Izdelava spletne strani – kakšne so prednosti platforme Wordpress?

Dandanes lahko na tržišču najdemo veliko število ponudnikov, ki ponujajo izdelavo spletnih strani na različnih platformah. Ena izmed najbolj priljubljenih platform za izdelavo spletne strani je še zmeraj platforma Wordpress.


Izdelava spletne strani

Wordpress CMS sistem za urejanje spletnih strani


WordPress predstavlja sistem oziroma orodje, ki omogoča izdelavo in vodenje spletne strani. Najprej je bil njegov glavni namen izdelava spletnih strani za pisanje blogov, vendar se ga dandanes uporablja za razvoj spletnih strani, trgovin, portalov in vseh ostalih vrst spletnih mest. Zaradi skoraj neomejenih možnosti nadgradenj, ki so na voljo v obliki vtičnikov, je možno dodati različne funkcionalnosti spletnim stranem z le nekaj kliki, platforma pa je zaradi tega zelo priljubljena povsod po svetu. Več kot 30 % vseh danes delujočih spletnih strani je izdelanih na platformi Wordpress, med tem ko je odstotek uporabe sistemov kot so Joomla, Shopify in Magento nižji od 3.2%. Platformo Wordpress za svoje spletne strani uporabljajo tudi BBC, Mercedes-Benz, Renault, Time Magazine, TED, Vogue in še mnoga druga velika internacionalna podjetja. Seveda je popularnost Wordpress platforme povezana s številnimi prednostmi, ki jih le-ta prinaša. Ker je uporabnikov platforme Wordpress zares veliko, se je razvila tudi velika skupnost, ki si ves čas nudi pomoč in podporo. Tako je dokaj enostavno najti nekoga, ki se je s podobno težavo že srečal in nam bo lahko svetoval kako težavo najenostavneje odpraviti. Prav tako je razširjenost razvijalcev/programerjev za WordPress razmeroma široka, kar pomeni, da bomo dokaj enostavno našli nekoga, ki nam bo stran nadgradil.

Izdelava spletne strani z Wordpress ponuja neskončne možnosti oblikovanja

Spletna stran oblikovanje v Wordpress

Če se odločimo za izdelavo spletne strani s pomočjo CMS platforme Wordpress, bomo ugotovili, da lahko dizajn popolnoma prilagodimo svojim željam in zahtevam. Wordpress namreč ponuja pester nabor orodij, ki nam bodo pomagala pri oblikovanju strani in dodatkov. Z grafičnim urejevalnikom in vmesnikom za osnovne nastavitve celotne strani je možno spletno stran prilagoditi osnovnim željam posameznika. Med njimi najpogosteje zasledimo nastavitve logotipa, barv, naslova strani in podobno.

Poleg tega nam Wordpress ponuja tudi veliko možnost nadgradenj. Najbolj iskana ali vsaj ena izmed najbolj iskanih nadgradenj je nadgradnja spletne strani v spletno trgovino. Wordpress omogoča nadgradnjo spletne strani v spletno trgovino preko vtičnika imenovanega Woocommerce. Slednji ima vgrajene plačilne metode, vodenje zaloge, vodenje računov in še mnogo več. Tudi drugih vrst nadgradenj je zelo veliko. Skoraj za vsako željo je možno najti vtičnik, ki omogoča ali pa vsaj deloma izpolnjuje želje, ki jih imajo lastniki spletnih strani ali spletnih trgovin.

Izdelava spletne strani na platformi Wordpress je varna

Seveda moramo pri izdelavi spletni strani pomisliti tudi na varnost. Nobena stran ni popolnoma varna pred različnimi hekerskimi vdori. Vendar je varnost vsekakor še ena od mnogih prednosti CMS sistema Wordpress -a. Le-ta je namreč precej varen pred takšnimi in drugačnimi napadi. Sistem se redno posodablja in nadgrajuje – pa naj bo to krpanje varnostnih lukenj, dodajanje novih funkcionalnosti ali izboljšanje preglednosti,… Wordpress posodobitve so na voljo pravzaprav na mesečni ravni. Veliko posodobitev, ki so nam na voljo pa je povezanih z varnostjo. Ker so vse ”luknje” tudi hitro zakrpane, je uporaba Wordpressa zelo varna.


Wordpress menu


Wordpress omogoča izjemno enostavno SEO optimizacijo

Vsi se zavedamo, da je za vsakega ponudnika na trgu ključno, da ga potencialne stranke čim hitreje najdejo. Pri tem mu je seveda v veliko pomoč, če ga iskalniki uvrstijo v sam vrh zadetkov. To lahko dosežemo s pomočjo SEO optimizacije. Gre za uvrstitev spletnega mesta na višje pozicije v spletnih iskalnikih. Boljša uvrstitev v iskalniku pomeni več obiskovalcev in potencialnih strank.

Tukaj se pokaže še ena prednost platforme Wordpress – je namreč izjemno prijazna za SEO. V platformi Wordpress lahko spreminjamo in urejamo strukturo URL-jev, meta oznake in naslove spletnih strani, pa seveda tudi vsebino. Navadno se zato poslužimo različnih vtičnikov, ki nam pomagajo pri urejanju meta oznak, ki direktno vplivajo na rangiranje spletne strani.

Dodatna prednost Wordpressa na področju spletne optimizacije pa je sestava URL-jev, torej povezav oziroma linkov. Povezave morajo biti za voljo rangiranja enostavne za razumevanje vsem ljudem, ki stran obiščejo. To pomeni, da morajo biti namesto nerazumljivih znakov v nadaljevanju naslova spletne strani uporabljene prave besede, ki obrazložijo trenutno lokacijo obiskovalcu. Wordpress ima že vgrajeno možnost za izbiro izgleda oziroma strukture URL-ja.

Seveda pa pri SEO optimizaciji ne smemo pozabiti na hitrost spletne strani. Sam Wordpress sicer ne more neposredno uravnavati hitrosti naše spletne strani, vendar ima za ta namen pripravljenih kar nekaj mehanizmov. Med njih spada izdelava slik različnih velikosti. Gre za to da, ko uporabnik naloži sliko, ki jo želi uporabiti znotraj objave, na Wordpress, platforma izdela iz te slike več različnih alternativ v drugačnih dimenzijah in velikostih. Tako glede na velikost naprave, preko katere si obiskovalec ogleduje spletno stran, prikaže najbolj primerno sliko, zaradi česar se lahko stran hitreje naloži, poleg tega pa je prilagojena tudi mobilnim napravam.

Kako izdelati spletno stran, da bo le ta kvalitetna in obiskana?

Velikokrat se vprašamo, kako izdelati spletno stran, da bomo imeli na njej veliko obiska. Seveda je pri izdelavi spletne strani zelo pomemben dizajn. Brez privlačnega dizajna stran ne bo zaživela. Pri tem pa se velikokrat pozablja na to, da mora biti stran uporabniku prijazna. V ta namen moramo poskrbeti za preglednost menijev in jasno navigacijo skozi vso spletno stran. S tem namenom moramo poskrbeti za kvaliteten in pregleden navigacijski meni. Nekateri menijo, da je prav navigacijski meni najpomembnejši del spletnega oblikovanja. Verjetno to tudi drži, saj navigacijski meni predstavlja edini način, kako lahko uporabniki brskajo po našem spletnem mestu in izvejo več o naših izdelkih in storitvah.

Lahko bi torej rekli, da mora biti oblikovanje spletne strani intuitivno in preprosto. Navsezadnje bi naj bila bralcem uporaba navigacijskega menija povsem jasna. Nepisano pravilo pravi, da v navigacijskem meniju ne sme biti več kot sedem elementov. Če je elementov več kot 7, se bodo uporabniki zmedli, saj bodo porabili veliko več časa, da preverijo vse možnosti, da izberejo želeno. Idealno je, če lahko potencialna stranka oziroma obiskovalec našega spletnega mesta v treh klikih pride do želenega podatka.


Pri izdelavi spletne strani ne pozabimo na mobilnost in interaktivnost

Zasnova spletne strani naj bo mobilna in interaktivna. Po zadnjih Googlovih posodobitvah bodo s slabšo uvrstitvijo kaznovana spletna mesta, ki niso optimizirana za mobilne naprave. Seveda je razlog zelo preprost – vsaj 70% uporabnikov dostopa do spletnih strani prek svojih mobilnih naprav, kot so pametni telefoni. Tako naj bi spletno mesto izgledalo enako dobro in predvsem pregledno tudi na mobilnih napravah. Poleg tega imajo z interaktivnim spletnim oblikovanjem bralci veliko boljšo uporabniško izkušnjo.

Spletna stran brskalnik prilagojenoPrilagojena stran
Pri iskanju relevantnih vsebin, uporabniki v spletne brskalnike navadno vnašajo različne ključne besede. Prav zato je pri izdelavi spletne strani nujno paziti na to, da dobro označimo pomembne dele svojega spletnega mesta. Uporabniki bi morali imeti tudi možnost, da hitro prepoznajo kateri del vašega spletna mesta je namenjen prodaji in kje najdejo informacije informativnega značaja.

Nenazadnje pa se pri izdelavi spletne strani velikokrat zaplete pri tako imenovani „izrabi belega prostora”. Čeprav je beli prostor dober za to, da je postavitev spletne strani uravnotežena, postavitev ne sme biti slabo zasnovana. Razlog je v tem, da bodo uporabniki težko razumeli sporočila, ki se prenašajo na spletnem mestu. Pozorni moramo biti na to, da med besedili pustimo dovolj prostora, nekaj informacij pa lahko podamo tudi s slikovnim materialom ali infografikami.


Kakovostna izdelava spletnih strani in spletnih trgovin v podjetju VSI.SI 


V podjetju VSI.SI se ukvarjamo z izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin. Kakovostna izdelava, kvalitetno zasnovana SEO optimizacija in moderen dizajn, bo vašo spletno stran postavil v sam vrh želenega brskalnika. Ekipa strokovnjakov našega podjetja lahko poskrbi tudi za analizo že obstoječe spletne strani in njene popravke. Za ceno izdelave spletne strani nas kontaktirajte.


Potrebujete novo spletno stran? Kontaktirajte nas.