IR paneli – varčen, učinkovit in zdrav način ogrevanja

IR paneli predstavljajo sodoben način ogrevanja, s katerim dosežemo skoraj 100-odstotno pretvorbo električne energije v toplotno. Infra paneli so lahko nameščeni na strop ali steno, za kopalnice pa so primerne grelne plošče z ogledalom. Energijo, ki jo oddajajo infrardeči valovi, absorbirajo ljudje, živali in predmeti v prostoru – ter jo nato oddajajo v prostor. Ne gre torej za ogrevanje zraka, kot je to običajno pri drugih načinih ogrevanja, temveč za ogrevanje predmetov (in posledično vračanje toplote v prostor), s čimer se zagotovi enakomerno ogrevanje. Grelne plošče imajo še številne druge prednosti, saj njihova toplota ugodno vpliva na zdravje živih bitij. Ta toplota še posebej blagodejno vpliva na starejše ljudi, novorojenčke in osebe z različnimi bolezenskimi stanji ali bolečinami. IR toploto valovnih dolžin od 7 do 14 nanometrov, kakršno oddajajo grelne plošče, vsak dan dobivamo od sonca – to je naravna toplota, ob kateri se prijetno počutimo in pomaga ohranjati naše zdravje. Ob tem ne oddajajo škodljivega UV žarčenja. Enak princip ogrevanja kot infrardeči paneli ima lončena peč, s katero so se greli naši dedki in babice.

infrardeči paneli

IR paneli za ogrevanje pospešujejo celjenje in lajšajo bolečine

IR paneli niso samo učinkovit in varčen način ogrevanja, ampak so tudi koristni za zdravje. Pri svojem delovanju namreč delujejo tako, da ne segrevajo zraka, temveč predmete, ki se nahajajo v prostoru. Talno gretje denimo segreva zgolj tla, medtem ko grelne plošče ogrevajo tako tla kot pohištvene elemente, stene itd. Toplota se s teh predmetov, ki se ogrejejo za približno 3 °C, nato prenaša v prostor. Glede na to, da toplota prodira globoko v stene, so infra paneli učinkoviti pri odpravi vlage in zdravju škodljive plesni v prostorih. Plesen negativno vpliva na zdravje, saj povzroča alergije, respiratorne težave, povezana je s težavami s plodnostjo ipd. Poleg tega, da prodirajo v stene, infrardeči žarki pronicajo tudi do štiri centimetre pod kožo, zato pomagajo pospeševati okrevanje in celjenje ran. IR svetloba lajša bolečine, odpravlja prehlad ter krepi imunsko odpornost in srčno-žilni sistem itd. IR sevanje dokazano izjemno ugodno vpliva na človeški organizem, saj pomaga spodbujati cirkulacijo krvi in odpravljati stres in utrujenost, s katerima se v današnjem času spopada vse več ljudi. Infrardeča svetloba je prijetna za človekovo počutje in dobra za njegovo zdravje – vsak dan smo je deležni tudi od sonca.

Infrardeči paneli in sončna elektrarna – enkratna investicija

Poleg pozitivnih učinkov na zdravje in počutje je ena od velikih prednosti grelnih plošč njihova varčnost. Če se odločimo za kombinacijo IR panelov in sončne elektrarne, torej montažo grelnih panelov in sončnih celic, bo naša investicija v ogrevanje enkraten strošek – po njenem nakupu se doživljenjsko grejemo povsem brezplačno, na sončno energijo. V podjetju Nuvision d.o.o., kjer se že od leta 2008 ukvarjajo s prodajo in montažo kakovostnih in certificiranih IR panelov avstrijske izdelave znamke Vitalheizung, uredijo celoten sistem sončne elektrarne po meri in za ugodno ceno. Tudi če se ne odločimo za nakup sončnih celic, pa ogrevanje z njihovimi IR paneli omogoča tudi do 70 odstotkov cenejše gretje. So generalni zastopnik za omenjeno znamko za Slovenijo, Ukrajino, Hrvaško, Srbijo ter ostale države nekdanje Jugoslavije. EU certificirana znamka infrardečih panelov Vitalheizung v Avstriji obstaja že več kot tri desetletja in je razširjena v 56 državah sveta. Podjetje Nuvision nudi svojim strankam strokoven nasvet pri izbiri, postavitvi in vgradnji ustreznih IR panelov v njihov prostor. Ponujajo tudi izračun prihranka, tako da stranka dobi informacijo, koliko se bodo znižale njene položnice za ogrevanje ob uporabi IR panelov Vitalheizung. Podjetje zaposluje profesionalne monterje, ki poskrbijo za ustrezno namestitev IR panelov, kar je izjemno pomembno za nadaljnje brezhibno delovanje naprave. Na IR panele nudijo sedemletno garancijo.

sončne celice