Lokalni in centralni prezračevalni sistemi za odpravo plesni


Lokalni prezračevalni sistem v boju proti plesni

Lokalni prezračevalni sistrem proti vlagi

Lokalni prezračevalni sistem Orca Pico 50+ in centralni prezračevalni sistem Orca Maxi učinkovito preprečujeta nastanek zidne plesni in pri tem odstranita odvečno vlago v stanovanju, zato da se plesen ne pojavi. Prezračevalni sistemi Orca predstavljajo najboljšo rešitev v boju s plesnijo. Dovršena tehnologija s tihim delovanjem pa hkrati poskrbi tudi za kakovosten zrak v prostorih in tako ustvari zdravo bivalno okolje. Energetsko varčni prezračevalni sistemi v energijskem razredu A delujejo tako, da v prostore dovajajo svež zrak in istočasno odvajajo zrak iz prostora. Prezračevalni sistemi nudijo ugodno možnost za nakup, saj je z njihovo vgradnjo, v paru, mogoče pridobiti nepovratna sredstva iz Eko sklada.

Kako delujejo prezračevalni sistemi z rekuperacijo?

Orca prezračevalni sistemi z rekuperacijo delujejo tako, da vračajo toploto odpadnega zraka nazaj v bivalni prostor z kar do 90 odstotnim izkoristkom. Prezračevalni sistemi v reverzibilnem načinu z rekuperacijo energije imajo dva cikla delovanja. Prezračevalni sistemi z rekuperacijo v prvem ciklu delovanja izločijo iz prostora topel odvodni zrak skozi keramični hranilnik. Pri tem se zrak segreje, navlaži hranilnik in tako odda do 90 odstotkov toplotne energije. Ko se hranilnik segreje, se prezračevalni sistem preklopi na dovajanje zraka. Prezračevalni sistemi z rekuperacijo v drugem ciklu delovanja pa deluje tako, da najprej mrzel in svež zrak priteče skozi hranilnik toplote, kjer mu odvzame shranjeno vlago in toploto. Ta postopek je dokončan, ko hranilnik doseže sobno temperaturo. Tedaj se prezračevalni sistem z rekuperacijo preklopi nazaj na odvajanje zraka iz prostora.

Več o prezračevalnih sistemih z rekuperacijo

Centralni prezračevalni sistem v svojih značilnostihCentralni prezračevalni sistem Orca Maxi z 98 odstotnim izkoristkom in naprednimi F7 in G4 filtri je primeren za montažo v sodobnih novogradnjah, kjer so bivalne enote precej zrakotesne in zato lahko bivanje v njih povzroča težave z dihali, alergijami in slabim počutjem. Centralni prezračevalni sistem pa združuje dvoje v enem, saj poskrbi za prezračevanje in rekuperacijo toplote. Centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo vrača toploto iz odpadnega zraka nazaj v prostor, zato zagotovi stalni dovod svežega zraka, optimalno vlažnost v prostoru in hkrati preprečuje nastanek plesni na zidovih. Prezračevalni sistemi zrak tudi filtrirajo in odstranjujejo prašne delce. Toplotni izkoristki pri centralnem prezračevalnem sistemu nudijo tudi izdatne prihranke pri ogrevanju.

Centralni prezračevalni sistem in topel zrak

Prezračevalni sistemi s prednostmi vgradnje

Prezračevalni sistem omogoča enostavno krmiljenje z daljinskim upravljalnikom. Tako je mogoče delovanje naprav optimalno nadzirati in prilagajati potrebam. Pomembno prednost predstavljajo prihranki pri ogrevanju, saj prezračevalni sistemi Orca privarčujejo kar 30 odstotkov energije v primerjavi s konvencionalnim zračenjem oziroma odpiranjem in zapiranjem oken, kar ustvarja toplotne izgube. Po izračunih analiz se investicija povrne v manj kot šestih letih. Prezračevalni sistemi so primerni za vgradnjo tako v obstoječe stavbe kot v novogradnje, pri tem pa v obeh primerih porabijo zelo malo električne energije. Specializirano podjetje Orca nudi tudi naknadno vgra

dnjo decentralnega prezračevalnega sistema. Decentralni prezračevalni sistem je enostaven za vgradnjo, saj za montažo zadostuje le ena odprtina v zidu in električna vtičnica.

Več o lokalnem prezračevalnem sistemu