zanemarite zaščitne čelade!

čelade za mopedzaščitne čelade