Nagradna igra "Nagrajujemo izvirni vrtni ribnik v Sloveniji"

Namen nagradne igre in izbora za izvirni vrtni ribnik je ozaveščanje, kako pomembna je izdelava ribnika in urejanje ribnika za sprostitev in užitek skupaj z nasveti strokovnjakov Tukano centrov zoo & vrt po Sloveniji.

Izvirni vrtni ribnik je naša velika sprostitev, saj ni nič lepšega od tega, da posedimo ob njem in opazujemo pestro dogajanje pod in nad vodno gladino. Lahko se samo čudimo, koliko življenja je v tej naši kotanji z vodo in ob njej. Urejanje ribnika zahteva v vsakem času veliko dela. Vsi, ki imamo vrtni ribnik, urejanje ribnika smatramo kot nekaj prijetnega in povezujočega z naravo, izpopolnjuje nas in nam vliva novo energijo in mir! Za urejanje ribnika potrebujemo kvalitetno tehnično pomoč. Filter za vodo, različni vodni motivi, osvetlitev, sredstva za pripravo vode in hrana za ribe, so bistveni elementi za to, da je naš najlepši ribnik tisti ob katerem smo kreativni in uživamo.


Nagradna igra "Nagrajujemo izvirni vrtni ribnik v Sloveniji" je potekala od 1.4.2011 do 30.09.2011. Nagrade za najbolj izvirni vrtni ribnik so bogate in sicer:

Nagrade:


1. nagrada OASE SESALEC ZA RIBNIK PONDOVAC CLASSIC

 • Zbirna posoda 27 litrov
 • Avtomatska aktivacija in praznjenje zbirne posode
 • Štiri različne sesalne šobe
 • Štiri metre sesalne cevi ni dva metra izhodne cevi
 • Moč motorja: 1400W
 • Garancija: 2 leti

2. nagrada OASE ČRPALKA AQUAMAX ECO 12.000

 • Močna črpalka za potoke in slapove
 • Pretok 12.000 L/H
 • Moč motorja: 130W
 • Garancija: 3 + 2 leti

3. nagrada OASE ČISTILEC POVRŠINE RIBNIKA Swimskim 25

Tehnični podatki:

Velikost: d x š x v 332 x 297 x 263

Napetost 220 - 240V/ 50 Hz

Poraba 40W

Volumen košare 0.9L

Nivo vodne gladine neomejeno

Max pretok 2500l/h

Garancija 2 leti

30 nagrad za najbolj izvirni vrtni ribnik v Sloveniji:

Bioflakes hrana za ribniške ribe, 10000 ml

IZBOR NAGRAJENCEV:

Nagradna igra Izbor izvirnega ribnika v Sloveniji je izvedla strokovna žirija 2011 v sestavi:

 • Boštjan Zadravec - strokovnjak s področja akvaristike
 • Stefaniga Szilard - manager podjetja OASE
 • Petra Letonje - vodja prodaje Vitakraft Hobby program d.o.o.

Žirija ocenjuje, da je nagradna igra potekala zelo uspešno in so vsi ribniki, ki so sodelovali v izboru čudoviti in bi vsak zase lahko zaslužil prvo mesto. Veseli smo, da je v Sloveniji tako velika zavest ljudi, kako pomemben je vrtni ribnik za harmonijo bivanja. Ponosni smo, da ste vaše izkušnje in ljubezen za svoj vrtni ribnik delili z nami in se Vam najlepše zahvaljujemo in vas vabimo k sodelovanju tudi naslednje leto.

Hvala vsem vam za sodelovanje.

Na podlagi fotografij in opisov ribnikov ter kriterijev je žirija ocenila in izbrala naslednje nagrajence:

Prvo mesto:

Boštjan Potočnik
Stavešinski vrh 56
9245 Sp. Ivanci

Prvo mesto je bilo dodeljeno zaradi izredne estetike, urejenosti in skladnosti celotnega ambienta; vključuje tako vrtni ribnik kot okolico z japonskim pridihom.

Drugo mesto:

Slavica Vidovič

Zagojiči 13a

2272 Gorišnica

Zaradi tega, ker je vrtni ribnik odlična povezava z naravnim okoljem, v katerem se nahaja in deluje kot da je tam že od vekomaj. Rastline okoli ribnika so čudovite. Ambient je čudovit.

Tretje mesto:

Robert Bombek
Formin 28 a
2272 Gorišnica

Vrtni ribnik je zelo dobro vključen v okolico, čeprav je moral uporabiti druge elemente. Vrtni r ibnik je zelo dobro usklajen in povezan med bivalnim in naravnim okoljem in ga povezuje. To se vidi po odlični zasaditvi rastlin, posebnost so plavajoče rastline, ki dajejo čar celotnemu ambientu.


Opisi ribnikov


Boštjan Potočnik opis ribnika:

Vrtni ribnik vsebuje je 16 000 litrov vode, ki jo prečrpava OASE črpalka z 8000 litri pretoka na uro. Na črpalko je priključen tudi skimer aquaskim 40, ki pobira plavajoče delce po površini vode. OASE črpalka potiska vodo preko UV žarnice v filter Biotec Screenmatic 18. Očiščena voda pa se steka nazaj v vrtni ribnik po potoku. Stekanje vode po potoku nazaj v vrtni ribnik obogati vodo s kisikom.
Vrtni ribnik je obdan s sklesanimi japonskimi laternami, v katerih so lučke, ki ga ponoči osvetljujejo. Preko mosta čez ribnik pridemo do terase za sedenje, iz katere lahko opazujemo plavanje koi krapov. V ribniku so lokvanji, mini rogos in vodni irisi. Okoli ribnika so okrasno obrezani pušpani ter javorji in bori. Ob potoku pa rastejo azaleje in bori.
Kakovostna hrana za ribe je tista, s katero skrbim za zdravje koi krapov, ki ji dodam imunski stimulator. Vsako pomlad pa v filter dodam tudi pripravek za razvoj bakterij in zamenjam UV žarnico, ki preprečuje pojav alg.
Pozimi namestimo v vrtni ribnik stiropor, ki preprečuje popolno zamrznitev ribnika in hkrati OASE črpalka proizvaja potreben kisik za ribe.
Za vrtni ribnik sem se odločil zaradi sprostitve po napornem delu in veselja do koi krapov.

Slavica Vidovič in opis ribnika

Vrtni ribnik smo ustvarili popolnoma sami. Na dno ribnika smo dali črno folijo, kamenje smo pripeljali iz separacije iz Ormoža. Rastline smo dosajevali več let. V ribniku je črpalka, ki črpa vodo iz ribnika in jo pošilja po slapu nazaj v vrtni ribnik.

Vrtni ribnik čistimo enkrat letno. V ribniku imamo zlate in bele ribice. Rastline: okrasni lokvanj, ob ribniku pa vodne perunike, okrasne trave in pintovec.

Robert Bombek in opis ribnika

Naš vrtni ribnik (biser) sva delala z ženo sama od a do ž in se zraven tudi marsikaj naučila. Nastajal je 6 let, da je dozorel in zarastel. Vrtni ribnik se nahaja zraven hiše. Narejen je iz 1mm folije za ribnike. Za čistočo vode skrbijo dve črpalki ena je od OASE črpalka 6000 l/h druga je OASE črpalka 3000 l/h in dve UV 11 wat. OASE črpalka sta tako ena kot druga kupljeni v Tukano. Srce ribnika oziroma filtracija vode pa poteka skozi 500l filter, ki je sestavljen iz finih in grobih filtrirnih gob, oglja in vulkanskega kamna, nato se voda iz filtra izteka po kratkem slapu nazaj v ribnik. Filtrirne gobe in vulkanski kamen sem kupil v Tukano.
Ohišje filtra pa je iz okrasne plastične kadi z pokrovom. Voda se v filtru zadržuje cca 7 min (to uravnovešam z ventilom na dnu filtra, ko voda teče nazaj v ribnik) na kar odlično prečisti vodo ne bi se spuščal v kemijo, ampak filter odlično deluje, saj imamo čisto vodo skozi celo sezono. V spomladi vedno uporabim bakterije od OASE , ki ga dodam v filter (revolucionarna enkratna stvar za zagon filtra in posledično tudi ribnika). Za zračenje vode skrbita črpalka 2500l, na kar je obenem vodni motiv in 200l zračna črpalka. V ribniku je cca 15000l vode, kjer v njem uživa 15 koi krapov. Rastlini v ribniku sta dve; en ogromen lokvanj, saj ko se razraste pokrije polovico ribnika in daje obenem v veliki vročini zavetje koi krapom ter rastlina Cyperus. Posebnost ribnika je lesen most, kakor tudi preko 30 različnih rastlin in nekaj iglavcev zasejanih na robovih ribnika. V ribniku imam en reflektor, ki sveti v slap. Na površini vode pa plavata dve luči (bučki), ki lepo osvetlita ribnik od zunaj. Koi krape hranim s kakovostno hrano primer: Vitakraft small, kvalitetna hrana za ribe, ki je odlična za koi kakor tudi za vodo. Zraven ribnika je tudi klopca in miza, kjer se zelo sprostiš in uživaš ob pogledu na ribnik, ki je nastajal par let.

Čestitke vsem!

Vaš Tukano!