V&D ZLATO

Več kot zlato. V&D ZLATO

Investiranje denarja: kam investirati in kdaj je smiseln nakup plemenitih kovin


Investiranje denarja je naložba v varnejšo prihodnost – za vas ali za vaše potomce. Seveda pa morate pred tem ugotoviti, kam investirati, da bodo vaši prihranki čim bolj varni. Pri tem morate upoštevati različna tveganja, saj bo posledično mogoče izbrati vrsto naložbe, ki bo resnično optimalna. Preden se odločite je torej smiselno preučiti različne možnosti, ki so na voljo.

kam investirati denar in prihranke

Klasične oblike varčevanja in investiranje denarja: kakšna je razlika?

Investiranje denarja se ne sme zamenjevati s klasičnim varčevanjem. Ena od glavnih nevarnosti, značilnih za klasične oblike varčevanja, npr. na banki ali doma, je povezana z inflacijo. Tovrstne oblike varčevanja so zato manj priporočljive, saj gre pogosto za sizifovo delo.

Medtem ko povečujete kupček denarja na varčevalnem računu ali »v nogavici«, se vrednost tega denarja vztrajno zmanjšuje – v nekaterih obdobjih zelo hitro, spet v drugih relativno počasi, toda dejstvo ostaja, da so obdobja deflacije, tj. obdobja, ko se vrednost denarja povečuje, v zgodovini izjemno redka.

Osebe, ki se odločijo za investiranje denarja (in ne za klasično varčevanje), želijo po drugi strani oplemenititi svoje prihranke. Naložba denarja v delnice lahko denimo prinese precej visok dobiček, toda po drugi strani so možne ogromne izgube (če podjetje propade ali če se znajde v resnejših težavah). Če se sprašujete, kam investirati, da bo naložba čim manj tvegana, potem naložba denarja v delnice ni najbolj pametna poteza. Podobno velja za investiranje denarja v kriptovalute.

Morda ste pomislili, da je najboljša možnost investiranje denarja v nepremičnine, vendar pa je tudi ta opcija povezana s številnimi pomanjkljivostmi. Na začetku je potreben precej visok vložek. Četudi bo del kupnine kril kredit, mora polog praviloma predstavljati najmanj 20 odstotkov ocenjene vrednosti nepremičnine.

Poleg tega se pri kreditu zlahka zaplete pri plačevanju mesečnih obrokov, posebno ko gre za dolgoročni kredit s spremenljivo obrestno mero. Nato so tu še potencialne težave z najemniki, stroški vzdrževanja nepremičnine, davki itn. Pozabiti pa ne smete niti na to, da likvidnost pri nepremičninah ni najboljša. Pot do uspešne prodaje in denarja na bančnem računu prodajalca je nemalokrat zelo dolga. Investiranje denarja v nepremičnine zato običajno ni najboljša ideja.

oblike varčevanja denarja

Se sprašujete, kam investirati? Nakup plemenitih kovin je odlična izbira …

Izključili smo torej kar nekaj možnosti, toda glavno vprašanje ostaja: kam investirati, da bo denar zaščiten pred inflacijo, da bo naložba karseda varna, hkrati pa donosna, in da bo zagotovljena visoka stopnja likvidnosti? Investiranje denarja v nakup plemenitih kovin je idealna rešitev, saj gre za obliko varčevanja, ki je varna, donosna in likvidna (leta 2019 je denimo povprečni dnevni promet z zlatom znašal kar približno 145 milijard ameriških dolarjev).

Zagotovljena je odlična zaščita pred inflacijo. Nakup plemenitih kovin je nadpovprečno varna opcija, saj se vrednost, v obdobjih kriz običajno celo povečuje. Gre namreč za dobrino, pri kateri je ponudba omejena, zanimanje za nakup pa veliko. Dodatna prednost, ki je značilna za nakup plemenitih kovin kot obliko investiranja, je povezana z davki. Nakup plemenitih kovin namreč ne zahteva plačila DDV-ja, kar velja za fizične osebe in za pravne subjekte. Fizične osebe pa se obenem izognejo plačilu davka na kapitalski dobiček pri prodaji.

Zaradi naštetih prednosti ni presenetljivo, da se vedno več oseb po temeljitem razmisleku o tem, kam investirati, odloči za nakup plemenitih kovin. Podoben trend je mogoče zaznati pri opazovanju navad centralnih bank, ki se prav tako vedno pogosteje odločajo za nakup plemenitih kovin.


nakup plemenitih kovin

Unča zlata: cena se konsistentno povečuje

Niste povsem prepričani, kaj vpliva na to, koliko je v določenem trenutku vredna unča zlata? Cena se regulira dvakrat dnevno, in sicer na londonski borzi zlata Loco London OTC (LBMA). Gre za proces, ki je znan kot London Fixing.

Če razmišljate, kam investirati, ali če ste se že odločili za nakup plemenitih kovin, je smiselno občasno preverjanje dogajanja na borzi, saj je prav to osnovno vodilo pri določanju, koliko je vredna unča zlata. Cena, ki jo boste odšteli pri nakupu, sicer najverjetneje ne bo identična borzni ceni, saj morate upoštevati, da je osnovna enota za trgovanje 400-unčna zlata palica (in ne le 1 unča zlata). Cena, ki jo odšteje »običajen kupec«, zato praviloma vključuje še pribitek na borzno ceno. Ta je odvisen od velikosti palice/ploščice. Manjša ko je, večji je pribitek.

Če upoštevamo samo ta vidik, se zdi smiselno kupovanje večjih palic, vendar pa so zaradi deljivosti naložbe in dejstva, da si tako lažje zagotovimo »Cost Average Effect« (povprečni tečaj), bolj priporočljivi manjši nakupi. Tako ni treba čakati na »optimalen čas za nakup« in stalno preverjati, koliko stane unča zlata. Sicer cena občasno rahlo zaniha, toda pomembni so predvsem trendi v daljšem obdobju, ki kažejo konsistentno rast.

Najbolj smiselni so torej postopni, mesečni nakupi, pri čemer se vam ni treba pretirano obremenjevati s tem, koliko je trenutno vredna unča zlata. Cena se bo v daljšem obdobju »izravnala«, prednost tovrstnega kupovanja pa je tudi to, da se lahko investiranje denarja začne praktično kadar koli, saj ni potrebna vnaprejšnja zaloga.

unča zlata cena