Uspešno učenje matematike

Učenje matematikeInštrukcije za enostavno učenje matematike

Kako se učiti matematiko je večno vprašanje vseh tistih, ki imajo v katerem koli obdobju šolanja težave s tem predmetom. A odgovor nanj je v bistvu zelo enostaven: sprotno učenje in po potrebi inštrukcije izkušenega inštruktorja. Učenje matematike je namreč lahko kar precej preprosto, če ob tebi sedi izkušen inštruktor, ki ve, kaj dela in kako nuditi inštrukcije matematike. Da ne bo kakšne pomote: tudi učenje matematike s pomočjo inštruktorja ni čudežno zdravilo za vse vaše tegobe, a če je dovolj motivacije, so inštrukcije vedno učinkovite. Vedno pa seveda pridejo prav nasveti, kako se z matematiko spopasti s čim manj napora.

 

Matematika – inštrukcije da ali ne?

Kako se učiti matematikoInštrukcije matematike so smiselne, ko samostojno učenje matematike ne prinaša želenih rezultatov. Sicer pa velja splošno pravilo, ki zaleže tudi pri drugih predmetih: tudi matematiko se je najbolj smiselno učiti sproti. Tako za osnovnošolce kot za dijake je to zahteven projekt, saj večinoma ne premorejo toliko samodiscipline, da bi se tega držali. Zato je zanje najbolje, da kljub temu, da še nimajo težav, redno obiskujejo inštrukcije in brez pretresov opravljajo izpite oziroma teste. Ko pa do težav že pride, je ravno to, kako se učiti matematiko, navadno največji problem. Takrat je učenje z inštruktorjem običajno edini izhod. Svetujemo vam, da inštruktorja poiščete takoj, ko se težave začnejo. Ne pustite, da bi se problemi nalagali in ne odlašajte, češ: saj bo šlo. Prepustite poučevanje strokovnjaku in dosegli boste zastavljene cilje.

 

Kako izbrati kakovostnega inštruktorja za učenje matematike?

Pri iskanju inštruktorja je treba upoštevati, kako specifičen predmet je matematika. Inštrukcije matematike naj izvaja le nekdo, ki obvlada snov, poleg tega pa ima tudi ustrezno pedagoško znanje ali izkušnje. Samo eno ali drugo ni dovolj. Učenje matematike namreč nikoli ne bo uspešno, če izvajalec ni sposoben svojega znanja prenesti na inštruiranca tako, da bo temu snov jasna. Pri tem je najbolj zanesljivo, da preverite, kakšno izobrazbo imajo inštruktorji, predvsem pa se zanesite na priporočila tistih, ki imajo z nekim inštruktorjem ali podjetjem dobre izkušnje.

D&S Inštrukcije, Ljubljana


Objavljeno: 29. junij 2014