Nasveti za kuhinje: masiva

Masiva v kuhinji

Masiva je naraven material, ki ga mizarji že zelo dolgo uporabljajo za izdelovanje pohištva, tudi v kuhinji. Čeprav se je v zadnjem času njegova uporaba za izdelavo kuhinjskega pohištva zmanjšala, pa zaradi ekološke neoporečnosti in naravne lepote zopet privablja vse več kupcev. Za razliko od kompozitnega lesa je masiva neobdelana in posledično najbolj naravna. Pred kompoziti ima vrsto prednosti, zato je običajno dražja. Masiven les se največkrat uporablja za klasične in rustikalne kuhinje, ki navdušujejo s toplino, domačnostjo in prijetnim ozračjem.

 

 

Klasična kuhinja - Ambienti D.C.Moderno-rustikalna kuhinja - Mobile d.o.o.

                    Klasična kuhinja podjetja Ambienti D.C.                              Moderno-rustikalna kuhinja podjetja Mobile d.o.o.

 


Še nekaj razlogov za nakup masive

Masiva se kar precej loči od lesnih kompozitov (vezane plošče, vlaknene plošče, lepljene plošče...), izdelanih z lepljenjem žaganja, vlaken in manjših lesenih kosov, ki so pogosto kar ostanki predelave lesa. V primeru uporabe slabih lepil imajo kompoziti lahko težave z vodotesnostjo, poleg tega pa lepila lahko vsebujejo tudi hlapljiv formaldehid, ki je zdravju škodljiv. Čeprav je lepota v veliki meri povezana z okusom posameznika, lahko rečemo, da je za večino masiva privlačnejša, saj je izdelana iz enega kosa kakovostnega lesa. Temu primerna je seveda tudi cena takšnih kuhinj.

 

 

Kuhinja z otokom - Mlinar+MlinarModerna kuhinja z otokoma - Studio Culina

                Kuhinja z otokom podjetja Mlinar+Mlinar                                      Moderna kuhinja z otokoma Studia Culina

 


Masiva in moderne kuhinje

Čeprav ob izrazu masiva marsikdo najprej pomisli na tradicionalne podeželske (rustikalne) kuhinje, pa so z masivnim lesom lahko izdelane tudi moderne in atraktivne kuhinje. Les se namreč da elegantno kombinirati z drugimi materiali, kot so aluminij, inox, lakiran mediapan, lakirano steklo in podobno. Za polnila vratc kuhinjskih omar se večkrat uporablja tudi furnir, ki ima vse odlike masivnega lesa. Takšno površino je potrebno lakirati ali oljiti. Čeprav olje zaščiti les globinsko, lak pa le površinsko, vam bo večina mizarjev priporočila lakiranje. To lahko opravite z barvnim lakom, če pa želite še dolgo obdržati naravno lepoto lesa v vaši kuhinji, delo opravite s prozornim lakom.

Pomemben del kuhinje predstavlja delovna površina oz. kuhinjski pult. Oglejmo si, kateri materiali za pult so najpogostejši.


Objavljeno: 26. marec 2013