Prezračevalni sistem z rekuperacijo pomaga pri prihranku energije


Prezračevalni sistem je pri novogradnjah, ki so zasnovane z mislijo na čim manjše energetske izgube, skorajda nujen. Stavbno pohištvo, torej okna in vhodna vrata, namreč ne dopušča kroženja zraka, saj bi s tem izgubljali tudi energijo. Stalno odpiranje in zapiranje oken pa je zamudno in energetsko potratno. Najti je bilo treba drugačno rešitev, zato so se uveljavili t. i. prezračevalni sistemi z rekuperacijo, za katere se danes odloča vse več gospodinjstev.

Prezračevalni sistem

Kako delujejo prezračevalni sistemi z rekuperacijo?

Ste sicer že zasledili ta izraz, vendar ne veste povsem natančno, kaj so prezračevalni sistemi z rekuperacijo oz. kakšen je njihov osnovni princip delovanja? Rekuperacijo bi bilo mogoče posloveniti kot ponovno pridobivanje oziroma ponovno uporabo. S tem postane verjetno bolj jasno, za kaj gre. Prezračevalni sistemi z rekuperacijo skrbijo za stalno kroženje zraka. To pomeni pridobivanje svežega zraka in oddajanje odpadnega, »predihanega«, v katerem so se nakopičile visoke koncentracije CO2. Do tu se zdi proces precej podoben klasičnemu zračenju prostorov. Vendar pa je bistvena razlika in s tem pomembna prednost, ki jo imajo naprave, ki delujejo na osnovi rekuperacije, ta, da se energija iz odpadnega zraka ponovno uporabi. V končnem seštevku pomeni rekuperacija občutno nižjo mesečno porabo za vaše gospodinjstvo, zato gre za investicijo, ki se vam bo v celoti povrnila in kasneje poskrbela za precejšnje prihranke.

Več o prezračevalnem sistemu z rekuperacijo

V načrtovanje objekta je smiselno vključiti centralni prezračevalni sistem

Pri novogradnjah je smiselno, da se prezračevalni sistemi za hiše načrtujejo skupaj z drugimi elementi projekta. V tem primeru vam priporočamo centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo Orca Maxi, ki se lahko pohvali s certifikatom nemškega inštituta Passivhaus. Sestavljajo ga izjemno kakovostni filtri, ki skrbijo za odstranjevanje saj, prahu in drugih tujkov, s čimer ščitijo vaša dihala. Deluje izredno tiho, obenem pa vas ščiti pred zunanjim hrupom, saj vam ne bo treba nenehno odpirati oken. Upravljanje je zelo preprosto, za kar poskrbi praktičen, uporabniku prijazen zaslon na dotik. Z odločitvijo za Orca Maxi se bo močno zmanjšala nevarnost za pojav plesni, saj bo poskrbljeno za vzdrževanje optimalne stopnje vlažnosti zraka v prostorih. Hkrati sta vam zagotovljena hitra nevtralizacija neprijetnih vonjav ter preprečevanje vstopa rakotvornim plinom, umazaniji in alergenom.

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo

Možni tudi lokalni prezračevalni sistemi za stanovanja in hiše

Ste zamudili priložnost za to, da bi že med gradnjo poskrbeli za centralni prezračevalni sistem za hišo? Nič še ni izgubljeno. Na voljo so namreč lokalni oz. decentralni prezračevalni sistemi za stanovanja. V podjetju Orca Enegija smo za vas ustvarili Orca PICO 50+ z integriranim filtrom in s pretokom zraka kar 54 kubičnih metrov na uro, ki bo prav tako pomembno prispeval k povečanju kvalitete bivanja in k manjši porabi energije. Montirati ga je mogoče na steno, na zunanji steni pa lahko uporabite belo pločevinasto ali okroglo inox rešetko. Tako Orca PICO 50+ kot Orca Maxi se lahko pohvalita z izjemno dolgo življenjsko dobo, učinkovitost delovanja pa ostaja po več letih uporabe praktično nespremenjena. Opozorimo pa naj še na to, da je v obeh primerih ob vgradnji mogoče pridobiti subvencijo Eko sklada.

Več o prezračevalnem sistemu za hiše

Pozabiti pa ne smemo niti na prezračevalni sistem za delavnice

Nič manj pomembni kot prezračevalni sistemi za stanovanja pa niso tisti, ki so namenjeni delovnim  okoljem. Na delovnem mestu namreč preživimo ogromno časa, včasih celo več kot doma. Poleg tega pa določeni dejavniki zahtevajo še posebej učinkovito kroženje zraka oziroma hitro odvajanje odpadnega zraka, sicer bi prišlo do resnejših zdravstvenih tveganj. Prezračevalni sistemi za delavnice, industrijske hale ipd. so zato izredno pomembni. Z njihovo uporabo ne bo nevarnosti, da bi dolgotrajna izpostavljenost določenim plinom negativno vplivala na zdravje in  počutje zaposlenih. Poskrbite torej za to, da bodo prezračevalni sistemi za delavnice in podobna okolja načrtovani zares premišljeno, v skladu z upoštevanjem varnostnih smernic, ki veljajo za to področje, in da boste uporabili resnično najkakovostnejše naprave z vrhunskimi filtri in drugimi komponentami.

0
 Advanced issues found