Sončne elektrarne za ekološko pridobivanje energije | Sončna elektrarna Sol navitas

Zakaj izbrati sončne elektrarne?

V času, ko se vse bolj zavedamo škodljivih vplivov na okolje in posledično na nas, se vse bolj usmerjamo v druge vire energije. Fotovoltaika predstavlja eno izmed najdonosnejših, najčistejših in najbolj estetskih alternativ v Sloveniji. Sončne elektrarne so navadno nameščene na strehah stavb ali prosto stoječe na zemljišču, v zadnjem času pa je tehnologija tako napredovala, da lahko sončne elektrarne vgradimo tudi v fasado. Sončna elektrarna je sestavljena iz fotovoltaičnih panelov, ki so na področju Slovenije najbolj optimalno postavljeni na strehah z naklonom 30 do 35 stopinj. Najprimernejša lega sončne elektrarne je proti jugu, lahko pa tudi proti jugo-vzhodu in jugo-zahodu. Površina takšne sončne elektrarne pa ne sme biti zasenčena z dimniki, zračniki, visokimi drevesi okoli stavbe in vsem kar bi lahko kadarkoli tekom dneva senčilo sončne celice v solarni konstrukciji. Največji izkoristek nudijo monokristalne silicijeve sončne celice, ker silicijeve izkoriščajo tudi difuzno svetlobo, a so med najdražjimi, zato so bolj uporabljane polikristalne silicijeve celice, ki imajo podoben izkoristek in so cenovno dostopnejše. V naši ponudbi boste našli Siliken, REC, Mage Solar, Bisol, in Trina Solar sončne module, ki zagotavljajo najvišje izkoristke med vsemi svetovno priznanimi blagovnimi znamkami.

Sončne elektrarne na strehi - sončne elektrarne z najboljšim izkoristkom

Strešna sončna elektrarna ima poleg višje lege z manj možnostmi zasenčenja še dodatno prednost pred talnimi sistemi: elektrarna zavzame veliko manjšo površino za enak solarni donos. Talni solarni sistemi morajo biti postavljeni na večji površini, zato da zmanjšamo možnost senčenja modulov med seboj zaradi naklona. Solarne elektrarne na strehi so tako dvakrat bolj učinkovite: ne zavzemajo dodatne površine v okolju, solarni izkoristek pa je enak, a na veliko manjši kvadraturi.

Sončna energija je neomejen in čist vir, h kateremu se bo usmerilo nadaljnje pridobivanje električne energije. Sončne elektrarne bodo postale del vsake stavbe ali nadstreška, skoraj vsaka takšna sončna elektrarna pa bo omogočila oziroma že omogoča samozadostnost tiste stavbe z oskrbo energije.

Sončna elektrarna ali vetrna elektrarna?

Vetrni potencial v Sloveniji ni tako visok kot si morda mislimo. Vetrna elektrarna na grebenih primorskih hribov je sicer ena od možnosti, a je površina le-teh veliko premajhna za resno alternativo konvencionalnemu pridobivanju električne energije. Burja v Ajdovščini pa piha v sunkih, kar nudi precej majhen izkoristek v primerjavi s konstantnim vetrom. Če omenimo še vse ovire pri pridobivanju vseh vrst dovoljenj za postavitev vetrne elektrarne, potem se tehtnica konkretno nagne v korist solarne elektrarne. Sončna elektrarna tudi ne povzroča hrupa. Solarne elektrarne so bolj estetske, vgradimo jih lahko v fasado, česar z vetrnimi elektrarnami ne moremo početi.

Cene solarne tehnologije se znižujejo in postajajo vse dostopnejše. Odkup električne energije, ki jo proizvajajo sončne elektrarne, je podprt s strani Borzenovega Centra za podporo. Omogočimo lepšo in čistejšo prihodnost tudi našim otrokom in vnukom. Sončne elektrarne podjetja Sol navitas.

Sol navitas | Sončne elektrarne - sončna elektrarna za vsak dom - povezava do naše spletne strani: