Varjenje plastike in plastičnih mas (termoplastov)

Varjenje plastike je spajanje plastičnih elementov s topljenjem kontaktnih površin skupaj, z ali brez uporabe polnil, kovine ali žice. Varjenje plastike pogosto poteka s pomočjo toplote (razen pri kemičnem varjenju). Varjenje plastike se izvede v treh korakih: priprava površine, uporaba toplote in pritiska ter podhladitev.
Na voljo so različni postopki varjenja plastike:

  • varjenje z vročim zrakom: varjence segrevamo z različnimi puhalniki oz. grelci;
  • varjenje z vročim orodjem: primerno zlasti za varjenje plastičnih cevi;
  • varjenje s toplotnim impulzom: primerno za varjenje tankih plošč (folij) debeline do 0,5 mm;
  • varjenje z visokofrekvenčnim impulzom: za varjenje plošč, katerih debelina je nad 0,5 mm;
  • varjenje s trenjem: pri trenju med dvema ploskvama pride do visoke temperature, zato se material zmehča in dela se tako zavarita;
  • ultrazvočno varjenje: z ultrazvokom material toliko segrejemo, da ga lahko potem s pritiskom zavarimo. Zelo znano je ultrazvočno varjenje avtomobilske plastike.

Longitudinalno varjenje plastikeTorzijsko varjenje plastike

Oprema za ultrazvočno varjenje plastike

Ultrazvočno varjenje plastike poteka z ultrazvokom. Varjenje poteka tako, da se mehansko nihanje osnovnega materiala spreminja v toplotno energijo. Ta energija je tako velika, da se varjenca natalita in spojita.
Ultrazvočno varjenje se najpogosteje uporablja za varjenje plastičnih mas, npr. plastičnih cevi, lahko pa se ultrazvok uporablja tudi za varjenje kovin, vendar se po navadi omejene na majhne debeline. Najbolj pogoste kovine so aluminij, baker in nikelj.
Vsi ultrazvočni varilni sistemi so sestavljeni iz enakih osnovnih elementov: stiskalnice, generatorja, pretvornika, ojačevalca, sonotrode in sestavnih delov podpore. Naloga stiskalnice je, da pod določenim tlakom nasloni sonotrodo (element glave, ki izboljšuje energijo za varjenje) na obdelovanec. Stroj za ultrazvočno varjenje plastike je izdelan tako, da zdrži silo, ki je potrebna za švasanje plastike. Sestavljen je iz osnovne plošče, kjer je ležišče za izdelke, in pnevmatskega orodja, kateri vpenja varjence.

V podjetju Vial Automation d.o.o. smo ponosni na lasten ultrazvočni laboratorij za testiranje, optimiziranje in izdelavo vzorčnih serij. Laboratorij nam omogoča stalno preverjanje tehnične in tehnološke učinkovitosti izdelkov s pomočjo sodobnih merilnih naprav. Nudimo tudi najrazličnejše transportne trakove. Obiščite nas.