PVC okna – vse, kar morate vedeti

PVC okna so ena izmed najbolj priljubljenih izbir, saj so kakovostna, cenovno ugodna in prilagodljiva. Primerna so tako za novogradnje kot prenovo starih nepremičnin, za večstanovanjske komplekse in pasivne hiše. Nudijo dobro zvočno in toplotno izolativnost. Prav zato pripeljejo do odličnih rezultatov pri energetski učinkovitosti. Zaradi svoje kompaktne strukture je življenjska doba PVC oken dolga in nam zagotavlja dolgotrajno zadovoljstvo in minimalno vzdrževanje. Z izdelavo po meri je možno ustreči vsem stanovanjskim potrebam in kupčevim željam, vključno z barvnimi odtenki, zunanjimi ali notranjimi policami in široko paleto različnih dodatkov. Na tak način okna niso le funkcionalna, temveč tudi moderen okras za vsak dom.


PVC okna

Katera okna izbrati – PVC okna, ALU ali lesena?

PVC okna so trdna in stabilna ter se ponašajo z dolgo življenjsko dobo. Omogočajo enostavno vzdrževanje in čiščenje, lahko jih recikliramo in niso vnetljiva. Ponujajo bogato izbiro dekorjev in barv ter so zelo prilagodljiva vsakemu domu. Ker gre za umetne materiale, pa so surovine neobnovljive in so lahko ob neustreznem ojačanju podvržene temperaturnim spremembam. Leseni profili omogočajo dobro izolacijo in prijetno bivalno klimo, a slabšo požarno varnost. Zahtevajo redno vzdrževanje ter večjo finančno investicijo. ALU profili se lahko uporabljajo za zasteklitve večjih površin. So varni in trdni, a bistveno dražji kot če bi izbrali PVC. Ne glede na to, ali se bomo odločili za PVC, ALU ali les, vse izbire nudijo podobne vrednosti izolativnosti. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti, ki jih je potrebno preučiti. Na našo odločitev morata poleg cene vplivati tudi vrsta gradnje in arhitekturna zasnova nepremičnine.

Kako izgleda montaža PVC oken?

Načeloma se montaža izvaja tako, da se najprej zaščitijo tla in druga izpostavljena področja v prostoru, potem pa se staro okno demontira. Po vstavitvi novega se le-tega podloži z zagozdami, preveri se ravnina vstavljenega elementa in okvir se s turbo vijaki pritrdi v steno. Z vstavitvijo krila in uporabo poluteranske pene za zapolnitev reže med steno in okvirjem je proces zaključen. Z nepravilno montažo lahko pride do nastanka toplotnih mostov, ki povečajo izgubo toplote in vodijo do kodenzacije ali plesni. Nova okna, profesionalna izvedba, dobro izvedena montaža in pravilna zatesnitev so pomembni dejavniki za zagotovitev toplotne in zvočne izolacije.


PVC stavbno pohištvo

Kvalitetna okna nam pomagajo prihraniti pri ogrevanju in hlajenju

Eden od velikih življenjskih stroškov predstavlja ogrevanje hiše - a gre za znesek, na katerega imamo več vpliva kot se morda zdi na prvi pogled. Pri nakupu novih oken se je zato dobro vprašati, kako energetsko varčna so in ali bomo na dolgi rok prihranili. Pravilna odločitev vodi do zmanjšanja toplotnih izgub. Profesionalna montaža in kvalitetni materiali so tisto, kar vpliva na dobro izolacijo, energijski prihranek in dolgo življenjsko dobo naših oken. Pazljivi moramo biti tudi pri starih ali nepravilno montiranih oknih, saj poškodovana tesnila omogočajo nenadzorovan pritok zunanjega zraka v prostor. Z obnovo ali menjavo prihranimo pri položnicah za ogrevanje.


PVC kvalitetna okna

Več o kakovostnih vratih istega proizvajalca

Nova okna so tu – kaj pa senčila?

Na tržišču je široka ponudba dodatkov za okna, ki bodo naš dom zaščitila pred pogledi in sončnimi žarki. Rolete ne zahtevajo nobenega posebnega vzdrževanja in hkrati omogočajo opcijo vgradnje električnega upravljanja. Poznamo različne tipe, od nadokenskih do protivlomnih. Z notranjimi žaluzijami prostor zaščitimo pred soncem, z zunanjimi pa preprečimo vdor toplote. Enak učinek imajo brisoleji, ki so lahko fiksni ali gibljivi. So večji in odpornejši od standardnih senčil, hkrati pa polepšajo zunanji izgled nepremičnine. Vdor nezaželenih žuželk preprečujejo komarniki. Nudijo učinkovito zaščito, enostavno čiščenje in obenem pretok svežega zraka. 


Več o PVC roletah