Nasveti za kuhinje: oplemenitena iverka ali iveral

Oplemenitena iverka ali iveral

Za izdelavo kuhinjskega pohištva se pogosto uporablja tudi oplemenitena iverka oz. iveral. Gre za iverko, ki je na spodnji in zgornji ploskvi oplemenitena z melaminsko smolo oz. folijo. V pohištveni industriji se iveral izdeluje v standardnih debelinah od 8 do 25 mm, izbira dekorja pa je ponavadi izredno bogata. Veliko mizarskih podjetij vam ponuja izbiro med barvnimi, fantazijskimi in lesnimi dekorji. Prav tako lahko pogosto izbirate tudi med različnimi tipi površin – gladka, porasta, mehka ali nemirna. Na ta način se kuhinja lahko v popolnosti prilagodi vašim željam.

 

 

Moderna kuhinja - Mobile d.o.o.Moderna kuhinja - A-les

     Moderna kuhinja v videzu iverala podjetja Mobile d.o.o.                 Moderna kuhinja v videzu iverala podjetja A-les d.o.o.

 

 


Kje vse se uporablja iveral?

V kuhinjah se iveral uporablja za ohišja omaric in vratca, lahko pa tudi za pulte. Oplemenitene iverne plošče pridejo v poštev tudi v drugih prostorih, npr. v kopalnicah in pisarnah, saj je material izredno odporen proti svetlobi in mehanskim vplivom. Iveral pogosto zasledimo tudi v bolnišnicah in laboratorijih, v restavracijah in celo v prevoznih sredstvih (avtobusih, letalih, ladjah...). Gre za zelo trpežen material, ki je higiensko neoporečen in enostaven za čiščenje.

 

 

 Moderna kuhinja podjetja DoMizeModerna kuhinja Mizarstva Erjavec

          Moderna kuhinja v videzu iverala podjetja DoMize                       Moderna kuhinja v videzu iverala Mizarstva Erjavec

 

 


ABS, PVC in melaminski trakovi

Kot smo omenili, ima iveral oplemeniteno zgornjo in spodnjo ploskev. Na robovih pa je še vedno vidna iverka, ki jo je potrebno dodatno zaščititi, saj jo v nasprotnem primeru lahko poškodujejo vlaga, udarci in razne druge mehanske poškodbe. V praksi se za zaščito najpogosteje uporabljajo ABS, PVC in melaminski trakovi, ki jih na visoki temperaturi prilepimo na robove oplemenitene iverke. Trakovi za robljenje se lahko uporabljajo tudi pri drugih materialih.

Namesto iverala se lahko za izdelavo kuhinjskega pohištva uporabi tudi mediapan ali MDF.


Objavljeno: 25. marec 2013