Kovičenje - postopek spajanja kovin s kovicami v nerazstavljive zveze

Kovičenje je postopek spajanja dveh ali več delov iz enakih ali različnih gradiv (kovin in nekovin) z uporabo kovice, ki pri nastajanju kovične zveze deformira. Vez je mogoče razdreti samo s poškodbo same kovice. Poznamo tri glavne vrste kovic: polne, polvotle in stopničaste kovice. Med seboj se razlikujejo po trdnosti in nekaterih drugih lastnostih, zato jih uporabljamo za različne namene.
Za manj zahtevna kovičenja lahko uporabljamo ročno kovično orodje in klasične kovične stroje, za kovičenje zahtevnejših spojev in trdnostno problematičnih materialov pa je najprimernejša uporaba orbitalnih strojev.

S stroji za orbitalno kovičenje lahko kovičimo votle ali polne kovice s poljubno obliko glave. Stroj je namenjen tudi za specialne delovne operacije, kot so robljenje, širjenje ter zapiranje cevi. V fini mehaniki pa se uporablja npr. za kovičenje raznih elementov na osi mehanizmov. Kovičimo pa lahko tudi nekatere termoplastične kovice.

Prednosti kovičenja po orbitalnem postopku so predvsem:

  • kovičenje zahtevnih kovičnih spojev, tudi na steklo, plastiko in keramiko;
  • hitro in brezšumno delovanje;
  • minimalna poškodba strukture materiala;
  • enostavno in natančno nastavljanje delovnih parametrov;
  • stalna kakovost zakovičenih spojev in ponovljivost delovanja.

Orbitalno kovičenjeStroj za hladno kovičenje

ZA VEČ INFORMACIJ NAS POKLIČITE

Kovičenje - postopek hladnega in vročega kovičenja

Kovičenje je lahko vroče ali hladno. Postopek vročega kovičenja pride v poštev pri jeklenih kovicah, ki imajo premer manjši od 10 milimetrov. Kovico segrejemo na približno 1000 °C, nato jo vstavimo v luknjo in zakovičimo. Pri ohlajanju se kovica krči in močno stisne kovičene dele. Hladno kovičenje pa je primerno za jeklene kovice s premerom nad 10 milimetrov ter za kovice iz neželeznih kovin (baker, medenina in aluminij). Kovica se v luknji trajno deformira in popolnoma zapolni luknjo v kovičenih delih. Pri obremenitvi se kovica obnaša kot zatič.

VIAL Automation d.o.o. vam v sodelovanju s podjetjem Bodmer Küsnacht AG ponuja visoko kakovostne proizvode taumel kovične in hladne preoblikovalne tehnike. Gre za najmodernejši postopek dvo- in trodimenzionalnega kovičenja in hladnega preoblikovanja, ki se uporablja v najrazličnejših industrijskih panogah. Celotno ponudbo podjetja si lahko ogledate na naši spletni strani. Nudimo tudi ultrazvočne zaščitne celice.

Preverite na katerih sejmih so prisotni naši poslovni partnerji.

NAŠE STORITVE OBSEGAJO TUDI VARJENJE