Rastlinjaki

Rastlinjaki ščitijo pridelek pred škodljivimi vplivi iz okolja

Postavitev rastlinjaka je primerna odločitev za vse, ki bi radi ustvarili pridelek tudi v mrzlih zimskih mesecih in vročih, sušnih poletjih ter bili samooskrbni celo leto. Tako boste imeli celo leto na krožniku zdravo, ekološko pridelano lokalno hrano, za katero bi morali v trgovini odšteti dobršen znesek. Rastlinjaki zagotavljajo optimalno zaščito za cvetlice in zelenjavni pridelek, ki jih pridelujemo izven njihove rastne sezone. Rastlinjak vam bo omogočil, da bodo vaše rastline uspevale tudi ob vremensko manj ugodnih pogojih. V Sloveniji beležimo v zadnjih letih vse več ekstremnih vremenskih pojavov, med katere spadajo tudi izjemno močni sunki vetra, toča in sodra. Konstrukcija rastlinjaka mora biti močna, da zdrži močan veter in snežne padavine, sicer se vam lahko pripeti, da boste celo noč »dežurali« ob rastlinjaku, da bi z njega otresli sneg in preprečili njegovo podrtje.

Vrtni rastlinjaki – pomembna je trdnost konstrukcije

Konstrukcija rastlinjaka je lahko iz plastike, kovine, lesa ali polikarbonata. Vrtni rastlinjaki morajo biti trdni in stabilni, saj je njihov namen zaščititi rastline pred čisto vsakim vremenskim pojavom – jutranjo slano, nalivi, točo, snegom, močnim soncem itd., pa tudi pred škodljivci in mrčesom. Poleg ojačane osnove pa morajo še vedno zagotavljati zračnost in prepustnost svetlobe. Poleg tega se rastlinjaki med seboj razlikujejo tudi po dimenzijah. Če imamo rastlino z veliko krošnjo ali plezalko, je vsekakor najprimernejša izbira višji rastlinjak. Dimenzije rastlinjaka so odvisne tudi od tega, koliko korit ali lončkov želimo imeti v njem. Rastlinjaki lahko prekrivajo tudi večjo površino vrta, pri čemer je izjemnega pomena, da so vrtne dimenzije točno izmerjene. Pred izbiro rastlinjaka moramo torej upoštevati več različnih dejavnikov, a se vse začne in konča pri njegovem materialu – prav od njega so odvisni tako stopnja zaščite rastlin kot pogoji za rast.

vrtni rastlinjak

Rastlinjaki iz polikarbonata – najboljša izbira

Daleč najboljša izbira materiala za rastlinjak je polikarbonat. Gre za industrijski polimer, ki po lastnostih prekaša druge materiale, kot so les, plastika, steklo itd. Je zelo žilav in robusten ter ima izjemno udarno trdnost. To pomeni, da bo rastlinjak iz polikarbonata ostal stabilen tudi ob pojavu toče, snega, močnega vetra … Ob njem se bodo brezskrbno lahko igrali otroci, saj tudi udarci z žogo ne predstavljajo nobene nevarnosti za konstrukcijo iz polikarbonata. Ta material je praktično neuničljiv, zato je njegova življenjska doba izjemno dolga. Kljub vsej svoji robustnosti pa je še vedno izjemno lahek in enostaven za rokovanje in montažo. V podjetju MS Viscom, kjer smo specializirani za izdelavo izdelkov iz polikarbonata, izdelujemo polikarbonatne rastlinjake po meri. Na voljo sta dva osnovna tipa rastlinjakov – Hybrid in Glory. Oba sta konstruirana iz polikarbonatnih plošč, ki varujejo rastline pred škodljivimi UV-žarki. Polikarbonatne plošče teh dveh rastlinjakov so odporne na razbarvanje, ne pokajo, se ne drobijo in so še dodatno ojačane z aluminijasto konstrukcijo.

Rastlinjaki, ki jih lahko sestavi vsak sam

Naši rastlinjaki vsebujejo že vgrajene žlebove, ki skrbijo za odvodnjavanje oziroma zbiranje deževnice. Ker je za rastline izjemnega pomena prezračevanje, vključujejo naši izdelki tudi nadvse praktičen prezračevalni sistem ter stransko okno z žaluzijami, ki poskrbi za dodatno zračenje in se lahko samodejno odpira. Zaradi svoje dolge obstojnosti ne potrebujejo dodatnega vzdrževanja. Poleg naštetega smo jim dodali vratno kljuko, ki jo lahko zaklenemo in s tem poskrbimo za višjo varnost ali zasebnost. Vratom smo dodali tudi magnetni zaskočnik, zato lahko ostanejo odprta, če je to potrebno. Še ena značilnost rastlinjakov naše proizvodnje je izjemno enostavna montaža, saj zahteva le sestavljanje sistema drsnih plošč. Rastlinjak želenih dimenzij, ki ga naročite pri nas, vam dostavi kurirska služba v enem ali dveh kompaktnih pakiranjih, odvisno od izbranih dimenzij rastlinjaka.

rastlinjaki iz polikarbonata

Polikarbonatni rastlinjaki po meri

Pri rastlinjakih Hybrid je streha izdelana iz dvoslojnega polikarbonata, ki ščiti rastline pred močno sončno svetlobo. Stene so kristalno čiste polikarbonatne plošče, ki omogočajo kar 90 % prepuščanje svetlobe. Optimalne pogoje za rast zagotavlja premaz iz polikarbonata, ki materialu dodaja izjemno odpornost na udarce. Ta vrsta rastlinjaka je še ojačana s trpežnim okvirjem iz aluminija, ki je odporen na korozijo. Strukturna stabilnost se še poviša zaradi tega, ker konstrukcija vsebuje osnovo iz galvaniziranega jekla. Rastlinjaki Hybrid so edinstvena zmes inovativnosti in uporabnosti – dober primer za to je, da lahko njihova tečajna vrata sestavimo kot desno ali levo vratno krilo.

Polikarbonatni vrtni rastlinjaki Glory pa so primerni za vse, ki se resnično navdušujejo nad vrtičkarstvom. Njihova glavna lastnost je, da zagotavljajo najvišjo možno stopnjo zaščite. Konstruirani so iz dvoslojnih polikarbonatnih plošč debeline 1 cm, kar izboljšuje njihove izolacijske in zaščitne lastnosti. Plošče take debeline so namreč izjemno odporne na udarce, do katerih prihaja npr. zaradi toče. Poleg tega je v notranjosti rastlinjaka Glory dovolj prostora tudi za višje rastline oziroma plezalke. Streha tega rastlinjaka je zasnovana pod kotom, ki preprečuje nalaganje večjih količin snega. Na voljo je v treh različnih velikostih, obseg pa mu lahko še povečamo z ločenim modularnim sistemom.

Notranjost naših rastlinjakov lahko opremimo z različnimi dodatki po želji stranke, npr.: s svetilnim sistemom, jekleno delovno klopjo, policami, obešali za rastline, kompletom za kapljično namakanje, senčili ali kompletom ogrodnih rešetk.