Računalniški monitorji

Pomemben del računalniške opreme

Vsak računalnik je sestavljen iz številnih delov in prav vsi morajo funkcionirati in med seboj biti skladni, saj ima prav vsak kos svojo nalogo. Med pomembnejšimi deli so vsekakor tudi računalniški monitorji, ki pa se med seboj lahko razlikujejo v marsičem. Pri nakupu nam pri izbiri računalnika ali posameznih kosih ponavadi pomagajo strokovnjaki, ki se na to področje dobro spoznajo.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da o računalniških monitorjih vemo prav vse, pa se pri podrobnejšem pregledu zgodi, da pozabljamo na marsikatero podrobnost, ki je v resnici ne razumemo prav dobro. Vsak tehnični podatek, ki ga računalniški monitorji nosijo s seboj, pomembno vpliva na naše delo in na vse, kar z računalniki lahko počnemo.

Pregled tehničnih lastnosti

Če se boste odločili za nakup računalniškega monitorja, se ne prenaglite in dobro preglejte čim več ponudbe. To lahko naredite tudi v spletnih trgovinah s tako opremo. V njih je prav vsak kos posebej predstavljen. Pri predstavitvi boste naleteli na poseben razdelek, kjer si boste lahko ogledali vse tehnične lastnosti, ki pomembno vplivajo na končno kakovost.

Pri nakupu se je potrebno seznaniti z dejstvom, ali smo povprečni uporabniki računalnika ali profesionalni ali pa se uvrščamo v skupino gamerjev.

Za povprečnega uporabnika računalnika je značilno, da na njem dobiva in pošilja maile, plačuje položnice, gleda video vsebine, dela različne predstavitve s pomočjo Power Pointa ter podobno. Če sodite tudi vi v to skupino ljudi, potem niti ne potrebujete super zmogljivega monitorja in niti ne številnih dodatnih funkcij. V takem primeru vam priporočamo nakup monitorja velikosti 22-23 inčev. Njegova ločljivost naj bo Full HD; 1920 x 1080.

Monitor za računalnik

Računalniški monitorji za profesionalce

Če sodite v skupino grafičnih oblikovalcev, fotografov, video producentov in ostalih multimedijskih profesionalcev, potem potrebujete monitor, ki je nadpovprečen. V praksi to pomeni večjo velikost zaslona in seveda tudi odlično ločljivost. Potrebno si je zagotoviti tudi čim bolj natančen spekter barv, ker šteje prav vsaka podrobnost. Priporočamo vam nakup monitorjev z IPS paneli, ker je za njih značilno, da zelo dobro zaznavajo temne spektre ter načine barve in hkrati omogočajo široke vidne kote.

Računalniški monitorji za gamerje

Računalniški monitorji, po katerih posegajo gamerji, morajo zagotavljati čim hitrejše osveževanje slike. Priporočamo take s TN paneli, ker nam lahko omogočajo hitro osvežitev slike in zelo dober odzivni čas. Ima pa ta vrsta monitorjev tudi pomanjkljivost, in sicer slabšo reprodukcijo barv in relativno ozek vidni kot.

Ne glede na to, za katero vrsto monitorja se boste odločili, pred nakupom preverite, če je na njem oznaka priznanega proizvajalca, saj si boste le s tem omogočili nakup vrhunskega monitorja, ki vam bo dobro služil.