Svet plemenitih kovin

Posredovanje pri nakupu in prodaji plemenitih kovin

Naložba v zlato je pametna odločitev

Naložba v zlato je ena izmed prvih možnosti, ki jih boste slišali, če se boste udeležili naložbenega svetovanja. Od drugih investicij se precej razlikuje, zato je zelo varna in pametna odločitev. Ta plemenita kovina je namreč že stoletja oz. celo tisočletja veljala za varno zatočišče številnih vlagateljev.
Včasih so jo celo uporabljali za denarno sredstvo, kar zagotovo daje dober občutek vsakemu, ki so jo želi vključiti v svoj naloženi portfelij. Vas zanima, zakaj je tako privlačna številnim izkušenim in neizkušenim investitorjem?

Naložba v zlato

Naložba v zlato je varna in stabilna investicija

Velikokrat slišimo, da je varčevanje na banki slaba odločitev, saj vrednost denarja zaradi inflacije pada. Zlato se v tem razlikuje, saj ima dolgo zgodovino kot denarna enota, poleg tega pa je priznano po vsem svetu. Med gospodarskimi krizami in obdobji visoke inflacije za razliko od različnih valut plemenite kovine vrednosti ne izgubljajo.

Še več, njihova vrednost pogosto še narašča. V času finančnih kriz je zato to zelo varna investicija. Na vsakem naložbenem svetovanju vam bodo povedali, da je v zadnjih desetletjih cena zlata letno narastla za vsaj 8 %. Seveda se je potrebno zavedati, da vedno prihaja do manjših nihanj, a je kljub temu celoten trend naraščujoč.

Igra pomembno vlogo pri diverzifikaciji podjetja

Osnova, ki jo boste zagotovo slišali na naložbenem svetovanju, je, da je pametno razpršiti tveganje. To pomeni, da je najbolje svoje premoženje razdeliti med več naložb. Tako se zavarujete, da je v primeru neke krize ali padca vrednosti določene investicije, večinski del vašega premoženja še vedno na varnem.

Ker je Naložba v zlato varna investicija, je zagotovo pametno »del pogače« pretvoriti v omenjeno plemenito kovino. Njena vrednost se giblje neodvisno od drugih sredstev v vašem podjetju, kar zmanjša celotno tveganje. 


Zlato kot naložba je primerna tudi za začetnike

Nimate izkušenj z investiranjem? Potem je za vas naložbeno svetovanje prava izbira, saj vam bodo na jasen in enostaven način razložili, katere investicije so primerne za začetnike, katere pa je bolje prepustiti bolj izkušenim. Zlato kot naložba je možnost, za katero se odločijo tudi tisti, ki se z vlaganji srečujejo prvič. Z njim je namreč zelo enostavno trgovati – prodate ali kupite ga lahko kadarkoli in kjerkoli.

Pomembno je le, da se najprej izobrazite, kdaj je pravi čas za nakup in kdaj je pravi čas za prodajo. Cena je sicer v primerjavi z drugimi investicijami precej stabilna, a še vedno prihaja do manjših nihanj. Da bi svoje premoženje čimbolj oplemenitili, morate plemenito kovino kupiti, ko je njena cena nizka, ter jo prodati, ko je njena cena visoka.
Slednja se stalno spreminja, odvisna pa je od mnogih dejavnikov, zato je malce ekonomskega znanja vseeno potrebnega. 

zlato kot naložba

Količina plemenitih kovin je omejena

Plemenite kovine so na našem planetu v omejenih količinah, kar pomeni, da jih bo nekoč začelo primanjkovati. To je za trenutne investitorje zelo spodbuden podatek, saj bo pomanjkanje v daljšem obdobju vodilo v rast vrednosti ter posledično rast celotnega premoženja.

Povečanje svetovnega prebivalstva in gospodarska rast držav, kot sta Indija in Kitajska, sta dejavnika, ki neposredno prispevata k nenehnemu rastočemu povpraševanju po zlatu. Slednje se ne uporablja le v obliki kovancev in palic, temveč ima pomembno vlogo tudi pri izdelavi elektronike in nakita.

Zlato kot naložba v obliki kovancev, palic in ploščic

Investitorji se lahko odločijo, v kateri obliki bodo kupili to plemenito kovino. Prav vse so zlitine z visoko vsebnostjo zlata, a se čistina med njimi razlikuje. Slednja je višja pri palicah in ploščicah – 995/1000, medtem ko so kovanci najpogosteje čistine 900/1000. Katero obliko je bolje izbrati?

Odvisno od vaših želja. Kovanci so npr. zelo lepo in osebno darilo, saj so na njih upodobljeni različni motivi (ameriški orel, kanadski list, dunajski filharmoniki, kitajski panda ipd.). Podarite jih lahko ob različnih priložnostih, kot so poroka, rojstvo, rojstni dan ali obletnica. Tako nikoli več ne boste v zagati, kaj nekomu kupiti za darilo. Odločite se lahko tudi za penino z zlatimi lističi, ki bo navdušila prav vsakega.

Ploščice in palice pa so primernejše, če se odločite za zlato kot naložbo. So zelo praktične, če želite vložiti višji znesek, saj se jih kupuje po teži (50 g, 100 g, 250 g....). Opozoriti vas moramo, da je cena manjših količin precej višja od cene večjih količin. Če ste začetnik in bi radi vložili le manjši znesek, Naložba v zlato morda ni najbolj idealna izbira. Pri manjših količinah boste na gram namreč plačali precej več, kot bi, če bi kupili večjo količino.

Z naložbo v zlato morate upravljati sami

Pri investiranju v plemenite kovine se je potrebno zavedati, da za nakup in prodajo skrbite sami. Prav zato smo omenili, da je dobro imeti vsaj osnovno ekonomsko znanje, saj je potrebno redno spremljanje cen na borzi. Če vas to ne veseli ali pa vam predstavlja velik stres, je morda bolje, da se odločite za investicijo, s katero bodo upravljali finančni strokovnjaki.

naložbeno svetovanje