Nasveti za kuhinje: materiali za kuhinjski pult

Nasveti za kuhinje: materiali za kuhinjski pult

Kuhinjska delovna površina oz. pult predstavlja najbolj obremenjen del v kuhinji. Skozi daljše obdobje mora prenesti temperaturne razlike, poleg tega mora biti trpežen in odporen proti vlagi, umazaniji ter maščobi, ki so pri kuhanju pogosto prisotni. Med atraktivnejše delovne površine sodijo stekleni in inox pulti, najpogosteje pa se za izdelavo pultov uporabljajo iverka z laminatom, granit, kerrock in umetni kamen.

 

 

Steklen kuhinjski pult - Studio CulinaKuhinjski pult iz inoxa - Mobile d.o.o. 

                    Steklen kuhinjski pult Studia Culina                                          Kuhinjski pult iz inoxa podjetja Mobile d.o.o.

 

 

 

Pult iz iverke z laminatom

V kuhinjah lahko najpogosteje vidimo klasičen dvojno zaobljen pult, katerega osnova je izdelana iz trislojne iverne plošče, nanjo pa je prilepljen laminat oz. ultrapas. Takšen pult je ponavadi debel 4 cm, lahko tudi več ali manj, pri večini mizarskih podjetij in salonov s kuhinjskim pohištvom pa vam je na voljo v številnih barvnih dekorjih. Kupci se radi odločajo tudi za imitacije lesa, granita ali marmorja. Izbira dekorjev je ogromna, zato je lahko prav vsaka kuhinja unikatna. Pult, ki je izdelan iz kakovostne iverke z laminatom, je enostaven za vzdrževanje in čiščenje, odlikuje pa ga tudi izjemna trpežnost. Pri pultih iz iverke se pogosto uporabljajo zaščitni ABS trakovi za robljenje, ki se jih pri visoki temperaturi prilepi na osnovo. Največja težava nastane pri robu nad pomivalnim strojem, saj se trak zaradi rednega izpusta pare lahko po dobrih petih letih odlepi. Pomembno je omeniti to, da se na pult iz iverke z ultrapasom ne sme odlagati vroče posode.

 

 

Kuhinjski pult - Mizarstvo UrbanijaKuhinjski pult - Mizarstvo Erjavec

     Kuhinjski pult iz laminata oz. ultrapasa Mizarstva Urbanija                  Kuhinjski pult v moderni kuhinji Mizarstva Erjavec

 

 

 

Kuhinjski pult iz granita

Granit je zrnata vulkanska kamnina svetlejše barve, ki je nastala z ohlajanjem lave. Kot pri lesu gre za naraven material, pogosto uporabljen v gradbeništvu. Zaradi visoke trdnosti in trpežnosti so ga pričeli uporabljati tudi pri izdelavi kuhinjskih delovnih površin. Granit se za ta namen lahko uporabi samostojno, prav tako pa se ga lahko lepi na osnovo iz iverke. V prvem primeru je pult pogosto debel 3 cm, pri lepljenju na iverno ploščo pa nekoliko debelejši. Ker je granit skorajda neuničljiv, se nanj lahko odlaga tudi vročo posodo. Pult je enostaven za čiščenje, odsvetuje pa se uporaba kislin direktno na delovni površini. Ker gre za naraven material, je potreben nanos zaščitnega premaza.

 

 

Kuhinjski pult iz granita - Mizarstvo UrbanijaKuhinjski pulti iz granita - Studio Culina

                 Kuhinjski pult iz granita Mizarstva Urbanija                                    Kuhinjski pulti iz granita Studia Culina

 


Kuhinjski pult iz kerrocka

Kerrock je umeten kompoziten material, izdelan iz anorganskega polnila in visoko kakovostnega akrilnega polimernega veziva. V kuhinji ustvarja naraven videz, saj imitira izgled marmorja ali granita. Od njiju ga lahko ločimo po tem, da je na dotik prijeten in topel. Odlikujejo ga odlične lastnosti, kot so trpežnost, sijaj in enostavnost čiščenja. Kuhinjski pult iz kerrocka dolgo ohranja svoj prvoten izgled, madeže pa lahko preprosto odstranimo z malo vode in čistila. Ker je možnost obdelave enaka kot pri lesu, lahko kerrock žagamo, vrtamo, brusimo, poliramo, lepimo ipd. Možne so izvedbe z različnimi robovi. Ti so lahko okrogli, ravni ali zaobljeni. Največja slabost kerrocka je v tem, da gre za precej mehak material, ki pod vročo posodo lahko tudi poči.

 

 

Kuhinjski pult iz kerrocka - A-lesKuhinjski pult iz kerrocka - DoMize

                  Kuhinjski pult iz kerrocka podjetja A-les                                       Kuhinjski pult iz kerrocka podjetja DoMize

 


Pult iz umetnega kamna

Umetni kamen strokovno imenujemo tehnični kamen. Izdelan je iz drobcev naravnega kamna in veziva iz poliestrskih smol. Pogosto so zmesi dodana tudi barvila in razni dodatki (npr. steklo). Gre za izredno obstojen material, ki odlično kljubuje različnim zunanjim vplivom. Po lastnostih je precej podoben naravnemu kamnu, je le nekoliko lažji in malce toplejši na dotik. Za izdelavo kuhinjskih pultov se ga prodaja v obliki tankih plošč, ki so kupcem na voljo v številnih barvnih odtenkih z zanimivimi vzorci. Material je enostaven za vzdrževanje in čiščenje, podobno kot pri granitu pa se odsvetuje uporaba kislin (kis, limona, določena čistila ...). Izjemno pomembna je kakovost tehničnega kamna, saj je v primeru slabe obdelave lahko nekoliko porozen. K temu, da je pultov iz umetnega kamna relativno malo, v največji meri pripomore njegova cena.

 

 

Kuhinjski pult iz umetnega kamna - Ambienti D.C.Kuhinjski pult v videzu kamna - Mizarstvo Tajhmajster

      Kuhinjski pult iz umetnega kamna podjetja Ambienti D.C.             Kuhinjski pult v videzu kamna Mizarstva Tajhmajster

 

 


Se odločate za nakup nove kuhinje? Preberite, katera ključna vprašanja si morate zastaviti pred nakupom.


Objavljeno: 26. marec 2013