Olje za parket – nasveti in uporaba

Oljenje parketa pomaga pri ohranjanju naravnega videza lesa in povečanju njegove odpornosti. Oljen parket je tako odporen proti obrabi, umazaniji in vlagi ter drugim zunanjim faktorjem. Ni zgolj privlačen po videzu, temveč hkrati tudi globinsko očiščen. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj ključnih opornih točk, ki vam lahko služijo pri naslednjem vzdrževalnem oljenju parketa. Oljene površine naj bodo takoj po montaži dobro očiščene s krpo in raztopino vode ter čistilnega sredstva v primernem razmerju (upoštevajte navodila proizvajalcev).

 

Pravilno oljenje parketa

Zaščitni sloj olja se lahko zaradi velike obremenitve tal sčasoma odstrani, zato je potreben nanos nove plasti vzdrževalnega olja  za parket. Pri tem se držimo naslednjih nasvetov:

  • Pred oljenjem parketa je potrebno temeljito čiščenje talnih površin.
  • Z nanašanjem olja za parket ne odlašajte predolgo, saj to lahko dolgotrajno uniči izgled vašega parketa.
  • Pri temperaturi med 16°C in 20°C s pomočjo polirnega stroja ali ročno nanesite olje za parket. Upoštevajte navodila proizvajalca vzdrževalnega olja in olje vtirajte v parket in na koncu obrišite do suhega.
  • Po eni uri tla intenzivno zloščite, toliko časa da je površina suha.
  • Oljen parket pustite sušiti vsaj 24 ur. Šele na to je površina primerna za hojo.

Olje za parket

Pomembno je tudi, da pri oljenju parketa ne uporabljate krp z mikrovlakni, temveč krpe iz bombaža ali klobučevine. Tudi pri olju za oljenje parketa je potrebna previdnost. Strokovnjaki priporočajo uporabo kakovostnega olja za parket iz specializiranih trgovin.

 

Oljen parket - kako zahtevno je nadaljnje vzdrževanje?

Alpod, vodilno slovensko podjetje na področju lesenih talnih površin, predlaga naslednjo časovnico čiščenja oljenega parketa. Čiščenje s sesalnikom naj bi potekalo na dnevni ravni. Vzdrževanje parketa s čistilom in vodo naj bi opravljali vsaka 2 tedna ali največ na 1 mesec dni. Čiščenje z intenzivnejšimi sredstvi in vzdrževalnim oljem za parket naj bi potekalo periodično. Ob morebitni poškodbi oljenega parketa pa je potrebno poškodovani del obrusiti in ponovno naoljiti. Več informacij o olju za oljenje parketa in vseh nadaljnjih dilemah pa lahko najdete na naši spletni strani. Preverite lahko tudi široko ponudbo talnih oblog.

 
VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
NAHAJATE SE V KATEGORIJI
VPRAŠAJTE NAS
B2BB2C
Spletna stran
E-pošta
Strani v ostalih jezikih
Seznam fraz
Olje za parket, oljen parket, oljenje parketa