Pregled očesnega ozadja pomemben del splošnega okulističnega pregleda

 

Pregled oči lahko naredi več, kot da zgolj določi vašo korekcijo vida. Splošni očesni pregledi nam namreč pomagajo dovolj zgodaj odkriti in zdraviti bolezenske spremembe na vaših očeh. Tako lahko ugotovimo nepravilnosti pri prehodu svetlobe skozi oko (refrakcijske anomalije) in jih ustrezno odpravimo (s korekcijo vida z očali ali kontaktnimi lečami). Vzroki za slab vid pa so lahko tudi poškodbe, obolenja in drugi zapleti. Zato je izredno pomembno, da okulistični pregled vključuje tako preiskavo sprednjega, povrhnjega dela očesa, kot tudi očesnega ozadja z mrežnico.

 

Pregled očesnega ozadja lahko odkrije različna obolenja

Pregled očesnega ozadjaS pregledom očesnega ozadja preiskujemo t.i. zadnji očesni segment. V tem delu očesa se nahajajo steklovina, prozoren gel, ki napolnjuje večino očesa, ter na zadnjem polu še mrežnica in žilnica. Takšni pregledi so pogosti predvsem pri bolnikih s sladkorno boleznijo in arterijsko hipertenzijo, pri katerih se na očesnem ozadju pojavljajo značilne okvare. Spremembe na očesnem ozadju pa se pojavljajo tudi pri očesnih boleznih, kot so npr. zelena mrena ali glavkom, ko značilne spremembe nastanejo na glavi vidnega živca.
Pregled očesnega ozadja je neinvazivna preiskava, pri kateri zdravnik ali oftalmolog na osnovi sprememb, ki jih ugotovi na očesnem ozadju (vidni živec, makula, okoljna mrežnica ter žilne mrežnice), sklepa o splošnem zdravstvenem stanju posameznika. Izvaja se lahko pri ozki, v določenih primerih pa tudi na široki zenici. S pomočjo posebne tekočine, ki jo kanemo na oko, se zenica za 15 do 20 minut razširi. V tem času bo oftalmolog z ustreznim instrumentom, ki vsebuje močno svetlobo in sistem leč, lahko natančno pregledal vse dele mrežnice.

 

Okulistični pregled za vozniško dovoljenje

Za osnovni pregled vida za predpis očal pa napotnice sploh ne potrebujete – dovolj je že samo zdravstvena kartica. Okulistična ambulanta Bonis pa opravlja tudi razširjen okulistični pregled za medicino dela – za izdajo potrdila za vozniško dovoljenje ali potrebe zaposlitve.

Pregledi vida se izvajajo v dveh poslovalnicah, in sicer na Tržaški cesti 15 ali v hipermarketu E. Leclerc na Rudniku, opravlja pa jih okulist specialist. Na okulistični pregled se lahko naročite osebno v ambulanti, po telefonu 01/426 18 18 (od ponedeljka do petka med 8. in 19. uro ali v soboto med 9. in 12. uro) ali preko obrazca, ki ga najdete na naši spletni strani. 

 

EKSPRES OPTIKA MIRO KRSTIČ S.P. | pregled očesnega ozadja, pregled vida, okulistični pregled - povezave do naše spletne strani:

VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
NAHAJATE SE V KATEGORIJI
VPRAŠAJTE NAS
B2BB2C
EKSPRES OPTIKA MIRO KRSTIČ S.P.
Naslov
TRŽAŠKA CESTA 15
1000 LJUBLJANA
Spletna stran
E-pošta
01 4261818
Seznam fraz
pregled očesnega ozadja, pregled vida, okulistični pregled
ZEMLJEVID