V&D ZLATO

Več kot zlato. V&D ZLATO

Pošlji povpraševanje

Zlato je trenutno pred inflacijo najbolj varna naložba


Zlato je že od nekdaj simbol bogastva in izobilja. Kdo ne pozna pravljic o zlati ptici ali zlati preji, iz katere so bile stkane najdragocenejše tkanine. Že tisočletja predstavlja željo in strast po bogastvu, a tudi dobro naložbo. Čeprav imajo ljudje različne razloge za vlaganje v zlato, za mnoge investicija pomeni ohranjanje in zaščito njihovega premoženja in bogastva.

Z razmerami na finančnih trgih, ki se nenehno spreminjajo, se vse več ljudi odloča za investiranje v zlato tudi na Slovenskem. Mnogi se odločijo zanj, da zaščitijo del svojega portfelja pred tveganjem in dodajo raznolikost svojim naložbam. Tovrstne investicije lahko pomenijo večjo stabilnost in predvidljivost od vlaganja v delnice, vrednostne papirje ali kriptovalute.

Redko kdo se odloči vložiti ves svoj denar v zlato, saj je vedno priporočljivo ustvariti uravnotežen portfelj, ki vsebuje različne vrste naložb.

Zlato naj bi bilo pravzaprav v obratnem sorazmerju z gibanji preostalih naložb. Cena zlata je običajno v negativni korelaciji z delniškimi trgi; zlato pogosto raste, ko drugi trgi padajo. Zato se nanj že tradicionalno gleda kot na varno naložbo. V času nepredvidljivosti trga, ko delnice strmo padajo, lahko govorimo o umiku vlagateljev od "bolj tveganih" naložb v varno zavetje zlata. To se trenutno dogaja.

zlato


Inflacija vam pri naložbi v zlato ne bo prišla do živega

V današnjem času je inflacija na letni ravni že presegla deset odstotkov, kar je bilo še pred nekaj leti nepredstavljivo. Ta situacija je posledica gospodarskih razmer, ki so nastale po koncu krize Covid in sproščeno gospodarsko dejavnostjo, kar je vodilo do povečane potrošnje in ozkih grl v dobavnih verigah. Hkrati se soočamo z vojno v Ukrajini, ki draginjo povečuje, zlasti prek nebrzdane rasti cen energentov. Inflacija pa vodi v to, da ljudem ostane vedno manj denarja oziroma je denar vreden manj.

V takšnih razmerah lahko nastajajo socialne stiske in pereči družbeni problemi. Naložba v zlato vam lahko pomagajo, da se zavarujete pred tovrstnimi tveganji. Nekateri vlagatelji se namreč odločijo zanj zaradi možnih finančnih donosov, zlasti v daljšem časovnem obdobju. Preprosto povedano, če ga kupite ter ga obdržite, dokler cena ne naraste, ga lahko prodate, ko lahko zanj iztržite višjo ceno od nakupne ter tako ustvarite dobiček.

inflacija


Trenutne razmere: visoka inflacija in krediti, ki se dražijo

Čeprav lahko računate, da bodo višja inflacija in krediti, ki so vse dražji zaradi višjih obrestnih mer, začasni pojav, pa nihče ne more točno napovedati, kako dolgo bodo slabe razmere na trgih trajale. Naložba v zlato vas lahko zaščiti pred inflacijskimi tveganji. Stopnja inflacije vam namreč pove stopnjo, s katero denar z leti izgublja vrednost.

Prav zaradi inflacije so naložbe v gotovini zelo slabe. Njihova vrednost bo sčasoma padla, zlasti v rastočem gospodarstvu. Namesto »šparanja« oziroma zbiranja denarja v nogavici lahko poskusite vlagati v zlato ali druga varna sredstva, ki vas bodo zaščitila pred tveganji inflacije.

Naj vam zaupamo, da je zlato v preteklih letih preseglo stopnjo inflacije. Torej to pomeni, da je ta naložba varna. Tveganje za izgubo vaših sredstev skozi določeno časovno obdobje boste lahko močno zmanjšali, če boste imeli nekaj prihrankov v zlatu.

inflacija in krediti


Priporočamo varčevanje v plemenitih kovinah, ki je stabilno in trdno

Varčevanje v plemenitih kovinah, med katere spada tudi zlato, se torej obrestuje na srednji do dolgi rok. Ravno zato je to lahko dober način, da prihranite denar za prihodnost: Ker bo denar pretopljen, njegova vrednost ne bo izpostavljena nihanjem zaradi inflacije. Seveda niha tudi cena zlata, a manj.

Kako poteka investicija v zlato? Specializirana podjetja ponujajo vlaganje v zlate palice ali kovance. Med njimi je tudi podjetje V&D zlato, ki je prvo v Sloveniji omogočalo tovrstne naložbe.

varčevanje v plemenitih kovinah