Inflacija in krediti: varčevanje v plemenitih kovinah je lahko rešilna bilka

Inflacija in krediti so izredno nevarna kombinacija. To velja še posebej za osebe, ki so se odločile za najem kredita z variabilno, torej spremenljivo obrestno mero. Ta se namreč spreminja na podlagi referenčne obrestne mere (EURIBOR), zato obstaja nevarnost, da se mesečna anuiteta v kratkem časovnem obdobju občutno poviša, posebno če ste si izposodili nekoliko višjo vsoto denarja.

Če nastopi inflacija in krediti niso poplačani, se torej ogromno ljudi znajde v hudi stiski. Seveda pa je dejstvo, da sta oba pojma ekonomsko gledano v tesni povezavi, prav tako izredno neugodno za tiste, ki šele razmišljate o najemu posojila, na primer za nakup nepremičnine (za bivanje ali za investicijo).

Inflacija in krediti

Inflacija in krediti: v obdobju inflacije obrestna mera pogosto zelo visoka

Nastopi inflacija in krediti so nenadoma nedosegljivi za precejšnje število ljudi, ki bi si lahko še pred nedavnim brez večjih težav izposodili želeni znesek. Pojav je dobro znan iz zgodovine. Številni ekonomisti zato nenehno opozarjajo, da so inflacija in krediti v izrazito neugodnem razmerju, saj se v obdobju inflacije fiksna obrestna mera praviloma občutno dvigne.

S tega vidika sicer ni problematična za tiste, ki so v preteklosti najeli kredit s fiksno, tj. nespremenljivo obrestno mero, ampak za vse, ki so »zamudili vlak«. In slednjih je vse prej kot malo. Posledica izrazitega dviga fiksne obrestne mere je, da postane tej skupini lastna nepremičnina praktično povsem nedosegljiva.

VARČEVANJE DENARJA

Dejstvo, da so inflacija in krediti soodvisni, pa je obenem neugodno za tiste, ki ste morda razmišljali o nakupu dodatne nepremičnine za oddajanje. Ko se sprašujemo, kam investirati denar, se zdi nepremičnina ena od najvarnejših možnosti, ki pogosto nadomešča klasično varčevanje denarja, toda ta možnost ima žal precej slabosti.

Težava ni povezana samo z dejstvom, da so inflacija in krediti v tesni medsebojni povezavi, zaradi česar je izredno pomembno, da ujamete ugoden čas za najem posojila (če ste nameravali del kupnine za nepremičnino kriti s pomočjo kredita). Ena od večjih težav, povezanih z vlaganjem v nepremičnine, so namreč tudi davki.

Čeprav so nepremičnine relativno likvidne, še posebej, če gre za nepremičnine na malce bolj iskanih lokacijah, davki pri trgovanju poberejo precejšen del dobička. Če se na primer pojavi potreba po hitri prodaji že kmalu po nakupu, si težko obetate resnejši dobiček, saj bo davek na kapitalski dobiček zelo visok. To je vsekakor eden od pomembnih vidikov, ki jih morate upoštevati, ko razmišljate, kam investirati denar.

Varčevanje denarja

Klasično varčevanje denarja na banki je precej tvegano

Podobno neugodna, kot je povezava med inflacijo in krediti, je tudi povezava, ki je značilna za inflacijo in varčevanje denarja na banki (ali doma »v štumfu«). Upoštevati morate, da so bila obdobja, ko vrednost denarja ni padala, v zgodovini izjemno redka. Četudi inflacija ni izrazita, je klasično varčevanje denarja problematično zaradi dejstva, da se vrednost vaših prihrankov postopoma vendarle nekoliko zmanjšuje, kar pomeni, da je mogoče s privarčevanim denarjem kupiti vedno manj dobrin.

Če se odločite za varčevanje denarja v obliki vezave za daljše obdobje (depozit), so obresti sicer malce višje, vendar so zneski večinoma še vedno prenizki, da bi nevtralizirali izgube, ki so posledica inflacije. Seveda pa je treba hkrati upoštevati, da so depoziti zelo neugodni z vidika likvidnosti sredstev.

Zlate palice

Varčevanje v plemenitih kovinah: zlate palice kot varna naložba

Bistveno varnejša izbira je varčevanje v plemenitih kovinah (najpogostejša oblika so zlate palice in ploščice), in to tudi z vidika dejstva, da so inflacija in krediti s spremenljivo obrestno mero neugodna kombinacija. Če ste se v preteklosti odločili za najem posojila z variabilno obrestno mero, so lahko zlate palice vaša rezerva.

Če se vaš mesečni obrok kredita zaradi povišanja variabilne obrestne mere močno dvigne, vas lahko reši prav predhodno varčevanje v plemenitih kovinah, saj boste s prodajo zlate palice oziroma ploščice lažje krili razliko pri višini mesečne anuitete. Ena od pomembnih prednosti, ki odlikuje takšno obliko varčevanja, na primer v obliki palice, je prav ohranjanje – oziroma celo povečevanje – vrednosti. Kljub manjšim nihanjem gre za relativno varno naložbo, vsaj v primerjavi z večino drugih možnosti.

Varčevanje v plemenitih kovinah je nedvomno varnejše kot klasično varčevanje denarja, saj bodo prihranki, ki ste jih na primer vložili v zlate palice, precej bolje zaščiteni pred inflacijo. V tovrstnih obdobjih se povpraševanje pogosto celo poveča, saj poskušajo ljudje zaščititi svoje prihranke pred naglim izgubljanjem vrednosti.

Cena zlate palice in drugih oblik plemenitih kovin se pod vplivom povečanega povpraševanja dvigne. Če bi se odločili za prodajo, npr. zaradi lažjega odplačevanja kredita, bi tako najverjetneje iztržili bistveno višji znesek od zneska, kot ste ga porabili za nakup.

O tem, da so zlate palice izjemno varna naložba, priča dejstvo, da je cena zlata danes več kot petdesetkrat višja od cene pred približno petdesetimi leti. Leta 1971 je namreč kilogram zlata stal »le« nekaj več kot 1100 ameriških dolarjev. Če se sprašujete, kam investirati denar, da bodo vaši prihranki čim bolj varni, je torej odgovor preprost: zlate palice oz. plemenite kovine so nedvomno ena od najboljših možnosti.

Inflacija in kreditiZlate palice in kovanci