Značilnosti moderne kuhinje v sodobnem domu

Moderno zasnovane kuhinje so vse bolj priljubljene. Estetsko so nezahtevne, saj s svojim minimalističnim slogom zadovoljijo širok krog ljudi: v njih dobro funkcionirajo tako velike družine kot samski ljudje. Primerne so za zamenjavo stare kuhinje v bloku ali kot prva kuhinja v novogradnje. Izbira moderne kuhinje nikoli ne razočara, a ne samo zaradi elegantnega in brezčasnega videza, temveč tudi zaradi preverjenih rešitev v kombinaciji kuhinjskih elementov, ki so se izkazale za učinkovite. Oglejmo si osnovne značilnosti moderne kuhinje v sodobnem bivalnem prostoru.

Moderne kuhinje z otokom

Več prostora za boljšo pretočnost in izkoriščenost

V sodobni arhitekturi kuhinja zares dobiva mesto, ki ji gre: kuhinja dobesedno dobiva osrednje mesto v hiši ali stanovanju. Nič več ni to prostor, kamor izgine mama in se čez nekaj časa prikaže slastna hrana. Kuhanje je postalo zelo priljubljeno in stvar cele družine, zato tisti, ki kuha, noče biti več izločen iz življenja drugih družinskih članov. Kuhinje, ki prehajajo v bivalne prostore zdaj niso več izjema, temveč pravilo. Zaradi več časa, ki ga različni družinski člani preživijo v kuhinji,  se je prostor, namenjen kuhanju tudi fizično povečal, saj je mišljen tudi pripravi večjih količin hrane za goste.

Vse bolj priljubljene kuhinje z otokom

Moderne kuhinje z otokom se dobro vključujejo v bivalni prostor, saj kuhinjski otok opravlja več pomembnih funkcij. Vizualno razmejuje prostor, namenjen kuhanju od dnevne sobe, hkrati pa oba prostora povezuje, saj omogoča nemoteno komunikacijo in prost prehod med obema. Moderne kuhinje z otokom so opremljene še z barskimi stolčki, zaradi česar lahko otok služi kot miza, kjer se nekaj na hitro prigrizne ali kjer se zadržujejo gostje pred večerjo, medtem ko sami zaključujemo z zadnjimi pripravami. Če dovoljujejo dimenzije kuhinjskega otoka, se ta lahko nadaljuje v pravcati dodatni pult ali celo v jedilno mizo, ki je s tem še bolj intimno povezana s kuhinjo. Kuhinjski otok predstavlja zares raznolike možnosti za povezovanje ljudi in prostorov, zato ni čudno, da se pojavljajo povsod, kjer dimenzije prostora na voljo to dovoljujejo.

Večja izkoriščenost prostora s smiselno zasnovanimi elementi

Moderne kuhinje odlikuje velika izkoriščenost prostora. K temu pripomorejo kuhinjske omarice, ki segajo višje, kot v klasičnih kuhinjah, včasih celo pod strop. Več je tudi elementov, ki so narejeni po meri in segajo od stropa do tal ter tako do zadnjega kotička izkoristijo prostor za dodatno shranjevanje hrane ali kuhinjskih pripomočkov. Te elemente je mogoče povsem zapreti z monumentalnimi vrati, ki spominjajo že na pravo dodatno steno. S takim elementom dodobra izkoristimo prostor, ko pa ga ne uporabljamo, zaprta vrata poskrbijo, da je naša kuhinja v hipu pospravljena in čista. Za večjo izkoriščenost prostora poskrbijo še strateško nameščeni predali v spodnjih elementih in v kotih, če pa imamo zares majhno kuhinjo, je priporočljivo izkoristiti še prostor pod elementi, v podnožju. To je običajno mrtvi prostor, kjer pa zlahka spravljamo pladnje, krpe in drugo drobnarijo, ki jo je dobro imeti pri roki, a zavzame veliko prostora.

Barve v kuhinji: tudi temne barve niso več izjema

Svetli odtenki so največkrat izbrana barvna paleta pri izbiri nove kuhinje. Pri tem ni pomembno, ali gre za kuhinjo v rustikalnem, klasičnem ali modernem slogu. A prav moderni slog kuhinje je slog, kjer je prisotnih vse več drznih odločitev glede izbire barve. Razlog za to je prav v ravnih linijah, ki jih je mogoče dopolniti z uporabo različnih barvnih odtenkov. Tako se sodobna kuhinja povsem prilagaja željam naročnika, opaziti pa je porast temnih barv, tudi črnih, v kombinaciji z nevtralno sivimi ali lesom. Odtenek, ki je zadnje čase največkrat prisoten, je barva kremaste kave, kombinirana s črno ali svetlejšimi, svetlo rjavimi in bež odtenki. S premišljeno kombinacijo različnih odtenkov temnejše barvne lestvice učinkovito pričaramo večplastnost v kuhinji, kar prostor navidezno poveča. Prav tako pa temne barve drugače odsevajo svetlobo, zato imajo zvečer, ob pritajeni osvetlitvi, še bolj eleganten in brezčasen videz.

Kuhinja otok dimenzije

Naj se sveti – uporaba visokega sijaja

Vsak barvni izbor je mogoče še nadgraditi, saj se lahko odločimo za mat ali sijočo končno izvedbo. V modernih kuhinjah je velikokrat prisotna izvedba v visokem sijaju, kar pomeni, da so kuhinjske omarice prevlečene z akrilnim zaključkom. Ta omaricam podeli povsem gladko površino, ki je na videz podobna ogledalu. Z visokim sijajem vsaka barva kuhinjskih omaric pridobi dodatno globino, prostor pa navidezno osvetli in poveča. Tako je visok sijaj primeren tako za bele, kot temnejše odtenke, še posebej pa se priporoča pri manjših kuhinjah. Gladka akrilna površina ima še eno dodatno prednost: povsem lahko jo je čistiti. Z mehko krpo se v trenutku obrišejo vsi prstni odtisi, tudi trdovratni otroški, ki se pojavijo vedno in povsod. Če pa bi si vseeno radi prihranili brisanje bleščečih površin, a vseeno ohranili ostale njihove prednosti, je lepa rešitev ta, da se v kuhinjo namestijo zgornje omarice v visokem sijaju, spodnje pa v drugih, manj svetlečih izvedbah. Takšna kombinacija je praktična, saj ne zahteva veliko čiščenja, pa tudi estetsko dovršena, saj so zgornje omarice bleščeče sijoče.