Streha – kdaj je potrebno popravilo in kdaj menjava?

Streha je pomemben del vsake zgradbe, saj nas ščiti pred različnimi vremenskimi razmerami in hrupom ter nam tako omogoča kvalitetno bivanje. Kadar je ta potrebna prenove, nikakor ne smemo zavlačevati. Morda je potrebno zgolj manjše popravilo strehe, ki pa se lahko, če ne bomo pravočasno ukrepali, spremeni v potrebo po menjavi strehe. Vprašanje pa se glasi, kdaj je pravzaprav potrebno popravilo strehe. Dejstvo je, da se tudi streha stara in ob manjših nepravilnostih je potrebno zagotoviti popravilo. V kolikor pa je streha povsem dotrajana ali pa je presegla svojo življenjsko dobo, je bolj smiselno izvesti popolno obnovo stare strehe. Pogost razlog za popravilo so določene vremenske razmere, kot sta močan veter in toča, ki poškodujeta streho in ta prične puščati. Če ne ukrepamo, lahko škoda prizadene celoten objekt. Za obnovo se pogosto odločimo tudi takrat, kadar nismo zadovoljni z videzom strehe, ki ogromno prispeva k celotnemu videzu zgradbe. Morda so se spremenila naša estetska merila ali pa nas trenutni videz strehe preprosto moti. Še eden izmed razlogov za poseganje v streho pa je menjava namembnosti prostora, ki se nahaja pod njo (v primeru, da se odločimo za bivalno podstrešje).

Streha

Ključnega pomena je sprotno vzdrževanje

Če želimo zmanjšati tveganje za potrebo po popravilu, je potrebno sprotno vzdrževanje strehe, s katerim ohranjamo vrednost objekta in znižamo stroške vzdrževanja. V sklopu rednih servisnih pregledov se pregledajo vsi detajli (vijaki, tesnila, detajli na sami kritini, na obrobah in okoli prebojev), prav tako pa se pregledajo in grobo očistijo žlebovi ter odtočni kotlički. Pozabiti ne smemo na pregled okenskih, vetrnih in dimnih obrob ter njihovo grobo čiščenje, potreben pa je še pregled strešnikov in možnost menjave poškodovanih strešnikov na strehi. Ker so popravila nujna takrat, kadar streha pušča, je ključnega pomena za pravilno sanacijo pravočasno odkrivanje puščanja – ni namreč nujno, da streha pušča na mestu, kjer se pojavlja voda. Pri tem se uporabljajo različne metode, kot so električni test vodotesnosti (EFVM), termografija, dimni in UV vodni test puščanja ter s pomočjo kontaktnega higrometra. Po pregledu strehe objekta se izdela poročilo z ugotovljenimi napakami in predlogi sanacije, ki so potrebni za preprečitev nadaljnje škode na zgradbi. Popravilo se izvaja na različne načine, odvisno od vzroka zanj. Največkrat vključuje menjavo poškodovanih strešnikov, tesnjenje razpok s tesnilno maso, polaganje nadomestne strehe čez obstoječo in druge ukrepe.

Več o vzdrževanju strehe

Za delo na strehi je potrebna izbira primernega časa

Čeprav z nujno potrebnimi popravili ne moremo čakati, zahteva delo na strehi izbiro primernega časa. Zlasti pri prenovi ne gre za opravilo, ki bi trajalo zgolj en dan. Dela se lotimo v suhem vremenu, predvsem v spomladanskih mesecih in na začetku jeseni. V kolikor je ekipa krovcev, ki izvaja popravilo strehe zaradi puščanja vode uigrana in ima na tem področju veliko izkušenj, bo delo hitro in kvalitetno opravljeno. V podjetju ILD Group za vas izvajamo servisne preglede in popravila streh. Zavedamo se, da je puščanje vode največja nevarnost energetski učinkovitosti vsakega doma ter lahko dolgoročno poškoduje konstrukcijo, kar velikokrat vodi v poznejše visoke stroške sanacije, zato je naš servis streh temeljit, oseben in natančen. Z najsodobnejšimi tehnologijami odkrivamo pomanjkljivosti pri vodotesnosti ali termični izolaciji, zamakanja ter vam izvedemo električni ali dimni test. O naših dolgoletnih izkušnjah na tem področju priča tudi na tisoče zadovoljnih strank po vsem svetu.

Obnova strehe