Prašno lakiranje

Prašno lakiranje zaščiti različne površine

Končni postopek v procesu izdelave kovinskih izdelkov in polizdelkov je prašno lakiranje s katerim obdelovanec ne samo pobarvamo v želeni barvi, ampak ga tudi zaščitimo. Postopek pa ni primeren zgolj samo za kovine, ampak s ega lahko uporablja tudi za barvanje MFD plošče, temperaturno obstojne plastike in stekla.

Poleg barv potrebujemo za postopek prašnega lakiranja še dva elementa, to sta stisnjen zrak in elektrika. Princip je takšen, da obdelovanec naelektrimo z enim nabojem, prašno barvo pa razpršimo s posebnimi pištolami in so naelektrene z nasprotnim nabojem.

prašno lakiranje

Lastnosti barv za prašno lakiranje

Glede na področje uporabe, poznamo več vrst barv, ki se med seboj razlikujejo glede na svoje lastnosti, vse pa zagotovo nudijo zaščito pred udarci, kemikalijami, fizičnimi poškodbami, udarci, UV sevanjem in drugimi vremenskimi vplivi.

Barve za prašno lakiranje so na voljo v različnih odtenkih, sijajev in struktur ter lahko z njimi ustvarimo še boljše dekorativne učinke kot pa pri klasičnih mokrih barvah. Prašne barve ne vsebujejo topil, strupenih snovi in hlapnih ter vnetljivih snovi zaradi česar so ekološko bolj prijazne. Njihov transport, skladiščenje in uporaba so povsem varni, zato niso potrebni nobeni varnostni ukrepi.

Postopek prašnega lakiranja deluje ne osnovi elektrostatike

Prašno lakiranje deluje po principu elektrostatike. Pred postopkom je pomembno, da površino dobro očistimo in osušimo, nato pa prašno barvo s pomočjo posebne zračne pištole razpršimo po v naprej naelektrenem izdelku. Zaradi elektrostatične privlačnosti, ki se ustvari med barvanim izdelkom in prašnimi delci, se le ti enakomerno oprimejo izdelka.

V naslednji fazi je potrebno barvo utrditi, kar se lahko doseže na več načinov. Najbolj razširjen je postopek s pečenjem v peči, pri katerem je izdelek za kratek čas izpostavljen temperaturam od 120 do 200C. posledica tega je, da se sloj prašne barve postopoma utekočini in zlije, nato pa poveže v celoto. Temu sledi le še ohlajanje lakiranega izdelka.

Prašno lakiranje je ekonomsko učinkovito

Postopek prašnega lakiranja pa ima tudi številne ekonomske prednosti in nudi prihranke pri proizvodnji izdelkov. Ker se v postopku prašnega lakiranja neizkoriščena barva vrača nazaj v proces barvanja, je izkoristek prašnih barv lahko tudi 98 %. Ker so v osnovi suha snov, za enak obdelovanec porabimo bistveno manj prašne barve kot pa pri barvanju s klasičnimi mokrimi barvami.

Odlično površinsko zaščito, ki jo dosežemo s prašnim lakiranjem, dosežemo že zgolj z enim slojem nanosa, medtem ko je pri mokrih barvah običajno potrebno več slojev nanosa. Prašno lakiranje je cenejše tudi zaradi poceni transporta in skladiščenja prašnih barv.

Več o sami tehnologiji, si lahko preberete na https://www.bevec.si/prasno-barvanje-in-lakiranje/.