Ovseni kruh iz pekarne Deveta vas

Okus, ki popelje v preteklost


V času naših dedkov in babic je imel kruh zelo veliko veljavo. S svojo hranljivostjo je nasitil veliko lačnih ust. Mnogi se še danes z nostalgijo spominjajo vonja sveže pečenega kruha iz krušne peči. Tradicionalen kruh ni vseboval kopice konzervansov, barvil in drugih aditivov, ki jih dandanes najdemo v marsikaterem pekovskem proizvodu. Vseboval pa je eno prav posebno sestavino - veliko ljubezni. Ljubezni do peke kruha in do vseh, ki bodo kruh pojedli. Prav tej ideji sledi tudi pekarna Deveta vas. Naj vam tokrat predstavimo naš ovseni kruh.


Recept za ovseni kruh


Ovseni kruh iz naše pekarne vsebuje zgolj 5 sestavin: ovsene kosmiče (glutena načeloma ne vsebujejo, vendar raste oves običajno blizu drugih žit, zato naj bodo ljudje s celiakijo previdni), belo pšenično moko, nejodirano morsko sol, kvas in živo vodo. Skladnost vseh sestavin privede do prave simfonije okusov. Po kakšnem receptu torej pripravljamo naš ovseni kruh? Ovsene kosmiče poparimo že večer pred peko, da se ti tekom noči dodobra razpustijo. Naslednji dan kosmičem dodamo belo pšenično moko, ki naredi strukturo ovsenega kruha nekoliko lažjo in mehkejšo. Nato dodamo minimalno količino kvasa in soli ter živo vodo.


Informirani kruh


Ovseni kruh in receptŽiva voda, ki je vitalizirana oz. informirana s pomočjo vitalizatorja (izum slovenskega izumitelja Vilija Poznika), vsebuje pravilne šesterokotne kristale, ki jih pri vodovodni vodi ne zasledimo. Ti kristali vplivajo na hitrost delovanja kvasovk. Testo z dodatkom žive vode vzhaja počasneje, posledica tega pa je bolj polna aroma, ki se v tem času razvije. Kruhu z dodatkom žive vode pravimo tudi informirani kruh.
Že po enem samem grižljaju bo vsakdo začutil, da je naš ovseni kruh zares izredno slasten, svež, aromatičen in hranljiv. V njem ni ničesar preveč, ničesar premalo. Recept za ovseni kruh smo po številnih testiranjih izpopolnili do te mere, da lahko v trenutku zadovolji še tako izbran okus posameznika. Poskusite naš nebeško dober ovseni kruh tudi sami.

Pekarna Deveta vas | Ovseni kruh, ki bo s svojim okusom presenetil vsakogar - povezave na našo stran:

  • Ovseni kruh
  • Recept za ovseni kruh
  • Ovseni kosmiči gluten