Nasveti za kuhinje: mediapan ali MDF

Mediapan ali MDF v kuhinji

Vse pogosteje se za fronte v kuhinji uporabljajo mediapan plošče oz. MDF (Medium Density Fiberboard). Kot pove polno ime v angleščini, gre za vlaknene plošče s srednjo gostoto. MDF plošče so izdelane iz finih lesnih vlaken, ki so pod visoko temperaturo in pritiskom zlepljena z različnimi smolami. Za izdelavo se največkrat uporablja les bukve, smreke ali jelke. Mediapan je v pohištveni industriji razmeroma nov material, ki vse bolj nadomešča iverne plošče, iveral in masivo. To vsekakor ne preseneča, saj gre za izjemno kakovosten in stabilen material, ki je zaradi tega zelo primeren prav za kuhinje. Zaradi homogene strukture nudi precejšnjo možnost obdelave, od rezkanja in izdelovanja utorov do profiliranja robov ipd. V praksi se za izdelavo dekorativnega pohištva uporabljajo tudi MDF plošče za krivljenje, ki so po dolžini gosto zarezane.

 

 

Mala kuhinja - Mlinar+MlinarKlasična kuhinja - Studio Culina

                     Mala kuhinja podjetja Mlinar+Mlinar                                                   Klasična kuhinja Studia Culina

 

 


Zaključevanje MDF plošč

Za zaključevanje mediapan plošč je najpogosteje primerno lakiranje, lahko pa se uporabi tudi furnir ali različne vrste folij za oplaščenje. Zaradi homogene strukture in večje gostote kot pri iverki robov ni potrebno zaščititi z robnimi ABS, PVC ali melaminskimi trakovi. Čez robove se lahko enostavno povleče folije ali laminate, s katerimi je obdelana sprednja ploskev.

 

 

Mala kuhinja - Mizarstvo ErjavecModerna kuhinja - A-les

                      Mala kuhinja Mizarstva Erjavec                                                   Moderna kuhinja podjetja A-les d.o.o.

 


Z lakiranjem do visokega sijaja

Pri kuhinjskem pohištvu sta med kupci pogosto prisotni dve želji – želja po uporabi naravnih materialov ter želja po visokem sijaju. Kombinacijo združuje mediapan. Blišč in eleganco kuhinjskih elementov lahko dosežemo z uporabo visoko kakovostnih in modernih lakov, ki so primerni za lakiranje mediapan plošč. Te so največkrat lakirane industrijsko, seveda pa delo lahko opravi tudi mizar z ustrezno lakirnico.

Za izdelavo kuhinjskih vratc, miz in pultov se pogosto uporablja tudi laminat ali ultrapas.


Objavljeno: 26. marec 2013