Nasveti za kuhinje: laminat ali ultrapas

Laminat ali ultrapas v kuhinji

Če izbirate kuhinjsko pohištvo za novo stanovanje, imate na voljo precej različnih materialov. Vse več gospodinj je navdušenih nad laminatom oz. ultrapasom, ki se je v kuhinji izkazal za odličen material z mnogimi odlikami. Velja za eno izmed najboljših kombinacij med ceno in kakovostjo, poleg tega pa ima ultrapas tudi dolgo življenjsko dobo. Gre za izredno trpežen material, odporen tako proti praskam in udarcem kot tudi proti vlagi, temperaturi in različnim kemikalijam, zato je odlična izbira za kuhinjske elemente.

 

 

Kuhinja v laminatu - Mizarstvo ErjavecKuhinja v laminatu - Studio Culina

       Klasično-moderna kuhinja z otokom Mizarstva Erjavec                                   Moderna kuhinja Studia Culina

 

 


Kakšen material je ultrapas?

Laminat oz. ultrapas je približno 1 mm debela dekorativna plošča, ki se jo prilepi na osnovni lesni kompozit (npr. na surovo iverko). Gre za umeten material, izdelan iz več slojev. Podloga je izdelana iz celuloznih plasti, impregniranih s fenolno smolo. Na podlogo se položi kakovosten in dobro vpojen dekorativni papir, ki mora biti ustrezno zaščiten z melaminsko smolo. Končni produkti, ki so lahko v obliki plošč (HPL laminati) ali rol (CPL laminati), nastanejo v stiskalnicah, kjer prej omenjene plasti stisnejo pri visoki temperaturi.

 

 

Kuhinja v laminatu - A-lesKuhinja v laminatu - Ambienti D.C.

           Moderno-klasična kuhinja z otokom podjetja A-les                              Moderna kuhinja podjetja Ambienti D.C.

 

 


Enostavnost čiščenja in bogata izbira dekorja

Ultrapas poleg ugodnih cen, trpežnosti in dolge življenjske dobe odlikuje tudi dejstvo, da je material izjemno enostaven za čiščenje. Prav zato se ga pogosto uporablja za zgornji del kuhinjskega pulta, katerega osnova je največkrat izdelana iz večslojne iverne plošče. Za zaključevanje robov se večinoma uporabljajo ABS trakovi za robljenje. Mizarska podjetja vam ultrapas nudijo v številnih barvnih in lesnih dekorjih, ki vaši kuhinji zagotavljajo lep in moderen videz.

Za oblaganje lesnih kompozitov pridejo v poštev tudi furnir in folije.


Objavljeno: 12. oktober 2012